Lolita Express

Hatalmasságok, híresek és dúsgazdagok. Az amerikai és nemzetközi élet felső szintjének, a globális elitnek a tagjai azok, akik kapcsolatba hozhatók a pedofíliával gyanúsított egykori pénzügyi vállalkozóval, Jeffrey Epsteinnel. Két héttel ezelőtt manhattani cellájában végzett magával. Az FBI azt ígéri, a vizsgálat folytatódik.

Pósa Tibor
2019. 08. 24. 16:21
Jeffrey Epstein appears in a photo taken for the NY Division of Criminal Justice Services' sex offender registry
PEOPLE-JEFFREY EPSTEIN/ Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ölette meg Jeffrey Epsteint? – a nyáron ez a kérdés tartja lázban Amerikát. Nagyon kellett már, hogy a különböző összeesküvés-hívők kiéljék vágyaikat. Hiába közölték a hivatalos álláspontot, hogy a 66 esztendős Epstein a manhattani szövetségi börtönben lévő cellájában lepedőből font kötéllel felakasztotta magát, az internet népe természetesen nem hisz az előadottaknak. Az azonban bizonyos, sokaknak érdekük, hogy amiről Epstein tudott, az maradjon is titok örökre.

Kis fekete könyv

Mivel vádolták Epsteint? Emberkereskedelemmel, valamint kiskorú lányok megrontásával. Emellett olyan helyzetet teremtett a tizenéveseknek, hogy a villájába érkező férfi vendégeknek kínálták fel magukat. Alighogy túllépték 14. életévüket, szexuális szolgáltatást nyújtottak a befolyásos és vagyonos meghívottaknak. Epstein gyermekprostitúciós hálózatot épített ki anélkül, hogy erről a vendégek akár tudtak volna, ők csak a házigazda mindenre kiterjedő odafigyelését díjazták. A partira érkezőknek a fárasztó repülőút után járt egy masszázs, amelyet fiatal és ledér lányok végeztek. Aztán, hogy mi történt a test felfrissülése alatt, az a vendég és a masszőzlány titka maradt. A ház ura ellenben mindenről értesült, és kis fekete könyvecskéjében fel is jegyezte a történteket: melyik lány milyen szolgáltatásokat nyújtott, kinek és hányszor. Ha a meghívottnak valamilyen különleges kérése volt, arról is tudni akart a vendéglátó.

A lányokat az aktus után fizették, nagyjából kétszáz dollárral gazdagodtak, egy hétvégén akár több ezer dollárt is kereshettek.

Az egészet Jeffrey Epstein befektetésként fogta fel, mégpedig igen olcsó beruházásként, ugyanis olyan információkhoz jutott, amelyekkel bármikor megkereshette az illetőt, ha neki valamilyen szívességre volt szüksége. Őrületes zsarolási potenciált tartott a kezében.

Kiből is lett a sok millió dolláros pénzügyi alappal rendelkező spekuláns? Gyakran írták róla, hogy milliárdos, de valójában soha senki nem ismerte vagyona nagyságát. Most halála után 500 millió dollár körülire teszik a magánvagyonát, ehhez jön még az ingatlanok értéke. Epstein kalandos úton jutott fel a csúcsra. Több főiskolával is próbálkozott, de egyiket sem végezte el. Végül hat év banki tapasztalattal megalapította saját pénzügyi cégét, amely lehetőséget teremtett számára, hogy jelentős vagyont halmozzon fel.

A pénzügyi alap szépen hozott a konyhára, de ő a pénzét nemcsak felhalmozta, hanem ki is élvezte: manhattani lakás, Palm Beach-i villa, Santa Fé-i kastély, majd az amerikai Virgin-szigeteken egy magánsziget megvásárlása. Párizsban lakás a legjobb környéken, a Foch sugárúton, és hozzá két magánrepülő, hogy házai között repkedhessen. A második gép a Lolita Express nevet viselte, nem is titkolva, hogy kiket szállít az amerikai multimilliomos hétvégi partijaira. Gyakran felkerült a bulvármagazinok címoldalára, oldalán egy-egy hírességgel. Ghislaine Maxwell-lel, az ekkor már nem élő sajtómágnás kedvenc lányával is a ’90-es évek elejétől datálódik szerelme, amely később átalakult más jellegű viszonnyá. Nagykanállal ette az életet, egy lap el is nevezte az új Gatsbynek.

Fotó: Reuters

De kik voltak azok, akiket a nyaralóiban vendégül látott? Kezdjük a nagy halakkal! A jelenlegi és egy volt amerikai elnök, Donald Trump és Bill Clinton. A baloldali sajtó kivételes erőket mozgatott meg, hogy bemárthassa ebbe az ügybe Trumpot, de minden erőfeszítése sem vezetett eredményre. Epstein és Trump Palm Beach-i villája szomszédos, így a pénzügyi vállalkozó meghívta az ingatlanmogult egy koccintásra, néhányszor találkoztak személyesen, amelyek többségén az elnök jelenlegi felesége, Melania is jelen volt. Trumpra először igen jó benyomást tett Epstein, erről így nyilatkozott még 2002-ben a New York Magazine-nak: „Vagy 15 éve ismerem Jeffet, remek fickó. Igazán szórakoztató vele lenni egy buliban. Ő is szereti a szép nőket, mint én, de ő a fiatalabbakért rajong. Semmi kétség afelől, hogy Jeffrey imádja a társasági életet.” Röviddel ezt követően elhidegült Trump és Epstein kapcsolata, állítólag üzleti ügyön különböztek össze. Azóta Trump nem szerepelt a meghívottak listáján.

Bill Clintonnal másként alakult viszonyuk. Epstein halálát követően a Clinton-ház nyilatkozatot adott ki, amely szerint a volt elnök négyszer használta az Epsteintől kölcsönkapott magánrepülőgépet. Ám az újságírók kikeresték a repülési naplóban az adatokat: 26-szor vette igénybe Clinton ezt a szívességet. Félhivatalos útjaira is Epstein gépével repült, egy alkalommal Kevin Spacey színésszel Dél-Afrikába. Összehasonlíthatatlanul más ez a kapcsolat, mint Trumppal. Az internet tele van olyan bejegyzésekkel, amelyek szerint a Clinton családnak alapos érdeke volt abban, hogy Epstein egyszer és mindenkorra elhallgasson. A „vádlók” régi mendemondát vettek elő Bill és Hillary élettörténetéből: most már tíz körül van a feltáratlan és megmagyarázhatatlan öngyilkosságok száma, amelyek Arkansastól, a Whitewater-botránytól, a pályájuk indulásától egészen Epsteinig kísérik a nagy hatalmú családot.

Woody Allen látogatása

Eddig Virginia Giuffre, a ma harmincas évei közepén járó hölgy tett vallomást Epstein ellen. Tizenhat éves korában Ghislaine Maxwell szervezte be a fiatal lányok „csapatába”. Így kívánt kedvében járni volt szeretőjének. A lányok jöttek Amerikából, Nagy-Britanniából és nagy számban Franciaországból. Az egyik felhajtó szerint csak ő maga úgy hetven-nyolcvanat ajánlott be. Virginia Giuffre-ot saját elmondása szerint Jeffrey arra kényszerítette, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen férfiakkal. Most különösen egy érdekes, ez pedig András yorki herceg, II. Erzsébet brit uralkodó kedvenc fia. A család természetesen tagad mindent, a királynő a közelmúltban együtt mutatkozott Andrással, hogy így biztosítsa támogatásáról. Virginia vallomása szerint többször is találkoztak a herceggel, és nem csak a vállalkozónál. „Epstein meg is indokolta, hogy miért kell így tennem – mondta Giuffre. – Hogy hálás legyen neki, és ő kézben tarthassa.”

A Kis St. James-sziget, a pajzán partik színhelye. Zsarolási potenciál
Fotó: REUTERS/Marco Bello

Hihetetlen, hogy kik fordultak meg a pénzügyi gurunál vendégként! A volt izraeli miniszterelnök, Ehud Barak is tiszteletét tette a karib-szigeteki villájában. A jelenlegi szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalman is járt ezen a szigeten. Mindkettő befektetett Epstein alapjába. Vendégként kereste fel a Kis St. James-szigetet Aznar volt spanyol kormányfő. Az amerikai képviselőház és szenátus nem egy tagja is elbüszkélkedhetett azzal, hogy Epstein meghívta őt az egyik rendezvényére. Számtalan ügyvéd döntött úgy, hogy felkeresi a buliszigetet, az egyik közülük Alan Dershowitz alkotmányjogász, a demokraták üdvöskéje, aki az akkor 17 éves Guiffre-rel létesített szexuális kapcsolatot. Számtalan amerikai miniszter, államtitkár volt, aki nem hagyhatta ki Epstein partiját. Érdekes módon a pénzügyes nagyon érdeklődött a tudományos élet jeles képviselői, az egyetemi oktatók iránt. Kitárult Jeffrey háza az üzleti élet szereplői előtt is, például megfordult a partiján Elon Musk és a Wall Street világának több nagyja. A művészeti élet kiválóságai sem maradtak el – egy név közülük Woody Allen.

Talán azok közül, akik kimaradtak a vendéglistából, volt egy, aki felnyomta Epsteint az illetékes hatóságoknál. 2007-ben egyszer már lebukott azzal, hogy kiskorúkat toboroz nemi kapcsolatok nyújtására. Súlyos börtönbüntetés várt volna rá, ám hála kapcsolatainak vádalkut kötött az ügyésszel. Több mint harminc lányt szervezett be, ezért 18 hónapot kapott, amelyből tizenhármat kellett letöltenie. Mégpedig úgy, hogy nappal elhagyhatta börtönét, és a városi irodájában dolgozott, csak takarodóra kellett visszatérnie a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Halott a hordágyon

Párizsból magánrepülőgépén hazatérve július elején egy kicsiny New Jersey-i reptéren kattant a bilincs Epstein kezén. A vádak ugyanazok voltak, mint korábban. Az Egyesült Államok egyik legjobban őrzött börtönébe került, elméletileg a hét minden napján 24 órás kamerás megfigyelés alatt tartották, félóránként egy őr személyesen is rátekintett. Az öngyilkosság bekövetkezte után kiderült, hogy a kamerák a cellájában nem működtek, rabtársát pár napja más fegyintézetbe szállították, miközben ketten kellett volna lenniük. Legalább három órája volt az önakasztás elkövetésére, ugyanis a túlterhelt fegyőr kihagyott néhány kört az ellenőrző járatokból. Epstein hetekkel korábban is megkísérelte az öngyilkosságot, de ezt a börtönhatóságok nem vették komolyan. Augusztus 10-e előtt két nappal végrendelkezett. Másnap ügyvédei ismertették vele az ügyészség kétezer oldalas vádiratának lényegét, ebből az derült ki, hogy akár 45 évet is ráhúzhatnak. Valószínűleg ez adta meg a végső lökést tette elkövetésére.

Az ügy csak picit lebbentette fel a fátylat az amerikai elit életéről. Az egyszerű embereket elborzasztja ez a stílus: ha pénzed van, bármit megtehetsz, megúszhatsz, megtalálod a kivezető utat a legnagyobb katyvaszból is. A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI ígéri, hogy ugyanúgy végigviszik a vizsgálatot, mintha a vádlott élne. Aztán majd meglátjuk, hogy jutnak-e valamire, vagy az egész szép csendben elhal, hiszen olyan magas rangúak az érintettek. De van, akit nem lehet ilyen könnyen megtéveszteni. Egyetlen fotót tettek közzé, amelyen a halott Epstein a börtönben még egy hordágyon fekszik. De hát ez nem is ő! – egy emberként kiáltott fel az internet közönsége. Jellegzetes orrával van a baj. Egyesek tudni vélik, hogy magánrepülőgéppel már le is szállt a Közel-Keleten, ahol elvégezték rajta az arcátalakító műtétet. Vagyonának jó részét már át is játszotta, és valahol egy oázisban él, mint Marci Hevesen. Az összeesküvés-hívők mindenre kitalálnak valamit…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.