Karácsonyi üdvözlet augusztus végén, 121 nappal karácsony előtt

Ha Angliában a John Lewis azt mondja, karácsony van, akkor mindenki nekiáll angyalkákat meg Mikulás-csizmákat vásárolni. Augusztus végén, 121 nappal karácsony előtt pedig azt mondta.

2020. 09. 15. 14:35
null
Szerényi Gábor rajza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Angliában a John Lewis azt mondja, karácsony van, akkor mindenki nekiáll angyalkákat meg Mikulás-csizmákat vásárolni. Augusztus végén, 121 nappal karácsony előtt pedig azt mondta. A hivatalos közlemény szerint 2019 augusztusához képest most 370 százalékkal többen kerestek rá az áruházlánc honlapján a karácsonyi termékekre, a vásárlói kéréseknek pedig eleget kell tenni. A koronavírus miatti kertszépítés helyett tehát ideje elkezdeni a karácsonyi dekorálást. Jason Billings-Cray, a John Lewis beszerzője ki is jelentette, hogy a karantén nagy hatással volt a britek lelkiállapotára, nem csoda, hogy keresik az olyan pozitív élményeket, mint a karácsonyi időszak.

Valóban. Az idén gyakorlatilag nem volt nyár itthon sem. Meleg alig egy-két napig volt, júniusban még dzsekiben és nadrágban jártunk. Végig esett, a kerti grillezések is visszaszorultak, hogy a nyaralásról ne is beszéljünk. A tenger morajlása, a magashegyi levegő vagy a sivatagi szél is sokkal kevesebbeknek jutott osztályrészül az idén, mint egyébként. Úgyhogy a John Lewistől függetlenül én is elkezdtem írni a karácsonyi listámat. Sőt néhány ajándékot már ki is néztem. Pszichológusok állítják, hogy ez természetes reakció az olyan nehézségekkel tarkított évre, mint 2020. A nyaralás ugyanis az egyik legfontosabb tényező a családok lelki egészségének megtartásában, mivel ilyenkor tudnak háborítatlanul egymásra figyelni és ténylegesen megélni az együtt töltött pillanatokat anélkül, hogy munkahelyi telefonok, e-mailek vagy éppen baráti chatek zavarnák a minőségi időt. Ez a koronavírus miatti bezártság, illetve a gazdasági hatások nyomán az idén sok családban elmaradt. A következő hasonló pozitív időszak a karácsony, amikor szintén kikapcsolhatnak a fa alatt és az ünnepi asztal körül. Évek óta megfigyelhető trend világszerte, hogy egyre korábban nyílnak a karácsonyi vásárok, éppen azért, hogy ezt a nyugalmasnak tekintett időszakot legalább látszatban már november elejéig vagy akár október végéig meghosszabbítsák. Innen valóban csak egy lépés, hogy a John Lewisnél már augusztusban elérhető az online élmény, a hús-vér vásárlás pedig szeptember 25-től.

Szerényi Gábor rajza

A legnagyobb kereslet az online adatok szerint a karácsonyfák és a díszek, a fények, a csomagolópapírok és a karácsonyi üdvözlőlapok iránt van. A gömbdíszek mellett az idén a mókusok, a pávák és a tukánok fognak a fákon lógni. A rossz­ nyelvek szerint ez messze nem divatkérdés. Mindössze arról van szó, hogy az áruházlánc ezekből a darabokból vásárolta be a legtöbbet tavaly év végén, amikor a kereskedelmet alapjaiban megrengető koronavírusnak még híre sem volt. A változások miatt azonban hosszabb időre van szükség az árukészlet értékesítéséhez, tehát előre kellett hozni a karácsonyi nyitást.

Az iparági elemzők negatív véleményét megcáfolandó, a John Lewis testvérszupermarkete, a Waitrose közleményt adott ki, miszerint július-augusztus folyamán 75 százalékkal többen keresték a karácsonyi pudingot, mint tavaly, a szintén kedvelt karácsonyi húsos pitét pedig 110 százalékkal többen. Elképzelhető, hogy hatással volt a vevőkre a Hallmark Channel idén extra hosszúra nyúlt Christmas in July programja, amikor napokon keresztül csak cukormázas karácsonyi családi filmeket vetített az amerikai kábelszolgáltató. A programot egyébként minden évben megrendezi a Hallmark Channel, de a koronavírus miatt most nem készültek el a nyári filmjei, ezért a 2019-es bőséges moziterméssel kellett a kieső időt pótolni. Egyszóval lassan az őszi levelekkel sem kell törődnünk, elég, ha az online könnyen megrendelhető hógömböket rakjuk egymás mellé, hiszen amilyen évünk volt eddig, az időjárás úgyse fog senkit fehér karácsonnyal megörvendeztetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.