Megszépült és más funkciót nyert zsinagógák

Magyarországon jó pár zsidó istentiszteleti helyet találunk, több közülük kulturális rendezvények helyszíneként működik.

Vékony Zsolt
2018. 04. 02. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban több hír is foglalkozott magyarországi és határon túli zsinagógákkal. Egyrészt a Dohány utcai zsinagóga megkapta az Európai Örökség kitüntető címet, másrészt Szabadkán átadták a felújított imaházat, a kontinens második legnagyobb ilyen létesítményét. A Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett épület a jövőben nemcsak vallási térként működik majd, hanem egyéb rendezvényeknek is helyet ad.

Felvetődhet a kérdés a szabadkai zsinagógával kapcsolatban: Magyarország jelenlegi területén milyen állapotban vannak, és milyen funkciót töltenek be a megmaradt zsidó istentiszteleti helyek? Néhány példán keresztül azt láthatjuk, egy részük ma is eredeti szerepét tölti be, sok közülük viszont a hívők – többnyire világháborús – megfogyatkozása és eltűnése miatt új rendeltetést kapott.

Értelemszerűen Budapesten találjuk a legtöbb zsinagógát; számos még ma is imahelyként áll a közösség rendelkezésére. Talán az egyik legérdekesebb a Frankel Leó úton található: ezt Fellner Sándor tervezte, 1888-ban készült el, később pedig, az 1920-as években körbevették egy lakóházzal. A neológ zsinagóga ma is működik a budai zsidó hitközség égisze alatt. A fővárosi zsidóság egy másik fontos központja lehet hamarosan a Rumbach Sebestyén utcában található zsinagóga is, amelynek épp régóta esedékes felújítása zajlik. Az 1872-re elkészült épületet egy neves osztrák építész, Otto Wagner tervezte, romantikus, illetve mór jegyeket visel magán. Az imahely a második világháború óta romos, 1959 óta nem használják vallási célokra, 1979-ben pedig a teteje is beszakadt. Bár a hitközség az 1980-as években eladta az ingatlant, a 2000-es években visszakapta. Azóta többször felvetődött a rekonstrukciója, várhatóan jövő októberre készül el.

Az elmúlt években vidéken is megszépült több zsinagóga. Debrecenben például mind a két még álló épületet felújították – sajnos a Petőfi tér közelében lévő létesítményt az 1960-as években elbontották –, köszönhetően annak, hogy részben a külföldi egyetemisták miatt a hívők száma megnövekedett. A Pásti utcai ortodox zsinagóga 1902-ben épült meg Berger Jenő tervei szerint, 1910-re pedig elkészült a Kápolnási utcai is, amelyet a László testvérek elgondolásai alapján építettek fel. Mindkettőt 2015-ben sikerült felújíttatni, ráadásul olyan határon átnyúló, uniós program keretében, amelynek köszönhetően a nagyváradi ortodox imahelyet is rekonstruálták.

Szegeden szintén impozáns zsidó imahely található, amely felújításával a közelmúltban, tavaly ősszel végeztek. A Baumhorn Lipót által tervezett, 1902-re elkészült, eklektikus épület amiatt is ismert, hogy ez Magyarország második és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, és adottságai révén nemcsak vallási, hanem kulturális rendezvényeknek is helyet szokott adni.

Kecskeméten ezzel szemben hiába találunk két zsinagógát is, már nem eredeti funkciójukban működnek. A vendéglőből átalakított ortodox imaházat 1991 óta a Magyar Fotográfiai Múzeum használja, a Zitterbarth János által tervezett másik épület pedig korábban a Tudomány és Technika Házának adott otthont, jelenleg természettudományos élményközpontot terveznek benne. Utóbbi koncertek helyszíne is.

Ugyanígy koncerthellyé, pontosabban hangversenyteremmé avanzsált a Ludwig Schöne német-osztrák építész által tervezett, 1881-ben megépült szombathelyi zsinagóga is. Falai között a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásain kívül a Bartók-szeminárium nyitókoncertjei, karmesterversenyek és egyéb rangos rendezvények szoktak helyet kapni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.