Varázs a kemencéből

Kiállítás – Természet, nosztalgia, közösség a GlasSpringen. A tárgyak jó része közvetlenül a kemencéből érkezett.

Ozsda Erika
2021. 08. 05. 15:50
null
20210722 Budapest, Koós Ágnes, a Kiskép Galéria tulajdonosa. fotó:Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tér-Kép Galériában kiállító művészek az üveget használják érzel­meik, gondolataik kifejezésére, a kiállított tárgyaikkal pedig másokból váltanak ki hatást, érzéseket. Van olyan alkotó, aki a természetes és mesterséges anyagokat ütközteti, van, aki a síkbeli képalkotás és a térbeli plasztika közötti összefüggéseket és kölcsönhatásokat keresi. Egyikőjük filmekből inspirálódik, a másikhoz a japán haiku versek világa áll közel. Néhányan nem kényszerítik az üveget formába, keretek közé, hanem hagyják, hogy önmaga legyen. Az idén harmadszorra megrendezett GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításon 45 művész és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üveg szakos diákjainak a munkái láthatók. A tárgyak jó része közvetlenül a kemencéből érkezett, friss alkotás.

A kiállítás is bizonyíték arra, hogy a magyar üvegművészetet rendkívüli sokféleség és magas fokú technikai tudás jellemzi. A három részre tagolt tárlat első részében a természet ihlette művek, a gyermekkor utáni nosztalgia hatására született alkotások és a közösség iránti felelősség kérdését felvető munkák láthatók.

Koós Ágnes, a Kiskép Galéria tulajdonosa szerint a magyar üvegművészetet sokféleség és magas fokú technikai tudás jellemzi.
Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A művészek megjelenítik az őserdők világát, a napkitörést, a vizet, a földrétegeket. Vonzza a szemet és a kiállítás szimbólumának is tekinthető Sipos Balázs Kiűzetés a Paradicsomból című szobra Éváról: mostanában számunkra is véget ért egy korszak, s új élet kezdődött. Az egyik művészt a kiút keresése foglalkoztatja, a másik az összefogásra figyelmeztet. Soltész Melinda számára az alkotói folyamat egyfajta meditáció. A csábító sellőlány Lendvai Péter Gergely alkotása, aki – ahogy ő fogalmaz – titkokat kreál, és nem szobrokat. Van, akit az üveg átlátszósága érdekel, van, akinek az a célja, hogy az üveg csapdájába ejtse a levegőt. Budai Zsolt János a robotok iránti rajongását önti formába. Hasonló gondolatok támadtak az alkotókban, amelyeket különböző művészi felfogásban tárnak a közönség elé. Varga Gyöngyvér Amala alkotásai a hagyományos képalkotás és a digitális technológia ötvözésével születnek.

A másik, az iparművészeti, dizájnrész az üveg különféle felhasználását mutatja be. A Kínában élő és alkotó Viczán Zoltán üvegtömbökbe gravírozott tárgyaiban az ázsiai és európai kultúra vegyül. Az alkotók vázákat, ékszereket, kis tálalókat is készítettek. Az Írországban élő Mező Alexandra gyakran a nagymamája által horgolt mintákat használja fel a szobraihoz.

A nemzetközileg is elismert hazai alkotók mellett helyet kaptak a MOME hallgatói is. Dávida Mira úszó jégtáblákat idéző művéhez finom üvegmorzsát olvasztott egybe, Doktor Melinda pedig negatív fotót helyezett lámpájába. A szakma fogásait az idősebb generáció ismeri jobban, az új technológiákat viszont a fiatalok. Szeredi Sára a színekkel, az üveg belső részével, átláthatóságával játszik. Mráz Emese Reykjavík címmel parfümedény-változatokat készített, tartóval.

Az idén első alkalommal vonták be az egyetemistákat a kiállításba, akik eddig nem kaptak felkérést olyan csoportos tárlatra, ahol a mestereikkel együtt állíthattak ki. Az alkotásoknak nemcsak a gyönyörködtetés a céljuk, hanem a lelki tartalmak feltárása, elmesélése is. Érdemes időt hagyni a megtekintésükre.

(GlasSpring – magyar kortárs üvegművészeti kiállítás. Tér-Kép Galéria, 1016 Budapest, Krisztina körút 83–85. A tárlat a Kiskép Galéria és a Budavári Önkormányzat együttműködésében valósult meg, és szeptember 14-ig ingyenesen megtekinthető.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.