Nyugdíjas kamasz

A szülők sokszor túl nagy árat fizettetnek a gyerekkel a hírnévért, a család jólétéért.

Ozsda Erika
2020. 08. 13. 11:28
null
Milla Jovovich, A showbiznisz gyermekei című dokumentumfi lm egyik szereplője. Gyerekkorában utált fi lmezni Forrás: Forrás: HBO Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Autogramokat osztogatnak, mosolyognak, mindenki tudja a nevüket, mindenhol felismerik és imádják őket. Sztárok, pedig csak gyerekek. Natalie Portman, Scarlett Johansson, Leonardo DiCaprio is fiatalon kezdték a színészi pályát. Drew Barrymore hatévesen már négy filmben szerepelt. Alex Winter dokumentumfilmjében egykor és ma ismert hírességek mesélnek gyerekkorukról, a szakmában korán szerzett tapasztalataikról. Az 55 éves rendező is jól ismeri ezt a világot, fiatalon Broadway-előadásokban lépett fel, majd filmekben szerepelt, többek között Keanu Reeves mellett játszott a Bill és Ted című sorozatban. Később rendezni kezdett, főleg rövid- és dokumentumfilmeket.

Hollywoodban évente húszezer gyerek jár mozi- és tévéfilmek válogatására, de csak öt százalékuk kap valamilyen szerepet. A dokumentumfilmben gyereksztárokkal készült interjúkat, archív felvételeket és filmrészleteket láthatunk. – Hétéves koromban véget ért a karrierem – meséli Diana Serra Cary, akit Baby Peggy néven ismert meg a világ. 1920-ban, kétévesen játszott először filmben. Három nagy mozija dollármilliókat hozott. Amikor az apja rájött, hogy nem részesednek a profitból, felbontotta a szerződést. Baby Peggynek rengeteg pénze volt, de 15 évesen már úgy érezte magát, mint egy nyugdíjas. A szülők sokszor túl nagy árat fizettetnek a gyerekkel a hírnévért, a család jólétéért. A gyereksztároknak nemcsak a forgatáson, a nyilvánosság előtt is teljesíteniük kell. Előírják, hogy nézzenek ki, mit mondjanak, hogyan viselkedjenek. A felnőttek kilökdösik őket olyan helyekre, ahol egyáltalán nem érzik magukat biztonságban. Tizenegy-tizenkét évesen címlapokra kerülnek, ömlenek rájuk a levelek, fiúk-lányok kedvencei lesznek, nekik meg fogalmuk sincs, hogy kiben bízhatnak. Óriási nyomást kell elviselniük, amire egyáltalán nincsenek felkészülve.

Milla Jovovich, A showbiznisz gyermekei című dokumentumfilm egyik szereplője. Gyerekkorában utált filmezni
Forrás: HBO Magyarország

Henry Thomast, az E. T. című film főszereplőjét kisfiúként sokat csúfolták az iskolában, ezért 13 évesen ki akart szállni az iparból, hogy normális életet éljen. Sokuknak kicsúszik az irányítás a keze közül. A szülők is látják a tévében, hogy melyik híresség halt meg drog-túladagolásban, kit vitt el a mentő, ki töltötte börtönben az éjszakát. Milla Jovovich, Az ötödik elem főszereplője Kijevben született. Anyja a Szovjet­unió filmcsillaga volt, Amerikában viszont csak házvezetőnőként tudott elhelyezkedni. Hamar rájött, hogy a helyzetből gyönyörű lányán keresztül vezet a kiút. Milla nagyon utálta a filmezést, ő tizenévesen csak babázni akart. Úgy érzi, kihasználták, felnőttes fotókat készítettek róla, és az idősebb férfiak „görények voltak” vele. Wil Wheatonnak, aki az Állj mellém! című film főszerepét játszotta, illetve a Star Trekben szerepelt, egy idő után az anyja lett a menedzsere. Onnantól minden arról szólt, hogy mi a jó neki, nem pedig a fiának. Will Smith feleségét, Jada Pinkett Smitht viszont nehéz volt rászedni. „Én Baltimore utcáit is túléltem, ahhoz képest ez Disneyland” – jelenti ki. Arról sajnos csak néhány mondat hangzik el, hogy ma már az ő gyerekei is hollywoodi sztárok.

Evan Rachel Wood, aki 14 évesen főszerepet kapott a Tizenhárom című filmben, állítja, hogy sok gyereket ismer a filmiparból, és szinte mindegyik fiút bántalmazták szexuálisan. Todd Bridgesnek az anyja volt a trénere és a menedzsere. A sajtósa 11 évesen csábította el a kisfiút, aki nem tudta feldolgozni a történteket, a drogokhoz és az alkoholhoz menekült.

– Hollywood legnagyobb problémája mindig is a pedofília lesz – jelentette ki Corey Feldman egy tévéinterjúban. Gyerekszínészekre szükség van, ezért mindig lesz, aki elviseli a bántalmazást, és nem szól, mert százával állnának a helyére. (Alex Wintert, a film rendezőjét 13 évesen a színházban zaklatták, amiről csak évtizedekkel később beszélt először nyilvánosan.) Cameron Boyce, a Jessie című Disney-sorozat kedvence tavaly tragikusan fiatalon, húszévesen hunyt el. Diana Serra Cary/Baby Peggy pedig idén februárban, 101 éves korában. Az ő emléküknek ajánlják a filmet, mely azoknak a szülőknek, akik a saját színészi álmaikat a gyerekeiken keresztül akarják megvalósítani, mindenképpen ajánlott.

(A showbiznisz gyermekei. Amerikai dokumentumfilm, 91 perc, 2020. Rendező: Alex Winter. Az HBO csatorna augusztus 6-án mutatta be, az HBO GO kínálatában is elérhető. Forgalmazó: HBO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.