Rajongó írók

A leggyakoribb fanfiction típus, amelyben a rajongók a befejezett történetet gondolják tovább.

2021. 06. 14. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi lenne, ha Hermione Harryt választotta volna? Ha Tolkien női hobbitokról ír? Ha Leia hercegnő nőtt volna fel a Tatuinon Luke helyett? A rajongói irodalom (fanfictionök) írói szívesen adnak választ, miközben akár dollármilliókat kereshetnek egyetlen történettel. A szerzői jog számára azonban szürke zóna a kérdés. Kis tinédzserként egy amerikai jogi sorozat volt a kedvencem. Akkoriban még nem voltam tisztában azzal, hogy az évadok között gyakran hagynak a készítők függőben egyes cselekményszálakat. Csak azt láttam, hogy kedvenc szereplőim dühítő módon tűntek el a képernyőről. Leültem hát, és néhány nap alatt megírtam egy, a szereplőkkel a sorozat díszletei között játszódó novellát. Ma már tudom: fanfic­tiont írtam, méghozzá azon fajtáját, amely az eredeti környezetben folytatja a hivatalosan még be nem fejezett történetet. A leggyakoribb fanfictiontípus nem az általam írt, hanem amelyben a rajongók a befejezett történetet gondolják tovább. Szintén népszerű verzió, mikor a történet bizonyos pontján térnek el az eredetitől, alternatív univerzumba helyezve azt.

„Bella Swan interjúra készül a világtól elvonultan élő, titokzatos milliárdos vezérigazgatóval, Edward Cullennel. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét, elvezetve őt a vágyak sötét birodalmába.” A karakterek Stephenie ­Meyer Alkonyat trilógiájából valók, de a jelenet E. L. ­James erotikus regénysorozatának, A szürke ötven árnyalatá­nak kezdő képe. Utóbbi ugyanis Meyer szériájának újragondolásaként született 2009-ben Az univerzum ura címmel, amelyet James­ a Fanfiction.net oldalon publikált 2009-ben.

Az írók számára minden impulzus ihletet jelent, tehát nemcsak a megélt események, de az olvasott vagy látott történetek is. Vergilius például így írta meg Homérosz után az Aeneist, Shakes­peare így vette kölcsön Dante Isteni színjátékának és Matteo Bandello történetének szereplőit a Rómeó és Júliához, Alexandre Dumas pedig ­Gatien de Courtilz de Sandras memoárját A három testőrhöz. A fanfiction nem újdonság, a probléma a minőséggel van. A modern fanfiction a hetvenes években született meg, amikor a Star Trek-rajongók Kirk kapitány meg nem énekelt kalandjait vetették papírra változó minőségben. A legtöbb fanfictiont a Harry Potter inspirálta, a legnagyobb bevételt pedig E. L. James írásai termelték, amelyek megkérdőjelezhető színvonala aláássa a műfaj elismerhetőségét. Neil Gaiman ezzel szemben díjat is nyert egy Sherlock Holmes-fanfictionért, Racheline Maltese és Cecilia Tan pedig fanfiction­íróként kezdtek dolgozni. Ma mindketten profi regényírók, és úgy vélik, az olyan oldalak, mint az Archive Of Our Own (AO3), a Wattpad és a FanFiction.net remek tanulópálya a kezdő íróknak, mivel az olvasók nagy része támogató és hasznos kommenteket ad, hogyan lehet egy történetet jobban szerkeszteni, érdekesebbé tenni.

A Washingtoni Egyetem kutatása szerint a 13–18 éves amerikai diákok 73 százaléka küzd gon­dokkal a szövegalkotás terén. És mivel a tiné­dzse­rek között az internetnek köszönhetően egyre terjed a társaktól tanulás igénye, illetve ezzel együtt csökken a klasszikus tanítás tisztelete, a fanfiction­oldalak valóban segítenek a fogalmazási készség javításában. Szűts Zoltán médiakutató szerint azonban felmerül a kérdés, hogy az így kapott impulzus mennyire releváns, mert a blogoszférához hasonlóan itt sem szakavatott véleményekről van szó. Kérdés továbbá, hogy a hozzászólások mennyire kedvesek. Ha nem megfelelő adminszolgáltatással rendelkező rajongói oldalra tölti fel a reménybeli író a munkáját, előfordulhat, hogy a bántó kommentek teljesen elveszik a kedvét az írástól. N. K. Jemisin díjnyertes sci-fi-író ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a fanfictionök esetén – az írókurzusoktól eltérően – a kritikusok nem kötelezően olvasnak el műveket, hanem tényleges érdeklődésük okán. Így mivel ugyanolyan rajongók, mint az író, annak nem kell küzdenie az olvasottságért, illetve a közös rajongói lét az írás be nem fejezésétől is megvédhet. Ez utóbbi fenyegeti leggyakrabban a kezdőket.

Változó, hogy egy fanfiction mennyi idő alatt készül el. A rövidebb darabok néhány órás munkák is lehetnek, a hosszabb lélegzetűek akár heteket is igénybe vehetnek, melynek során a folyamatos visszajelzésnek köszönhetően alakíthatja az író a történetet. A fanfictionoldalak akkor pörögnek fel a leginkább, amikor egy évad vagy egy teljes sorozat befejeződik, és a rajongók nem elégedettek a történet alakulásával. A Magyarországon forgatott, áprilisban bemutatott Netflix-széria, a Leigh Bardugo fantasyregényéből készült Árnyék és csont pozitív főhősének szereplőválogatásával például sok könyvrajongó nem volt elégedett, ezért az AO3-ra az elmúlt hetekben rekordszámú Árnyék és csont-fanfiction került fel, amelyben a központi háromszög kapcsolatrendszere egészen más, mint ahogy azt a sorozat (és a könyv) bemutatja. Gyoka Lamaro, a legnagyobb magyar fanfictionoldal, a Merengő moderátora szerint a sci-fi és a fantasy – különösen a Star Wars és a Harry Potter – azért nagy kedvenc a fanfictionírók között, mivel összetett világokat mutatnak be, ami számos lehetőséget ad a továbbgondolásra.

A fanfictionírók hivatalosan nem húzhatnak hasznot írásukból, mivel abban az esetben már szerzői jogi problémába ütköznének. A pandémia alatt azonban felmerült az igény, hogy a sok gép előtt töltött óra miatt a rajongók szeretnék kézbe is fogni az online műveket, így egyre többen nyomtatják ki azokat. Ez otthoni felhasználás esetén nem gond, ám az Etsy internetes piactéren több élelmes könyvkötő elkezdte árulni a szolgáltatást, hogy a hivatalos sorozatokhoz kísértetiesen hasonló formába önti a fanfictionöket, amelynek nyomán a rajongói irodalom szürke jogi területre lépett. A Barnes & Noble Press már letiltotta bármely dizájnjának használatát, és valószínűleg a többi könyvkiadó is így tesz majd, de szakértők szerint nem biztos, hogy az amúgy is népszerűvé váló fanfiction irodalom le tud majd mondani erről az újfajta bevételi lehetőségről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.