Veszélybe kerülhet Kertész Imre hagyatéka

Mostohafia keresetet nyújtott be a hagyatékot kezelő intézet ellen, pedig a Nobel-díjas író külön kérése volt, hogy semmi ne kerüljön a férfi kezére.

Ficsor Benedek
2018. 03. 27. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton lesz két éve, hogy elhunyt Kertész Imre, első és egyetlen irodalmi Nobel-díjasunk, de hagyatékának helyzete a mai napig nem rendeződött. Következetesen vállalt véleménye miatt az írót sokan előszeretettel nevezték megosztó személyiségnek, élete utolsó másfél évtizedét – vagyis a Nobel-díjat követő időszakot – az újra és újra fellángoló viták határozták meg. Halála után ezek immár az irodalmi örökség sorsát célozzák.

Két hete a Litera.hu cikke nyomán írtuk meg, hogy tovább bonyolódhat Kertész Imre hagyatékának ügye. Az irodalmi portál a német Der Tagesspiegel írását szemlézve arról számolt be, hogy az író özvegyének, Kertész Magdának a fia, T. Sass Márton keresetet nyújtott be a Kertész Imre Intézet ellen, kérve az édesanyjával kötött szerződés érvénytelenítését. Kertész Magda 2016 szeptemberében hunyt el. Halála előtt szerződést kötött a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, ennek értelmében az alapítvány lett az írói hagyaték felhasználója és gondozója. Schmidt Máriáék 2016. december 7-én döntöttek a Kertész Imre Intézet létrehozásáról, amelynek célja az író hagyatékának gondozása, emlékének ápolása. A kormány két héttel későbbi határozatában egymilliárd forintot ítélt oda az intézetnek. Ebből az összegből 600 millió forintot egy Benczúr utcai ingatlan megvételére fordítottak, a jövőben ez a villaépület ad majd otthont az intézmények.

Kertész Magda halála után megindult a hagyatéki eljárás, amely a mai napig nem zárult le. Ennek eredménye azért is fontos, mert eldől, ki adhatja ki majd Kertész Imre műveit. A jogok 2020-ig a Magvető kiadó birtokában vannak, utána viszont az örökös dönthet majd a kiadásokról. Vagyis az író özvegyével kötött szerződés értelmében a Kertész Imre Intézet. Ezt a kontraktust támadta meg T. Sass Márton. Ha a bíróság az ő javára dönt, szabadon rendelkezhet az irodalmi hagyatékkal.

Ugyanakkor cikkében a Der Tagesspiegel újságírója hangsúlyozta, az özvegy fiának kevés esélye van rá, hogy megszerezze a jogokat még akkor is, ha arra hivatkozik, édesanyja nem volt megfelelő egészségügyi állapotban a szerződés aláírásakor. Ha mégis ő nyerné a pert, a lap szerint egy hagyatékokat gondozó ügynökségre bízná az örökséget: az amerikai Andrew Wylie több irodalmi Nobel-díjas hagyatékáért felelős ügynöksége a hírek szerint szívesen megkaparintaná a Kertész-művek jogait is. A keresettel kapcsolatban nem elhanyagolható tény, hogy Kertész Imre kifejezetten rossz viszonyban volt T. Sass Mártonnal, külön kérése volt, hagyatéka semmiképp ne kerüljön a férfi kezére.

A hagyatéki eljárásra komoly hatással van egy másik per, amelyet a Magvető indított Schmidt Mária alapítványa ellen, mert az korábban kiadta Kertész Imre Az angol lobogó című művét. Ennek kizárólagos jogai a kiadó szerint szintén őket illetik, így a kötet megjelentésével Schmidt Máriáék törvényt sértettek. A bíróság első fokon elutasította a Magvető keresetét, ám a kiadó fellebbezett a döntés ellen, így az ügy folytatódik.

Mint ismert, írói örökségének jelentős részét Kertész Imre a Berlini Művészeti Akadémiára bízta még 2011-ben. A 35 ezer oldalnyi iratanyagot – közte a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötet, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, illetve 1988 óta keletkezett levelezését – tartalmazó Kertész-archívum 2012 novemberében nyílt meg a német fővárosban.

A Kertész Imre Intézet – amelyet Hafner Zoltán irodalomtörténész, az író szövegeinek gondozója és köteteinek szerkesztője vezet – több ezer oldalnyi dokumentumot, 43 órányi hangfelvételt, 30 órányi televíziós és filmfelvételt, 1400 fényképet, illetve személyes és családi emlékeket őriz. Hafner Zoltán korábban az MTI-nek elárulta: a tervezett megjelenések között hangoskönyv, interjúkötet, monográfia és műfordítások is szerepelnek, de az író naplójának kiadása is napirenden van, ez összesen tíz kötetet tenne ki majd.

A március 19-ei Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány további kétmilliárd forintot ad az intézetnek, várhatóan ebből a pénzből készülhet el a Benczúr utcai épület. A tervezési és generálkivitelezési feladatokra vonatkozó közbeszerzést januárban kiírták, a felújítást leghamarabb az év végén fejezhetik be, majd kialakítanák az intézet belső tereit. Hafner Zoltán a Klubrádiónak adott, nagy port felvert interjújában elárulta, nemcsak Kertész Imre, de Arthur Koestler és Petri György hagyatékát is ők őrzik majd. Ezek sorsa viszont egyelőre ugyanúgy kérdéses, mint a Kertész-hagyatéké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.