Böjtnél legfontosabb a változatosság – gondolta Rezeda Kázmér húsvét végén, sonka után. – Legfontosabb, hogy miképpen jutunk el a sonkáig – gondolta még, és komolyan gondolta. – Lemondás valamiről, ami fontos és kedves, imádság, a harangszó nélküli komorság, aztán a feltámadás öröme és bizonyossága, és a sonkalében főtt tojás. Böjt idején végy egy tucat fürjtojást, már csak példának okáért. Fürjtojást pedig tudsz szerezni a húgodtól, aki tart otthon fürjeket, kedves, szép madarakat, akik tojnak.
Szemközt van a fürjek ketrece a tyúkokéval a kertben, és alapos megfigyelés után arra a következtetésre jutott Rezeda Kázmér, hogy a tyúkok hamarabb megtanultak fürjül, mint a fürjek tyúkul, mindebből mégsem vonható le automatikusan az a következtetés, hogy a tyúkok okosabbak lennének a fürjeknél, legfeljebb az, hogy jobb a nyelvérzékük.
A fürjtojásokat aztán illik felfüstölni vagy pácolni. A füstölés úgy történik, hogy a tojásokat megfőzöd, aztán fogsz egy nagy alkalmatosságot, legyen mondjuk wok, kibéleled alufóliával, odakint a kertben jó száraz tölgyfával tüzet csinálsz, föléje teszed az alkalmatosságot, rá egy rácsot, a rácsokra pedig a fürjtojásokat; ha azt szeretnéd, hogy a tojásaid egyenletesen aranybarnás-sárgás színűek legyenek, megpucolva tedd őket a füst fölé; ha márványos tojásokat szeretnél, akkor törd meg a héjukat, de ne pucold meg! Segítheted a folyamatot, ha a rácsot, amelyen a tojásaid füstferedőznek, letakarod egy nagy lábassal.
A fürjtojás pácolása nem ennyire macerás, például nem kell hozzá kert. Kell viszont hozzá finom olívaolaj, csili, petrezselyem, kevéske fokhagyma, pár szál újhagyma, szurokfű. Ez utóbbiakat összevágod, és beleteszed az olívába. Azért kell így csinálni, mert ha az olívaolajat próbálod felaprózni, és beletenni a csilibe meg a petrezselyembe, kudarcot fogsz vallani. Szóval ez lesz így a pácod. A megfőzött, megpucolt fürjtojásokat ebbe helyezd bele, tedd zárható üvegbe, és ügyelj, hogy a pác teljesen elfedje a tojásokat! Aztán tedd a hűtőbe, és hagyd ott! Mikor eljön a böjt, egyed! Ha vége a böjtnek, akkor is. Merthogy fölséges! Egészen pompás a füstölt vagy pácolt fürjtojás, mellé a retek, újhagyma, friss túró, bár Rezeda Kázmér húga elmondta azt is, hogy tavaly termett a kertben vagy ötszázharminckilenc fej retek, ezzel szemben idén eddig öt, annyira száraz a mindenség. Ellenben az az öt apró, mint a cickány arca, de legalább erős, illatos, zamatos.