Aranyos agyagkancsó

Közel kétezer ezüstpénzt és két arany-dénárt túrtak ki vaddisznók Észak-Szlovákiában, Likavka környékén. A kincset 1527-ben vagy az azt követő években áshatták el. A helyi szakemberek szerint a lelet Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János hatalmi harcához köthető.

2019. 06. 10. 7:23
null
A felvidéki Likavka környéki rejtélyes lelet. Becsületes megtalálók Fotó: Furman Martin Forrás: Facebook/Martin Furman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés esetben örülünk annak, ha állatok feltúrják az udvart. Hepehupák, kikapart virágok, lyukak mindenfelé, amelyek csak bosszúságot okoznak. Ellenben vannak olyan alkalmak, amikor ezzel a gyakran kellemetlenséget kiváltó tettükkel földöntúli örömet képesek okozni. Ebben az esetben is így történt. A Szlovákia északi részén lévő liptói térségben vaddisznók ástak ki egy lyukat. A környéken túrázó házaspár vette észre, hogy az állatok páratlan kincseket túrtak a felszínre. Azonnal értesítették a hatóságokat, sértetlenül hagyták a helyszínt, majd a szakemberek megérkezéséig, három órán keresztül őrizték a megtalált pénzérméket.

A régészeknek ritkán adódik lehetőségük arra, hogy átvizsgálják a még érintetlen terepet, és ők maguk ássák ki az ereklyéket. A legtöbb esetben a megtalálók viszik el nekik a talált tárgyakat, ezzel sok tudományos információtól megfosztva a szakembereket. A Likavka környéki felfedezés ezért jelent egyedi alkalmat a régészek számára. Martin Furman, a zsolnai kerületi műemlékvédelmi hivatal régésze lapunknak úgy nyilatkozott, 13 évnyi munkája során még nem tapasztalt hasonlót. Sekély mélyedésben bukkantak a szövettel bélelt agyagkancsóra, amely törött volt ugyan, de megvédte a XVI. századból származó érméket. A kutatók 1867 ezüst- és két aranydénárt ástak elő. Értéküket emeli, hogy eddig jellemzően csak XVII. századi érméket találtak Szlovákiában, sőt hasonló kincsek feltárására egész Közép-Európában ritkán adódik alkalom.

Arról, hogy miként kerültek az érmék a földbe, a tudósok csak találgatni tudnak. A feltárásban közreműködő Furman véleménye szerint 1527-ben, esetleg az azt követő években áshatták el a pénzt. A régész az esetet Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János hatalmi harcához köti. Miután a Szapolyai János uralma alá tartozó likavkai várban tűz ütött ki, egy onnan elmenekülő ember nagy sietségében rejthette el a kincset. A szakértő a szlovák Markíza televíziónak azt is elmondta, hogy egy jobbágy akkoriban igen hosszú idő alatt kereshette volna meg a most megtalált összeget. Száz ezüstpénz tett ki egy aranydénárt. Egy földmunkás számára a XVI. században egy arany megszerzése szinte lehetetlen volt. Az előkerült érmék kész vagyont jelentettek abban a korban. „Két aranyért egy disznót lehetett vásárolni, hatért egy tehenet, tizenkettőért egy ökröt” – mutatott rá a régész.

A felvidéki Likavka környéki rejtélyes lelet. Becsületes megtalálók Fotó: Facebook/Martin Furman

Likavka település polgármestere, Marián Javorka a televízió kérdésére kifejtette, az, hogy ilyen páratlan lehetőséget kaptak az archeológusok az érmék analizálására, csakis a becsületes megtalálóknak köszönhető. „Nem a saját jólétükre gondoltak, nem pénzszerzési lehetőségként tekintettek a felfedezésükre, éppen ellenkezőleg, hívták a hatóságokat.” Ezzel ellentétben a detektorosok – akik fémkeresővel kutatnak régi kincsek után – évente több millió eurós károkat okoznak Szlovákiában. Tönkreteszik a feltárási helyszínt, eltulajdonítják, majd eladják gyűjtőknek az értékeket.

A pénzérmék eszmei értéke meghatározhatatlan, piaci értékük megállapítása a szakemberek feladata. A becsületes megtalálók a szlovák műemlékvédelmi törvénynek megfelelően az érmék értékével megegyező összegű jutalomban részesülnek, amely ebben az esetben több mint tízezer eurót jelent.

Martin Furman kérdésünkre elmondta, terveik szerint az érmék egy része megtisztításuk és kielemzésük után a nyári hónapokban a rózsahegyi Liptói Múzeumban lesz látható, a teljes kincs kiállítási helyéről a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal fog dönteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.