Eugénia grófnő látogatása

Romokban vár szebb napokra Békéscsaba Gerla városrészében a Wenckheim-­kastély, nem messze a szabadkígyósitól és az 1980-as években megsemmisített pósteleki maradványaitól. Hasznosítására már születtek elképzelések,­ ám ezek közül egyik sem valósult meg. A rezidencia utolsó lakója tizenöt éve hunyt el, a főúri család emlékét a Gerlai Wenckheim Társaság ápolja. A kastély a jövőben része lesz egy turisztikai útvonalnak.

2020. 06. 28. 9:00
null
20200304 szabadkigyos wenckheim kastely felujitasa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Doboz község Békés megyében. Határa 14 643 katasztrális hold, ­ebből 13 473 volt grófi birtok. Gerla Dobozzal szomszédos falu. Itt minden és mindenki a grófé volt. A Wenck­heimé.

A grófi család 1944-ben hagyta el Magyarországot, a gerlai ősi fészket, az ezer holdakat és Dénes gróf szarkofágját a dobozi családi kriptában. Meg Jenő grófot a kastélykertben, mivel ő a kegyelmes neje ablaka alá temettette magát.

Külföldi rendszámú autó állt meg a gerlai kastély előtt 1964. október 29-én. Az akkoriban még ép, ám eredeti funkciójától megfosztott épületben iskola és a községi tanács irodája működött. Az autóból kiszálló idegen hölgyet elsőként Miklovicz Mihály ügyeletes tanár vette észre, aki azonnal gyanút fogott, és rákérdezett, mit keres itt. Oroszul, mert a magyaron kívül csak ezt a nyelvet ismerte. A hölgy ettől annyira megijedt, hogy pillanatok alatt eltűnt a kastély elől. Meg sem állt a dobozi plébános parókiájáig. Steib ­János pápai kamarás megkülönböztetett tisztelettel fogadta. Látogatója nem volt más, mint a falu egykori urának, a templom kegyurának leánya, Wenckheim Mária Eugé­nia grófnő. Beszélgetésük után az úrhölgy – autójában a főtisztelendőtől ajándékba kapott két portréval, amelyek a családalapító ősöket, Károly grófot és nejét ábrázolták – távozott Gerláról.

Fotó: Havran Zoltán

Ezt követően Eugénia tett még két látogatást Gerlára. A korabeli pártsajtó szerint többen is sokallták a nagy jövés-menést, ezért bejelentést tettek a rendőrségen. A nyomozás házkutatással járt. Ez azt is kiderítette, hogy Eugénia grófnő utasítására Steib plébános tizenöt „friss tojást”, azaz tizenötezer forintot adott át a hajdani grófi szakácsnak, Szabó Józsefnek egy velencei képért, amelyet a grófnő kicsempészett az országból.

Szabó József negyvennégy évet töltött Wenckheimék szolgálatában. Évekkel később, amikor megkérdezték a festményről, azt mondta, a híres Radetzky marsall kapta ajándékba az olaszoktól. Az a Radetzky, akinek a lányát, Friderikát a marsall segédtisztje, Wenckheim Károly vette el feleségül. Az a Károly, aki Ferenc Józseftől kapott birtokot Békésben. Így került ide a kép. Sokáig a kastély szalonjában lógott, a főhelyen. De amikor 1944-ben átment a front Gerlán, a szakácshoz „került”.

A történetnek persze fele sem igaz. A grófnő nem azért jött haza, hogy önös érdekből a parasztok bőre alá férkőzzön, nem adott kenőpénzt a papnak, csak hogy értékes műtárgyakra tegye rá a közreműködésével a kezét, a plébános se rohant a tanácselnökhöz, hogy jelentsen, és nem a grófi szakács volt az, aki a háború alatt kirabolta a kastélyt.

A mára feledésbe merült elbeszélés valójában politikai álhír, amelyet az 1960-as években találtak ki azzal a céllal, hogy mind az egyház képviselőjét, mind a grófékat és annak hajdani személyzetét lejárassák, lopással, csalással és korrupcióval vádolják meg. Eugéniára azt is ráfogták, hogy argentínai marhatenyészetének központját nevezte el Gerláról, „kegyes megemlékezésül a hőn szeretett ősi fészekre”.

A grófnő tizenöt éve, nyolcvanévesen hunyt el Buenos Airesben. Gyermekei nem voltak, emlékét csak foszlányokban őrzi az utókor. Gerlai rezidenciája omladozik, bár többször is gazdát cserélt, és többen is nekiláttak a felújításának. Parkjában a Gerlai Wenckheim Társaság szokott összejöveteleket szervezni, s a főúri família emlékének ápolását is a civil szervezet karolta fel. Legutóbb a kastély egyik, Bécsben készült harmóniumát sikerült visszaszerezniük. Ezt a békéscsabai német önkormányzat támogatásával tették használhatóvá. Felszentelésén Wenckheim Krisztina grófnő még élő unokája, Wenckheim Frigyes és felesége is részt vett.

A kastélyt építtető Wenckheim (I.) Károly gróf 1838-ban Milánóban vette feleségül Radetzky Franciskát, Radetzky József császári tábornok lányát. A házaspár sokáig Olaszországban élt, első gyermekeik is itt születtek. A negyedik viszont már Gyulán 1847-ben. A gerlai kastély felépítését az indokolhatta, hogy Károly rangjához méltó lakhelyet kívánt biztosítani maga és családja számára. A tervek elkészítésére 1854-ben Ybl Miklóst kérte fel. Virág Zsolt művészettörténész kutatásai szerint az 1856–60-as katonai felmérés térképén már látható az épület alaprajza. Ybl a késői romantika és a hellenizmus kevéssé egyöntetű vegyülékeként említi az ingatlant.

A Szeplőtelenül Fogantatott Szűz tiszteletére felszentelt kápolnát utólag alakították ki. Jelenleg önálló helyrajzi számon szerepel, tulajdonosa eltér a két kastélyszárnyétól, és bár megkopottan, öregesen, de a szentély tartja még magát. Az egykori uradalmi épületek közül a magtár, az istálló és a kocsiszín áll még, az 1863-ban létesített iskola megsemmisült. A grófi család 1944-es távozása után az épületet nemcsak hogy kifosztották, de fel is gyújtották. Állaga mára annyira leromlott, hogy életveszélyessé nyilvánították. Nyílászárói tönkrementek, a teteje beszakadt, a falak egy része leomlott.

Sütő Péterné, aki 14 éves korától szolgált cselédként a gerlai Wenckheimeknél, így emlékezett a régi időkre: „Ferenc gróf rajongásig szerette a gyermekeket. Játék közben sokszor figyeltük, nem jön-e felénk, mivel mindig osztogatta a cukorkákat. Neki volt először személygépkocsija a birtokon. Előfordult, hogy a kíváncsiskodó gyereknépet is megkocsikáztatta. Legjobban Jenő grófra és a családjára emlékszem. Két gyönyörű gyermeke volt, Béla és Enna (Mária Eugénia beceneve). Béla fiatalon megnősült, négy lánya született. A család elkerült a szülői háztól. Több évtized elteltével csak a szomorú hír érkezett, hogy a gróf úr közlekedési balesetet szenvedett és meghalt. Enna soha nem ment férjhez, mert a jegyese vízbe fulladt, mást nem tudott szeretni. Később zárdába vonult” – olvasható Szabó Tündének A gerlai Wenckheim-kastély című kéziratában.

A kastélyt lezárták, de a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-rezidencia megnyitása után a Tourinform és a Nemzeti Kastély- és Várprogram elképzeléseinek megfelelően bekapcsolják a Békés megyei kastélyokat összekötő turistaútvonalba, amely Póstelek, Szabadkígyós és Gyula érintésével a geszti Tisza-kastélynál ér majd véget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.