Polgárjogok

Borzalmas gyilkosság történt még tavaly egy franciaországi faluban.

Pósa Tibor
2021. 01. 05. 12:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borzalmas gyilkosság történt még tavaly egy franciaországi faluban. Az ardèche-i Vinzieux-ben vadászpuskával megölték Marcelt, majd nyársra húzták. A brutális tett elkövetőjét azóta a rendőrség elkapta, és december elején példás büntetésben részesült. A szomszédos ház lakója volt az aljas gyilkos. A büntetlen előéletű férfi, mint a tárgyaláson elmondta, maga sem érti, mi történt vele, sohase használta fegyverét ilyen bűnös célra. „Egyszerűen elkapott az indulat, ígérem, ez soha többé nem fog megismétlődni” – fejtette ki bocsánatkérését a bíróságnak. Bár a törvény szolgája figyelembe vette megbánását, ítélete mégis példaértékűnek számít: öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, háromszáz euró jóvátételre és fegyverviselési engedélye három évre szóló bevonására ítélte a gyilkost.

A kakasgyilkost. Marcel ugyanis a szomszéd kedvenc kakasa volt, amolyan családtag. Talán a megrázkódtatást is bele kellett volna számolnia a bíróságnak az ítéletébe, amelyet Sébastien Verney közeli környezete elszenvedett. A vádlott arra hivatkozott, hogy Marcel korai kukorékolása hozta ki a sodrából, amire fegyvere után nyúlt. Verney úr viszont azt közölte a sajtóval, hogy a szomszéd előtte egyetlen szóval sem panaszkodott a kakasra. „Ha ez megtörténik, akkor találtunk volna valami megoldást” – mondta a falu földrajz –történelem szakos tanára. Ráadásul a szomszéd olyan vegyszerrel permetezte a kerítéshez közel fekvő eper-, paradicsomágyásait és a barackfáját is, amely megmérgezte a gyümölcsöt, zöldséget.

„Igazságot Marcel kakasnak!” – ezzel a címmel köröztetett az interneten még a bíróság döntése előtt egy petíciót Sébastien Verney, amelyet nem kevesen, százezren írtak alá. „Vajon mi lesz a következő áldozat: a gerlice búgása, a gabonaaratás zaja, a paradicsom, ahogy nő, a szamár iázása, a harangjaink hangja, esetleg teheneink kérődzése? Védjük meg helyi örökségünket!” – szólt a csatlakozásra felhívó petíció. Volt már hasonló történet másfél éve Franciaországban, amelyről korábban beszámoltunk olvasóinknak. Itt is kakas volt a főszereplő, akit Maurice-nak hívtak. A hatalmas és gyönyörű szárnyas ma már nem lehet köztünk, ugyanis az idén elpusztult. Marcel esetére hajazó történet volt, de itt a szomszéd, aki víkendházként tulajdonolta a Maurice ólja melletti épületet, beperelte szomszédját, hogy a kakast „a nagy zajhatás miatt” távolítsa el. A bíróság döntött: az új beköltözőnek tűrnie kell a faluban uralkodó, a megszokott tevékenységgel összefüggő szag- és zajhatásokat. Ha ez nem tetszik neki, lehet máshova költözni.

Ennek az ügynek a hatására a francia parlamenti képviselők – teljes egyetértésben – Maurice példáján megfogalmaztak egy, a vidéki szagokról, zajokról szóló törvényt, amely biztonságot ad az ott élőknek, megvédi a helyi szokásokat és az életmódot.

A képviselőház tavaly év elején el is fogadta a javaslatot, de a szenátus bokros teendői miatt még nem hagyta jóvá, meg sem vitatta az állásfoglalást, magyarán késlekedik, így a törvény kihirdetése is függőben van. Áttételesen ennek az áldozata Marcel. Mert ha hall róla a kegyetlen gyilkos, hogy nem lehet ilyen indokkal kakasokat agyonlőni, de még a nyakukat kitekerni sem, akkor talán az utolsó pillanatban meggondolta volna magát.

Nálunk is történt egy horrorisztikus eset, amelynek Kiskörén Borisz lett az áldozata. Borisz nem egy kifejlett orosz medve, vele ilyen nem történhetne meg, hanem kerti páva volt. A szép tollú madár megszökött, és az utcában dolgozó közmunkások közül az egyiknek megjött az étvágya egy kis pávalevesre. A bíróság példás gyorsasággal ítélkezett, az elkövetőre állatkínzásért és lopásért egy év felfüggesztett szabadságvesztést rótt ki. Lépést tartunk a nyugattal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.