Szépségek és szörnyetegek

Minya Károly
2022. 02. 11. 12:17
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válások száma óriásira nőtt a pandémia időszaka alatt. Egy ügyvéd elmondása szerint az ügyeinek hét-nyolc százalékát tették ki a válóperek, ez az utóbbi időben ötven (!) százalékra emelkedett. Ez számszerű adat. Azt nem tudhatjuk, hogy a családon belüli erőszak milyen mértékben növekedett ezzel együtt, viszont a probléma nagyon is létező. Ezért is aktuális és égető kérdést feszeget Bocskai Magda és Pokrovenszki Gergely Mi lenne veled nélkülem? című kötete, amelynek alcíme mindent elárul: Bántalmazó kapcsolatokból szabaduló áldozatok történetei szakértők elemzésével.

Az érzelmi bántalmazás sokáig megfoghatatlan. Hosszú ideig fennállhat anélkül, hogy az abban élő meg tudná fogalmazni, hogy valami nincs rendben a kapcsolatában. A könyv 13 igaz sorsot mutat be (12 nőét és egy férfiét), ennyien mesélik el őszintén pokoljárásukat. A történetek – szándékosan egyes szám első személyben íródtak – a lélek legőszintébb monológjai. A bántalmazó főszereplők legtöbbje narcisztikus személyiség. Az elszenvedők a felső tízezertől szinte a mélyszegénységben élőkig képviseltetik magukat. Van, aki két reklámtáskával intett búcsút a luxusnak, és így menekült el két gyermekével a bizonytalanba a férje elől. Sokatmondó a történetek címe is: A semmi ágán, Ne nézz vissza!, Másnap, Csak még egy felest, Hullámvasút, Összetörve, Nyitott mondat, A lottómilliomos boldogtalansága, Válások és vállalások, Szabadulás az aranykalitkából, Tűzszünet, Tű ‒ Rés ‒ Határ, A szépség és egy szörnyeteg.

Az erőszak dinamikája a leggyakrabban ugyanazt az ívet járja végig: a pszichológiai hadviselést a verbális erőszak követi, amely legtöbbször fizikai agresszióba torkollik. A bántalmazott és az agresszor között végül kialakul a sajátosan beteg függőség. Az áldozat egyedül senkinek érzi magát, az elkövető meg ettől az agresszív viselkedéstől érzi erősnek magát ‒ olvashatjuk a kiadványban, amely hangoskönyv formájában is elérhető.

Miért bocsátanak meg újra és újra a nők? Miért várják meg, amíg a verbális agresszió fizikai bántalmazásba torkollik? Meddig tart a szerelem, meddig lehet és kell harcolni egy kapcsolatért, és mikor jön el az a pont, amikor nem marad más, mint a menekülés? A kötet missziós vállalkozásnak is tekinthető, mivel a szerzőpáros a megjelentetéssel segítséget szeretne nyújtani, miközben arra biztatja olvasóit, ha valaki hasonló nehézséggel küzd, vagy ismer a környezetében olyat, aki bántalmazó kapcsolatban él, feltétlenül olvassa el. A szenvedéssel teli életsorsok bemutatása után pszichológus és ügyvéd írja le segítő gondolatait, szakértői elemzéseit mintegy útjelző táblákként, hogy kiutat mutassanak a legreménytelenebbnek tűnő helyzetekből is. „Van, aki erre a saját veleszületett erejéből, hitéből képes. Másoknak nem megy egyedül, kell kapaszkodó. Egy szakember, egy barát, a hit vagy ez a könyv sokunk történetével. És ha gyógyszer lehet valakinek, aki olvassa, akkor már nem volt hiába egyetlen könnycsepp sem.”

(Bocskai Magda‒Pokrovenszki Gergely: Mi lenne veled nélkülem? 13 valós történet alapján. Magánkiadás, 2021, 265 oldal. Ára: 3000 forint)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.