Kurta igenek

Tökéletes ruha, vonósnégyes és a ragyogó vőlegény az oltárhoz vezető út végén – áll minden menyasszony listáján. A koronavírus átírta álmaikat, az elhalasztott, lemondott esküvők pedig érzékenyen érintik az iparágat is. Ki hogyan vészeli át a veszélyhelyzetet? „Ez a kompromisszumok éve lesz” – mondja az egyik szolgáltató.

2020. 04. 04. 16:40
Jablonovszky Tímea; Jablonovszky György Dávid
Polgári esküvő a miskolci városházán a távolságtartás szabályai szerint 2020. március 28-án. Sokan inkább halasztanak Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez lett volna az év társasági eseménye: Beatrix hercegnő május 29-én ment volna hozzá az ingatlanmágnás Edoardo Mapelli Mozzihoz. Az esküvőt a londoni királyi kápolnában tervezték megtartani, utána 150 fős fogadás­sal a Buckingham-palota kertjében, amelynek Erzsébet királynő lett volna a házigazdája. A 93 éves uralkodó azonban jelenleg Windsorban tartózkodik önkéntes karanténban, és a járvány alakulása miatt nem valószínű, hogy ez a közeljövőben változna. Beatrix és Mapelli Mozzi végül többhetes találgatás után úgy döntött, hogy a lagzit biztosan elhalasztják. Mivel a hercegnő sokkal vissza­fogottabb személyiség húgánál, ­Eugéniánál, ­akinek 2018 őszi esküvőjén 600 vendég vett részt, elképzelhető, hogy a szertartást megtartják szűk családi körben. Az anglikán egyház már hetekkel ezelőtt szigorú intézkedéseket hozott: maximum öt fő részvételével lehet esküvőket rendezni, ebbe a lelkész, a pár és a két tanú számít bele.

Lehet nyár, lehet ősz

A hazai kijárási korlátozások annyiban érintik az esküvőket, hogy azok szűk családi körben tarthatók. A polgármesteri hivatalok városról városra változó mértékben engedik be a családtagokat. Miskolcon egy pár valóban ötfős esketésen vett részt, de van, ahol 15-20 fő is engedélyezett egymástól megfelelő távolságban, különösen, ha van lehetőség szabadtéri szertartásra. Ezek minden esetben rövidített formában zajlanak, nincs se vers, se hosszú zenélés, de az így férjhez menő menyasszonyok ezt nem is bánják.

– Van olyan menyasszonyom, aki a kialakult helyzet ellenére is férjhez akar menni. Azt mondja, a legfontosabb, hogy a jövendő férje lássa a kiválasztott ruhában, ezért a néhány fős esküvőre is felveszi ugyanazt a darabot, amelyben a nagyközönség előtt akart tündökölni – meséli Sullay Judit, az Eklektika szalon tulajdonosa, hozzátéve, hogy ez némi nehézséget okoz a szalonban, hiszen az a járványra való tekintettel már hetek óta zárva van, de aki férjhez akar menni, annak mindig megoldják, hogy megkapja a ruháját.

Az esküvőiruha-szalonok mind bezártak legalább két hete. Aki kicsit is tudatos, és reálisan gondolkozik, tudja, hogy csak így védhetők meg a menyasszonyok, családtagjaik és a varrónők is, hiszen egy menyasszonyi ruha próbája igazán a testi kontaktusról szól. A finom kelmék viszont nem viselnék el, ha minden próba után fertőtleníteni kellene a szalont.

Ugyanez a véleménye Szécsényi Zsuzsannának is, aki Art of Beauty szépségszalonját szintén két hete zárta be, elébe menve a kijárási korlátozásokkal együtt megjelent szabályozásnak, miszerint a kozmetikusok és masszőrök nem dolgozhatnak, csak a fodrászok és a körmösök.

– A menyasszonyok közül azok vállalják a szűk körű esküvőt, akik például babát várnak, vagy a hitelügyintézés miatt házasnak kell lenniük. De ők is nagyon nehezen találnak olyan szépészeti szolgáltatót, aki még nyitva lenne – mondja el a szakértő.

A többség nyár végére, őszre vagy jövőre halasztja esküvőjét. A tapasztalatok szerint a márciusi és áprilisi esküvők szinte mindegyikét lemondták a párok, és a májusiak nagy részét is.

A június–júliusi esküvők esetében már nagyobb a bizakodás, egyelőre a kivárás jellemző. Nagyon népszerű időpont lett az október 23-i hosszú hétvége, illetve a szeptemberi péntekek.

– Számítunk rá, hogy rengeteg őszi esküvőnk lesz – így Sullay Judit. – Megpróbáljuk minden menyasszonynak az esküvőtől számított egy évig biztosítani a kiválasztott ruhát, időpontegyezés esetében pedig lehetőséget adunk a szalon teljes kínálatából mást választani. Aki úgy dönt, hogy jövőre tartja meg a lakodalmat, az a jelenlegi foglalója ellenében a jövő évi kollekcióból is szemezgethet.

A szalonok tehát megpróbálják a lehető legnagyobb rugalmassággal kezelni a helyzetet, de többségük nem adja vissza a foglalót. Ennek oka, hogy a foglaló a ruha árának töredéke, a szalon pedig munkabérre és egyéb költségekre azt már kénytelen volt elkölteni.

Az éttermek, rendezvényhelyszínek esetén változó a helyzet. Van, amelyik a jelenlegi helyzetre tekintettel egyszerűen lemondja az esküvőt. A kizárólag esküvői helyszínt biztosító cégek esetén 16–32 lakodalmat kell átszervezni a március–áprilisi péntek–szombatok esetén. Gond, hogy a népszerű szabadtéri helyszínek ilyenkor már mind elkeltek, sok esetben már jövő tavaszra vagy nyárra sincs időpontjuk. A zárt teret is kínáló helyszínek jobb helyzetben vannak, itt lehetséges az akár decemberi időpont is.

Popovics György ceremóniamester kifejezetten ajánlja ezért a menyasszonyoknak, hogy merjenek hétköznapokat választani, mivel ezeken a napokon szabadok lesznek a szolgáltatók. Véleménye szerint sztereotípia azt gondolni, hogy az esküvőt csak pénteken vagy szombaton lehet tartani, mivel az igazán fontos rokonok és barátok meg fogják oldani, hogy együtt ünnepeljenek a párral. Egy vidéki kastélyszálló tulajdonosa ugyanakkor ezt kifejezetten ellenzi, mivel nem látja lehetségesnek, hogy a násznép hét közben is elmehessen egy vidéki lagzira, ha most sokan kényszerszabadságukat töltik.

Mégis a ruha teszi?

– A menyasszonyaim általában úgy hívnak fel: „Mikorra szabad még a ruha?” Tehát annyira beleszeretnek a darabba, hogy ahhoz igyekeznek igazítani az új időpontot. Ha az étteremben éppen hétköznapi időpontot kapnak, csak akkor mondanak rá igent, ha előtte a násznép minden tagjával egyeztettek – mondja egy budapesti szalontulajdonos, akinek épp nemrég mesélte egy menyasszonya, hogy hatvan főt telefonáltak végig egy csütörtöki időpont miatt.

A Puchner Kastélyszállóban a hétfői esküvő sem ritka, de Pusztán Márk rendezvényszervező elismeri, hogy a kastélyban eddig átszervezett öt esküvő mindegyikét a párok péntek–szombatra igyekeztek tenni. A Fried Kastélyban is hasonló a helyzet, ott is sikerült minden párnak későbbi időpontot találni. A szolgáltatók zárt csoportjában azonban terjed olyan történet, hogy két pár ugyanazt a helyszínt ugyanaznap szerette volna igénybe venni a halasztások nyomán, vitájuk vége pedig verekedés lett.

Szerencsére a hasonló esetek ritkák. Császár Katalin, a Széchenyi Kertvendéglő bankettmenedzsere szerint most a pénteki időpontok a legkeresettebbek, mert ősszel ott még lehet szabad heteket találni. Tapasztalata szerint a párok megpróbálják az idén megtartani az esküvőt, és viszonylag kevesen tolják jövőre. Kaszás Bence esküvői fotós azonban tud olyan kastélyszállóról, ahol teljesen lemondták az idei év­adot, mivel többet spórolnak azzal, ha nem fizetik az alkalmazottakat, mint amennyit az esküvőkön nyernének. Szerinte a legnagyobb probléma a bizonytalanság, ami az egész ipart áthatja, és ez a párokat és a szolgáltatókat is rosszul érinti. Sok fotós, ceremóniamester, vőfély, DJ most munka nélkül marad, csak tartalékaiból él, reménykedve, hogy minél rövidebb ideig tart a járványhelyzet.

Polgári esküvő a miskolci városházán a távolságtartás szabályai szerint 2020. március 28-án. Sokan inkább halasztanak
Fotó: MTI/Vajda János

A legnagyobb bajban azok vannak, akik nem katás kisvállalkozóként, hanem kft. formában üzemelnek, rájuk ugyanis nem vonatkozik a kormány gazdasági mentőcsomagja, tehát járulékaikat és a bérleti díjat ugyanúgy fizetniük kell, mint ha lenne bevételük. A pároknak is komoly veszteségekre kell felkészülniük. Anyagilag akkor járnak a legjobban, ha minden szolgáltatóval sikerül új időpontban megállapodniuk. A kivételes helyzetre tekintettel a szolgáltatók igyekeznek minél támogatóbban fellépni, de ahogy hónapokba kerül összeszervezni a helyszínt, a fotóst, a videóst, a virágost, a ceremóniamestert, a tortát és még sorolhatnánk, úgy most különösen nehéz szinte pillanatok alatt új időpontot egyeztetni.

Nem is fog sikerülni. Ezért több szolgáltató már most készül, hogy később csökkentett árakon kénytelen szolgáltatásait árulni, hiszen a pároknak nem lesz pénzük még egyszer az esküvő teljes költségét újra kifizetni. Karanténkedvezményről lehet olvasni, kozmetikai bőrmegújító kezeléseket sem lehet majd ismét százezres nagyságrendben értékesíteni, Gombos Dániel ceremóniamester szerint pedig a foglalókat is vissza kellene adni mindenkinek, ha nem tudnak megállapodni a szolgáltatók a párral. Hosszú távra kell gondolkozni, tehát a fontos, hogy a párral együtt találjanak olyan megoldást, ahol mindenki enged, és így mindenki anyagilag a legkevesebb veszteséget könyveli el. „Ez a kompromisszumok éve lesz” – mondja az egyik szolgáltató.

Azonban éppen a kompromisszum az, ami az esküvők esetén nehezen fogadható el. A menyasszonyok sok esetben gyerekkoruk óta álmodoznak a tökéletes napról, amit most egyik pillanatról a másikra el kell felejteniük.

A biztonságérzet hiánya

– A jelenlegi helyzet mindenkit megterhel pszichésen. Mindannyiunknál tapasztalható a biztonságérzet hiánya, a kontroll elvesztése, ami a stressz-szint növekedését okozza. Erre jön rá a menyasszonyok esetében az álmaikban való csalódás, a feszültséget pedig nem biztos, hogy jól kezelik. Ha a pároknak nagyon különböző az érzelmi intelligenciájuk, sok vita forrása lehet az átszervezés, és végső esetben akár kapcsolati robbanáshoz is vezethet – magyarázza Lindák Linda pszichológus.

Kollégája, Csizmadia Dóra Dalma annyit tesz hozzá, hogy a másik lehetőség, hogy a pár jobban megerősödik, hiszen a kihívások még jobban összekovácsolják őket, azonban ehhez kompromisszumkészségre van szükség. Hallott olyan párról, ahol a vőlegény egyáltalán nem értette a menyasszony idegállapotát, hiszen megállapodtak, hogy megtartják az esküvőt, csak egy későbbi időpontban. A menyasszony azonban teljesen kiborult, így végül csak a lagzit halasztották el, a polgárit szűk körben megtartották.

Az esküvőipar világszerte ugyanezzel a problémával szembesül. Amerikában a párok 20-30 ezer dolláros veszteséggel számolnak, Magyarországon jelenleg még reménykednek, hogy legfeljebb néhány százezer forintjuk bánja. Kaszás Bence szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy sokaknak elmegy a kedvük a ceremóniától, és később sem biztos, hogy költeni akarnak majd a halasztott időpontban tartott esküvőre. A 2008-as válság után is nagyon lassan normalizálódott a helyzet. Ennek ellenére a szolgáltatók reménykednek, hogy a párok viszonylag kis veszteséggel vészelik át a kényszerleállást, így legkésőbb jövőre ugyanolyan, sőt sűrűbb esküvőszezont lehet majd tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.