Levél a rendszergazdától – Van informatikus-magyar szótár?

Hivatalos levéllel szeretném érzékeltetni, hogy mekkora áthidalhatatlan szakadék tátong az informatikusok és az átlagos felhasználók nyelvezete között. Ez a szakadék ma már lehetetlenné teszi a megértést, azaz a kommunikációt (kapcsolatot).

Balázs Géza
2020. 09. 22. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos levéllel szeretném érzékeltetni, hogy mekkora áthidalhatatlan szakadék tátong az informatikusok és az átlagos felhasználók nyelvezete között. Ez a szakadék ma már lehetetlenné teszi a megértést, azaz a kommunikációt (kapcsolatot). Az idézett levelet egy nagy állami intézmény rendszergazdája küldte a több­ezres közösségnek, amelyben mindenki egyetemi végzettséggel és tudományos fokozattal rendelkezik. A levél formailag megfelel az udvariasság követelményeinek, az informatikusok belső köreiben nyilván teljesen világos – csakhogy egy felhasználó számára érthetetlen.

„Kedves Felhasználóink! Értesítjük Önöket, hogy az N. személyes és virtuális webszolgál­tatását kiszolgáló webszervereinken a PHP inter­preter 5.6-os verziójú változatát 7.0-s verziójúra fogjuk cserélni. A verziócsere tervezett időpontja: 2020… péntek, este 18:00–0:00. Szolgáltatáskiesés várhatóan egyáltalán nem lesz tapasztalható, az egyes site-okat folyamatosan állítjuk át a megjelölt időszak alatt.

Az új PHP interpreter a már megszokott módon, FastCGI üzemmódban fog üzemelni, minden egyéb szolgáltatásmódosítás nélkül. Azaz nem lesz változás az AFS tárhelyen elhelyezett fájlok elérésében, a MySQL és PostgreSQL adatbázisokhoz való kapcsolódásban.

Szükséges viszont a már létező PHP szkriptjeikben az interpreter verziófrissítése miatti PHP nyelvi és függvénykönyvtár-változások követése. Kérünk ezért mindenkit, hogy szíveskedjenek a verziócseréig tájékozódni a https://… URL-en elérhető weboldalon a várható változásokkal kapcsolatban. A verziók között jelentős különbségek vannak, ezért javasoljuk, az alább leírtak szerint teszteljék le weboldalaik működését.

A gyakran használt CMS rendszerek PHP7-kompatibilitása röviden összefoglalva: […]

Kérésükre személyes weboldaluk vagy bármely virtuális webszerverük kiszolgálását át tudjuk terelni az új PHP interpreterre a fenti időpont előtt is bármikor. Ez azt jelenti, hogy attól kezdve az adott weboldal minden látogatója az új PHP verzió szerinti eredményt fogja látni.

Reméljük, e fejlesztésünk megelégedésüket fogja szolgálni, és elősegíti a hatékonyabb, biztonságosabban üzemelő portálmotorok használatát.

Üdvözlettel, N. rendszergazda”

Ezt tényleg értenie kellene egy felhasználónak? Hogy mik a webszerverek, mi az a PHP interpreter, mit értenek itt site-okon, főleg annak FastCGI üzemmódján? Hogy mi az az AFS tárhely, a MySQL, a PostgreSQL, a PHP-szkript, portálmotor, valamint nyelvi és függvénykönyvtár? Hogyan-miként kellene letesztelni a weboldalainkat, mi számít weboldalnak, CMS-rendszernek és azok PHP7-kompatibilitásának…

Így beszél egymás közt két informatikus, és mi egy kukkot sem értünk belőle. És ha kérdezünk, újra csak ezt mondják, és nem értjük. Az idézett levélből annyi derül ki a felhasználó számára, hogy egy adott időpontban valamilyen változás (frissítés) lesz az intézményi hálózaton, s ez valószínűleg érintheti a hálózaton tárolt honlapokat, tehát ezeket is frissíteni kellene… De hogy?

Áthidalhatatlanul elszakadt egymástól a szakmai és a köznapi kommunikáció. Pedig a technológiák felhasználóinak nem kell érteniük a műszaki háttérhez, ahogy egy autó működését sem érti ma már a szakembereken kívül senki, nincs is erre szükség.

Ez a kommunikációs-nyelvi szakadék azonban megakadályoz minden együttműködést, sőt innovációt. Ezért mondjuk (mindhiába), hogy minden szakembernek szükséges megtanulni és alkalmazni a mások számára is közérthető nyelvezetet. És erre az informatikusképzésben is oda kellene figyelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.