Bujkáló bankárok

Egyre több elképesztő részlet derül ki az elmúlt időszak legnagyobb bankbotrányaként elhíresült 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami fejlesztési alapról.

Bódy Géza
2019. 02. 18. 20:32
Goldman Sachs CEO Solomon performs at Schimanski night club in Brooklyn
David Solomon mint DJ. Bocsánatot kért a malajziai néptől Fotó: Trevor Hunnicutt Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több elképesztő részlet derül ki az elmúlt időszak legnagyobb bankbotrányaként elhíresült 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami fejlesztési alapról, amelyet a maláj kormány 2009-ben hozott létre. A fő cél erőművek vásárlása lett volna, de új pénzügyi negyed felépítését is tervbe vették Kuala Lumpurban. Ehelyett az alapból az állami pénzek mindinkább elszivárogtak, köztük óriási összeg került a 2008-as válságban is nagy szerepet játszó Goldman Sachs befektetési bankház számláira. Az elsikkasztott összeg értéke mostanra már 7,5 milliárd dollárra, azaz 2100 milliárd forintra duzzadt.

Hiába kért néhány napja David Solomon, a Goldman vezérigazgatója bocsánatot a malajziai néptől, a Spiegel beszámolója szerint ez édeskevés, számonkérésekre és börtönbüntetésekre van szükség. A büntetőfeljelentések már megkezdődtek, ám a szálak annyira szövevényesek, hogy évekbe is telhet, amíg rács mögé kerülnek a botrány szereplői, köztük ismert hollywoodi sztárok, továbbá a bankház vezetői. Ám még a volt maláj kormányfő, Nadzsib Razak és családja is érintett a gigantikus befektetési csalásban.

A lopássorozat egyik ikonikus, egyben negatív jelképe lett a volt politikus feleségének 7,7 milliárd forintot érő rózsaszín nyakéke, amelyet a befektetési alap elsikkasztott pénzéből vásároltak. Ahogyan a 2009-ben hatalomra került Razak többi rokona sem nélkülözött: 681 millió dollárt „utaztattak” a famílián belül.

Ám a legfőbb gond az, hogy a celebekre, filmekre és luxuscikkekre költött vagyon nagy része nyomtalanul eltűnt. Annyit már az amerikai nyomozók kiderítettek, hogy az 1MDB vezetője, Low Taek Jho úgy utalt személyes számlákra jelentős összegeket, mintha szabályos ügyletekről lenne szó, miközben a kedvezményezett számlák fantomügyfelek nevén voltak. Az összességében tíz országot érintő nyomozás során kiderült, hogy számtalan luxusingatlant, drága művészeti alkotást, jachtot vásároltak az érintettek.

David Solomon mint DJ. Bocsánatot kért a malajziai néptől
Fotó: Reuters

A legpikánsabb az, hogy az elsíbolt összegből a tőzsdei visszaéléseket bemutató A Wall Street farkasa című film gyártásához is hozzájárult az állami alap. Csak a film producere 60 millió dollárhoz jutott az elsikkasztott pénzből. Emellett az 1MDB vezetője a költséges szórakozásait is a társaság pénzéből finanszírozta: tíz évvel ezelőtt például magángépen repült Paris Hiltonnal egy kanadai luxus-síparadicsomba, és több alkalommal százezer dolláros partin látta vendégül partnerét és barátait. A híres hölgyet több vagyont érő órával, gyémántokkal ajándékozta meg Malajzia pénzén, a két-háromszázezer dolláros tétre játszott kártyapartik pedig szinte mindennaposak voltak.

„Hivatalos” ügyekben is milliárdos kenőpénzeket utaztatott, illetve kapott a Goldman az 1MDB-től, mivel a befektetési ház részt vett egy-egy erőmű felvásárlásánál, illetve értékpapírok piacra dobásánál is. Ilyen volt például egy hárommilliárd dolláros kötvénykibocsátás „új stratégiai kezdeményezések finanszírozása” jogcímen, abu-dzabi befektetőkkel karöltve 2013-ban. Az ügylet létrehozásának jutalma 600 millió dollárt tett ki, az ezenfelül elsikkasztott összeg pedig 2,7 milliárdot, amelyet egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég svájci bankszámlájára utaltak át.

A Goldman több vezető tisztségviselője most is bujkál, és legalább három tucat alkalmazott is érintett a csalásban. A bankház részvényeinek árfolyama a botrány óta 34 százalékot esett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.