Kirakós

Nem hagyományos krimisorozat, hanem antológia: Nic Pizzolatto ötletgazda koncepciója az volt, hogy a True Detective minden egyes szezonja egy új történetet mond el.

2019. 02. 19. 18:02
null
Hays és West nyomozók évtizedeken át keresnek két eltűnt gyereket Fotó: Warrick Page/HBO Forrás: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyományos krimisorozat, hanem antológia: Nic Pizzolatto ötletgazda koncepciója az volt, hogy a True Detective (szabad fordításban Igaz nyomozó, ám magyarul a nem túl meggyőző A törvény nevében címmel fut a sorozat) minden egyes szezonja egy új történetet mond el.

Az elgondolás egyszerre tűnik könnyebbségnek és nehezítésnek is, hiszen hiába lehet tiszta lappal indulni minden alkalommal, valahogy hozni is kell a korábban már megütött szintet, ami nem kis feladat, hiszen a True Detective első évada 2014-ben kultikus magasságokba tört. Nem volt benne semmi forradalmi, lassan csordogáló, fojtogató atmoszférájú, régimódi zsarutörténetet mesélt el két remek színész, Matthew McConaughey és Woody Harrelson zseniális párosának tolmácsolásában.

A 2015-ös folytatás a túlzott elvárások súlya alatt látványosan összerogyott, így Pizzolatto a harmadik évadban jobbnak látta visszanyúlni az egyszer már bevált recepthez. Nem csupán belekevert néhány jól bevált ízt, de kicsit másolni is kezdte az első évadot: a kaliforniai kitérő után ismét a déli államokban követünk egy zsarupárost, amely gyerekgyilkossági ügyben nyomoz. Az eset során előkerülnek okkultizmusra utaló jelek, a cselekmény pedig ugrál az idősíkok között.

A hangulat sötét és kilátástalan, akárcsak maga a bűntény, amelynek a végére a nyomozók évtizedek alatt sem tudnak pontot tenni.

A történet 1980-ban kezdődik az Ozark-hegység baljós vidékén, Arkansas államban. Egy testvérpár játszani indul, de soha nem térnek haza. A két gyerek utáni nyomozást Wayne Hays (Mahershala Ali) és Roland West (Stephen Dorff) vezeti, mindketten vietnami veteránok súlyos, feldolgozatlan traumákkal a lelkükben. Segítségükre van a kisfiú tanárnője, Amelia Reardon (Carmen Ejogo) is. Pontosan tíz évvel később Wayne és Amelia már házasok, a nő pedig már könyvet is írt az esetről, mikor a hatóságok 1990-ben újranyitják a már lezártnak hitt ügyet, 2015-ben pedig az egyre rosszabb memóriájú Wayne Hays egy dokumentumfilm felvételei közben, riporteri kérdésekre válaszolgatva próbálja felidézni a megoldatlan bűntényt.

Hays és West nyomozók évtizedeken át keresnek két eltűnt gyereket Fotó: HBO

A történet merészen bánik a három idősíkkal, néha bele is zavarodik, ahogy az időskori demenciával küzdő Hays számára is összemosódik múlt és jelen.

Ezúttal nem arra kell figyelnünk, hogy a detektívek milyen nyomokon keresztül jutnak el a megoldásig, hiszen nincs megoldás: a néző azt figyeli, mi az, amit elrontottak, esetleg figyelmen kívül hagytak az évek során.

Mahershala Ali hihetetlenül jó a karakter mindhárom életszakaszában. A True Detective harmadik évada az ő játszótere, az alkotóknak nem sikerült hasonló súlycsoportban játszó partnert találniuk mellé. Ali kemény vonásai olyanok, mint a kopár arkansasi erdők, tekintetében pedig visszaköszön a veteránok minden elnyomott gyötrelme. Hays karrierjét, házasságát és öreg napjait is áthatják a történtek. A nyomozás összefonódik házasságának alakulásával. Carmen Ejogo érzékenyen formálja meg a kíváncsi, tettre kész tanárnőt, anyát és feleséget, akit izgat a bűntény felgöngyölítése, a saját eszközeivel próbál nyomozni a kirakós darabjai után, néha viszont csak azt szeretné, ha végre normális életet élnének.

Vizuálisan talán ez az évad lett a széria legerősebben sikerült darabja. Néhány képet biztosan magunkkal viszünk belőle, a folyamatosan sejtelmes zene pedig besűríti a sorozat atmoszféráját.

(A törvény nevében [True Detective] amerikai krimisorozat, 2014–, forgalmazó: HBO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.