Tovább bonyolódhat Kertész Imre hagyatékának ügye

Özvegye első házasságából született fia keresetet nyújtott be a Kertész Imre Intézet ellen.

Ficsor Benedek
2018. 03. 18. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Kertész Imre örökségéhez méltatlan vitákon és elkeseredett harcokon át vezet az út. A 2016. március 31-én elhunyt irodalmi Nobel-díjas alkotó örökségének feldolgozása és elhelyezése jókora vihart kavart az elmúlt másfél évben.

Kertész írói hagyatékának jelentős részét még életében a Berlini Művészeti Akadémiára bízta, a fennmaradó dokumentumok azonban az özvegyével, a 2016 őszén elhunyt Kertész Magdával kötött szerződés értelmében a magyar államra szálltak. A kormány 2016 decemberében bízta meg a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt a Kertész Imre Intézet létrehozásával, amely az írói hagyaték gondozásáért és az írói emlék ápolásáért felel.

A Litera.hu vette észre, hogy a német Der Tagesspiegel című lap hosszabban foglalkozott Kertész Imre hagyatékával: állításuk szerint Kertész Magda első házasságából született fia, T. Sass Márton keresetet nyújtott be a Kertész Imre Intézet ellen, ebben érvénytelenítené az állam és édesanyja közötti szerződést. Ha sikerrel jár, ő rendelkezhetne – az ingó és ingatlan vagyon mellett – Kertész Imre szellemi hagyatéka fölött is. A cikk hangsúlyozza ugyanakkor, Kertész sosem ápolt jó viszonyt T. Sass Mártonnal, külön kérése volt, hogy az örökség ne kerüljön a férfi kezére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.