Vágyak szeretetmorzsákra

„Hét nő szerepel benne és egy férfi. Férfi szereti nőt, nő szereti férfit. Férfi szereti nőket, nők szeretik férfit.”

Ozsda Erika
2021. 07. 01. 11:02
null
Különleges kapcsolatok, avagy a házasság mennybemenetele Forrás: Újszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Újszínházban bemutatott Császármorzsa című előadásnak több érdekessége is van. A 27 évvel ezelőtt megjelent könyv fülszövegén ez olvasható az író, Gyurkovics Tibor tollából: „Semmit sem óhajtok elmondani darabom tartalmából. Vagy lehet, hogy nem is tudok? Egy bizonyos. Hét nő szerepel benne és egy férfi. Férfi szereti nőt, nő szereti férfit. Férfi szereti nőket, nők szeretik férfit.”

Az ősbemutatót 1994-ben a Várszínházban tartották, az előadást maga az író rendezte.

A férfifőszerepet Dörner György játszotta, aki ma az Újszínházban nemcsak a darab rendezője, hanem a zenék szerzője is. A darab a férfi-nő kapcsolatról és a házasság mennybemeneteléről szól, amely örök, de a XXI. században nyomatékosítani kell.

Nem sok mű született a világirodalomban, amelyben hasonló a férfi-nő arány. A színésznők között mindenféle korosztály képviselteti magát – Esztergályos Cecília, Koncz Andrea, Orosz Csenge, Szabó Zsuzsa, Tordai Teri és Timkó Eszter –, és mindannyian más-más viszonyba kerülnek az egyetlen férfival, akit ­Jánosi Dávid alakít. Feleségével, Katival, akit Nemes Vanda­ játszik, nyolc éve élnek együtt. Gloria Berg díszlete – a szerény lakás – és jelmezei egyszerűek, ahogy a rendező előző munkájában, a Zserbótangó című darabban is. Dörner György a színészi játékot helyezi előtérbe, éppen ezért ­rendez intim környezetben, a Bubik István Stúdiószínpadon. A tér kicsi, de a színészi játék lehetősége nagy. Az abszurd nehéz műfaj, megvan a maga realitása. Természetesen nem úgy, mint a realista daraboknál, mégis ugyanúgy kell játszani, mint azokat. Érdekes a darab címe is: már az első percekben kiderül, hogy ki készíti az édességet krumplival.

A császármorzsát?!

Az első felvonás karácsony előtt játszódik.

Különleges kapcsolatok, avagy a házasság mennybemenetele
Fotó: Újszínház

A házaspár az ágyban fekszik, s Kati beszélgetést kezdeményez. – Fönt vagy még, Tomi? – kérdezi. – Nem vagyok fönt, Kati – válaszol a férje.­ – Alszol? – Igen, alszom. – Jó neked, Tomi. – Jó, annyit mondhatok.

Míg Kati – valószínűleg sokadszorra – szerelmi vallomást szeretne kicsikarni a férjétől, a lakásba különböző indokokkal érkező nők szeretetmorzsákra vágynak. Így-úgy tartozni akarnak valakihez, a figyelmet szeretnék felkelteni és birtokolni. Zsuzsa, az öreg hölgy, aki már alig emlékszik valamire, összekeveri Tomit egy régi szerelmével. Vénkisasszony testvére a férje miatt Katit irigyli. A magányos nők beleszeretnek a férfiba. Vagy csak azt hiszik. S mivel Tomi visszaél a helyzetükkel, sok mindenre képesek… A férfi megpróbál elszökni a felelősségre vonás elől, de már késő. Újra eljön a karácsony, a történet az ünnep estéjén ér véget. A darab befejezése eltér az eredetitől – Dörner György rendezésében a férfi és a nő örök. Bármi történik közöttük, nem tudnak egymás nélkül létezni, még a leglehetetlenebb körülményeket is képesek túlélni. Az efeletti örömüket harsány nevetéssel fejezik ki.

Érdemes megnézni az előadást július 17-én Veszprémben vagy ősztől az Újszínházban.

A darabban intim helyzetek, humor, váratlan és merész pillanatok, valamint döbbent csend váltják egymást. Senkit sem hagy hidegen.

(Császármorzsa – 100 perc, rendező: Dörner György, Újszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.