A birodalom visszatér

Két esztendeje dőlt össze az Alexandra cégcsoport, de a károsult kiadók még mindig csak várják a pénzüket. Talán könnyebb lélekkel várakoznának, ha a vállalkozó lánya, Alexandra – aki a csődbe vitt pécsi cég névadója – nem harmincmilliós autóval furikázna, miközben újjáépített kiadócsoportja sikereivel kérkedik.

Hanthy Kinga
2019. 02. 09. 15:04
Galambos Ádám; Szalontai Attila
Galambos Ádám (jobbra) raklapos demonstrációja az Alexandra Nyugati téri könyvesházánál 2017. február 17-én Fotó: Fotó: MTI–Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alexandra összeomlása annyival volt nagyobb hír, mint egy építőipari vállalkozás bedőlése, hogy könyvesek szenvedtek kárt, akiknek erősebb a hangjuk, kiterjedtebb a kapcsolatrendszerük – és a teljes iparágat érintette. Ám a cégtulajdonos Matyi Dezsőnek sem kell a jó kapcsolatokért a szomszédba mennie. Most mindenki azt várja, előkerülnek-e a milliárdok, amelyeket az Alexandra fekete lyukként nyelt el. Lesz-e

miből kárpótolni a károsultakat, amikor Matyi Dezső, az egykori tulajdonos nevén sem ingó, sem ingatlan vagyon nem szerepel?

Az összeomlásra számítani lehetett, de a nagyságrend mindenkit meglepett: a birodalom 2017-re tízmilliárd forintnál nagyobb adósságot halmozott fel. A szakma évek óta tisztában volt azzal, hogy Matyi Dezső cégénél bajok vannak. Éves késéssel fizetett, megbízhatatlanok, gyanúsak voltak az elszámolásai.

Ennek ellenére, mivel a legnagyobb terjesztő volt, mindig kapott fizetési haladékot. 2014-ben még a szakma legnagyobb szervezetét, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületét (MKKE) is meg tudta győzni, amikor időt kért a talpra álláshoz. A könyvesek bíztak abban, hogy egyszer csak a pénzükhöz jutnak. Nem sikerült. Sem talpra állni, sem a veszteséget elkerülni. Mindez két éve történt.

Matyi Dezső az Alexandra könyváruházlánc legújabb üzlete előtt 2009 novemberében a Pári-
si Nagy Áruház (Divatcsarnok) épületében
Fotó: MTI–Honéczy Barnabás

Ezzel szemben tavaly év végén feltűnt a Blikk Sport Verda Lady reklámvideójában egy harmincmilliós luxusautóban Matyi Alexandra, és arról beszélt, hogy talpra állították a könyves birodalmukat, amelyhez négy kiadó tartozik. Idén már 150 címmel jelentkeznek. Amikor megkérdezte tőle a riporter, hogy milyen érzés volt gazdagból koldussá válni, a lány azt felelte: nem voltak rá felkészülve.

Mindenki bukott

A reklámfilm kiverte a biztosítékot azoknál a könyveseknél, akiknek Matyi Dezső és cége hárommilliárd forinttal maradt adósa. Ezek döntően kis kiadók és a partnereik: nyomdák, szerzők. A nagyok nem sokat veszítettek, vagy inkább semmit, mondja Galambos Ádám, a G-ADAM kiadó vezetője, akinek több mint hárommilliója ragadt benn az Alexandrában. Ők átvették a legjobb boltokat, barterezték egymás között a könyveiket. Könnyű azoknak, akik egyszerre kiadók és terjesztők. A kicsik közül viszont az Alexandra-csődben többen tönkrementek, hitelt vettek fel, és két éve várják a munkájukért a pénzüket.

Galambos Ádám az általa szervezett és vezetett Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ) nevében néhány hete nyílt levelet intézett Matyi Dezsőhöz. Azt írta: örömmel látja, hogy az Alexandra csoport kezd talpra állni, de ezt ő az általa képviselt közel harminc kiadó munkatársai és családtagjai nevében már nem mondhatja el. Ezek az emberek örültek volna, ha a videóból megtudják azt is, miből finanszírozzák az Alexandra Kiadó közel 150 idei kiadványát.

Miből fedezték a karácsonyi reklámkampányukat. „Tudom, a kérdések költőiek – írta Galambos –, hiszen NEM az ön 3 milliárd forintja tűnt el nyomtalanul – ahogy a lánya ezt valótlanul állítja a videóban –, hanem bizony a MI, azaz a könyvkiadók pénze! De mivel velünk már nagyon sok mindent megtettek és megtehettek, csak arra várnám a válaszát, hogy a videóban is említett, bevallottan sikeres idei év profitjából mikor szándékozik kifizetni a becsapott könyvkiadókat.”

A kérdést mi is feltettük Matyi Alexandrának, de választ nem kaptunk. A károsultak között Galambos Ádám volt az egyetlen, aki nem törődött bele abba, hogy a piac már csak ilyen. A csőd hírére 2017-ben raklapos tüntetést szervezett a budapesti Nyugati téri Alexandra könyvpalota elé, ahol megtapasztalta a gyenge szakmai szolidaritást. Alig néhány károsult jelent meg. Ekkor fogalmazta meg, hogy a kicsik csak együtt lehetnek erősek.

– Kollégáim segítségével körlevelet küldtünk a károsultaknak, javasoltam, szállítsuk el közösen a könyveket a pécsi raktárból. Addigra már ismerték a nevem, tudták, hogy én vagyok a raklapos gyerek – mondja Galambos. – Másfél kamionnyi könyvet hoztunk vissza, de nem tudtuk ellenőrizni, hogy pontosak-e a kimutatásaik, mert nagy volt a katyvasz. Ebben a történetben mindenki bukott. Sok könyvünk tűnt el, máig nem tudjuk, mi lett velük, eladták-e, ki tette zsebre az árát.

Feljelentések

A kis kiadók látták, hogy az MKKE akkori vezetősége nem lépett az érdekükben, ezért 2017 áprilisában Galambos Ádám szervezésében négy független kiadó megalapította az MKÉSZ-t. Mostanra majdnem harminc tagjuk van. Tettre kész szövetség, amely kisebb, mint az MKKE, ezért gyakorlatiasabb is. Az Alexandra-ügyben tizenhatan tettek közös feljelentést, és megindultak a tanúkihallgatások is. Úgy tűnt, megy az ügy. Aztán 2017 és 2018 nyara között csend lett. Galambos ezért levelet írt Ibolya Tibor fővárosi főügyésznek, reklamálta, hogy nem halad az ügy, és nem engedtek nekik betekintést az iratokba.

A levél nyomán erre lehetőséget kaptak. Kiderült, hogy Matyi minden felelősséget az Alexandrából általa kiszervezett terjesztőre, a Rainbow Kft. vezetőjére, Somogyi Ferencre hárított, akit azonban a rendőrség még nem hallgatott meg. Matyi azt bizonygatta, ő maga is bűncselekmény áldozata, a csődhöz az Alexandrának semmi köze.

Rendben van, mondja Galambos, fogadjuk el, hogy Matyi nem követett el bűncselekményt. Csakhogy akkor is az ő felelőssége, hogy eltűnt a kiadók pénze. Az idő megy, a nyomozásnak nincs eredménye. Galambos most levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, kérte a vizsgálat felgyorsítását. A könyvpiac mai erkölcsi állapotára jellemző, mondja, hogy az Alexandra Kiadó tovább működik, a terjesztők beveszik a könyveiket, mintha mi sem történt volna. Ebben a történetben mindenki benne van.

Az MKÉSZ mára kinőtte magát, önálló szakmai-érdekvédelmi munkát folytat. Tagjainak könyvfesztiválokat szervez, februárban pedig olyan szakmai napot, amelyik túl fog mutatni az Alexandra-ügyön. Boltoknak, kiadóknak, nyomdáknak küldött meghívót. Lehetőséget teremt arra, hogy kibeszélhessék a könyvesek gondjait. Mert gond van, bőven. Kifizetetlen nyomdaszámlák, a terjesztéssel elégedetlen kiadók, túl sok könyv és alacsony példányszám (1700 az átlag), magas költségek és egyre híguló könyvszakma.

Az MKÉSZ leírható úgy is, mint az MKKE korábbi tevékenységének a kritikája. Gál Katalin egy éve, tavaly januárban lett a legnagyobb könyves érdekvédelmi szervezet elnöke, személyében konszenzusos vezető került a székbe.

Jogi eszközei az MKKE-nek nincsenek, mondja Gál, csak a nyilvánosság ereje. Az Alexandra csoportba tartozó könyvműhelyek közül az Európa Kiadó tagja a szervezetüknek. Megkérdezték Matyi Dezsőtől, hogy mik a szándékai, tervei, hogyan akarja rendezni a számláját, de azt a választ kapták, hogy ők az áldozatok, őket sem fizette ki a cégcsoportba beférkőző cég. És ezért ők is feljelentést tettek.

Bizonyító okiratok

A kérdésre, hogy tud-e valamit a felszámolás során indult, többek között az MKKE által kezdeményezett jogi eljárások helyzetéről, az elnök azt válaszolja: nincs vigasztaló híre, a jog lassan szolgáltat csak igazságot. Ő is látja, hogy az Alexandra csődje után a nagyok még jól is jártak, hiszen átvették a cég terjesztő hálózatát, így a forgalom egy részét is realizálhatták.

A kis kiadók azonban nehéz helyzetbe kerültek. Sokan csak azért nem zártak be, mert beleszerettek a könyvbe, elkötelezettek, igényes műhelyeket építettek fel, megélhetést biztosítottak a családjuknak, de van, aki csak vegetál. Sok könyvkiadással foglalkozó vállalkozás szüntette meg tevékenységét.

A magyar könyvpiac az elmúlt években strukturális változáson ment át. A nagy terjesztő cégek új kiadókat gründoltak és vásároltak is a meglévőkhöz. A tulajdonosi kör döntően azonos a kereskedő-kiadó hibrideknél. Ám lényeges különbség az Alexandra és a két másik nagy, a Líra és a Libri tulajdonosai között, hogy ez utóbbiak a más területen megszerzett tőkéjüket fektették a könyvbizniszbe, míg Matyi Dezső a könyvből szerzett vagyonát vitte ki a cégéből, fektette másba, és rajtavesztett. Látszik, hogy mindezek ellenére néhány könyves vállalkozását nem adta fel, az okozott veszteségekért azonban nem kíván helytállni.

Az MKKE etikai bizottsága 2018 novembe­rében levelet írt a Biatorbágyon megnyitott új Alexandra-bolt kapcsán a tulajdonosoknak: a Matyi-exfeleség Szabó Tündének és a két lánynak, megkérdezte, miként szeretnék a vállalkozásuk hasznát „becsatornázni” a kártalanításba. Szabó Tünde erre is csak azt válaszolta, hogy az Alexandra csoport a legnagyobb kárvallott. Cégüket csalárd módon tönkretették, kiforgatták, a pénzt ellopták, ezért minden jogi eszközt megragadnak, hogy azt visszaszerezzék, majd a kártalanítást elvégezzék.

Mindebből mit tanult a könyvszakma? Gál Katalin szerint megint túl sok a könyv, és a túltermelés nem szerencsés. Vékony jégen korcsolyáznak mindannyian, mondja, hiszen ő maga is könyves, a Vince Kiadó tulajdonosa.

A könyvpiacot a 2017-es Alexandra-csőd előtt két évvel már megrázta egy másik, az Ulpius-ház Könyvkiadó bedőlése, amely után szintén kifizetetlen számlák maradtak. Máig nem látszik, hogy ennek következménye lenne. Az egykori tulajdonos, Kepets András továbbra is a könyvszakmában dolgozik, a Művelt Nép kiadó szerkesztője. Bár ez az Alexandra-károsultaknak nem vigasz, az Ulpius bedőlése más történet. Kepets, akit a szakma tehetséges szerkesztőnek tart, üzletileg megbukott. Függetlenedni szeretett volna a nagy terjesztőktől, bolthálózat építésébe kezdett, de túlmérte a lehetőségeit. Ma már alkalmazottként dolgozik, ma is könyvsikereket hoz ki, de anyagilag tönkrement. Mégsem áldozat, mondják, akiknek pénzük ragadt az Ulpiusnál, hiszen kárt okozott másoknak.

Matyi Dezsőé nem csak azért egészen más történet, mert aligha kell tartania attól, hogy szegény ember lesz. Az ő csődje arról tanúskodik, hogyan száll egy ember fejébe a dicsőség, hogyan kezd királyként működni. Az a kérdés, elmérte-e a lehetőségeit, vagy bízhat még ma is azokban, akik annak idején sikeres emberként körüldongták.

A pénz vonzó, hogyne vonzaná a szellem és a hatalom embereit? Matyi az ars poeticáját – „minden napomat az határozza meg, hogy jobbá tegyem a világot” – sajátos módszerekkel próbálta megvalósítani, ezért máig 11 milliárdot keresnek rajta a hitelezők és az adóhatóság.

A NAV egyik gödöllői bérelt raktárában 2015 óta pihen több raklapnyi dokumentum, az Alexandra-birodalom gazdasági iratai, de az adóhatóság emberei még hozzá sem nyúltak. Pedig, mondja Stotz Gyula okleveles adószakértő, kriminológus és pénzügyi revizor, ott okirati bizonyítékok találhatók. Matyi olyan iratokat vitethetett oda, amelyek neki kínosak voltak.

Szembesítés

Stotz Gyula meghatározó ember ebben a történetben, hiszen ő az, aki közelről ismerkedhetett meg Matyi Dezső cégének főkönyveivel, tekinthetett bele az ügyvitelbe, a számokba és trükkökbe. Már amelyekbe a főnök megengedte, mondja.

A könyvcézár és az adószakértő évekig jó barátok voltak, és nagy ostobaságot követ el, aki a titkait ismerő barátjával összeveszik. Matyi ezt a hibát elkövette, azóta folyik a harc a két férfi között. Az adószakértő azt mondja, ő ott tévedett, hogy a barátságot hagyta összekeverni az üzlettel. Segítő foglalkozásnál hiba kikapcsolni a kontrollt.

Matyi és Stotz kapcsolata 2003-ban alkalmi megbízási szerződésekkel indult, akkor volt szükség a szakemberre, ha valamit nem tudtak megoldani cégeinek a gazdasági vezetői, vagy ha valamit Pesten el kellett intézni. A laza üzleti viszony 2011-ben megváltozott. Csapó Péter, Matyi ügyvédje azzal kereste meg Stotzot, hogy szeretnék bejelenteni a Matyi-cégeket az adószakember budapesti irodájába, amire az nemet mondott. 2013 elejéig ezért csend volt, idézi fel a történetet Stotz.

A legközelebbi megkeresés hozzá akkor érkezett, amikorra az Alexandrát már sorra elhagyták a gazdasági vezetői, és gyakorlatilag nem maradt hozzáértő a házban. A Gazdasági Versenyhivatal a többi könyves cégre, így az Alexandrára is jelentős bírságot vetett ki, és Csapó azzal a kéréssel fordult Stotzhoz, hogy segítsen a szakvéleményével a hivatal ellen fellépni. Ezt követően sorra érkeztek a felkérések. Előbb Matyi borgazdaságát kellett átnézni, aztán a vállalkozását.

Már abban az évben szembesítették az átvilágítók Matyi Dezsőt a strukturális bajokkal, amelyeket a főnök az OTP-re fogott. Nem volt konfliktus, emlékezik Stotz, amíg le nem tette Matyi elé a komplett jelentését, aki erre 2014 nyarán megszüntette vele az együttműködést. A helyzet romlásával ugyanis Matyi hangulata is romlott, és ellenségesen kezdett bánni azokkal, akik neki nem tetszőt mondtak.

A cégek pénzügyi zavarának voltak látható jelei is. Matyi 2014 elején váratlanul, a borászatának anyagi nehézségeire hivatkozva kiszállt a pécsi NB I-es focicsapat támogatásából. A könyvszakma azonban tovább reménykedett, bár ott is egyre nagyobbak voltak a csúszások, a terjesztő hálózattól egyre ritkábban jött a pénz. Matyi előremenekült. Ehhez segítséget is kapott, sőt az MKKE beleegyezésével kiürítette a kiadók felé adósságokat felhalmozó Pécsi Direkt Kft.-jét. Annak vagyonát, de különösen a készleteket, így a könyv-nagykereskedelmet a Könyvbazár Kft.-be vitte, az exfeleségére, Szabó Tündére íratott kiskereskedelmet pedig a Rainbow Üzletlánc Kft.-be. A kiadók a Könyvbazárral álltak szerződéses kapcsolatban, a kiskereskedelmi forgalom a Rainbow-ban keletkezett. Stotz Gyula azt mondja, ezzel végeredményben nem oldódott meg semmi, csak egy problémából kettő lett.

Az eredeti cél az lett volna, hogy a cégek majd visszatermelik a pénzt a Pécsi Direktbe, amelyben a márkajogok egy része mellett az adósságok is voltak. Matyi elfogadta a szakemberek által javasolt eredeti megoldást, miszerint a Pécsi Direktet és egyéb cégeit a jogi és gazdasági kockázatok kezelésével a belső tartalékokra építve szervezik át. Az ingatlanvagyonát és a szerzői jogokat pedig megőrizhette. Az irányítást azonban egy pillanatra sem engedte ki a kezéből, és továbbra sem számolt el a cégei között.

A helyzet adott volt, Matyi vállalkozásainak az új feltételek között is segítség kellett. Mivel a Pécsi Direkt felszámolási eljárásában az egyezség megkötése volt a tanácsadók célja, a PD Consulting Kft. 2016 júliusától elvégezte a Könyvbazár Kft. átvilágítását, majd a vizsgálatot kiterjesztették a Rainbow Kft.-re is. Somogyi Ferenc, a társaság ügyvezetője azt nyilatkozta: átláthatatlan pénzügyi működést tártak fel, ezért a Wolf Kft., amely 2016 szeptemberében a hitelei fejében a Rainbow ötvenszázalékos tulajdonosa lett, megtiltotta a dolgozóinak, hogy Matyi szabálytalan utasításait végrehajtsák. Erre Matyi is megtiltotta a Könyvbazárnak, hogy árut adjon ki a Rainbow-nak.

Stotz Gyula azt mondja, Matyi arra hivatkozott, hogy a 2016-os karácsonyi bevételét ellopták, azért lett fizetésképtelen. Ez nem igaz. Mindenre ő adott utasítást, a vállalkozásai a közös, Matyi által irányított pénzügyi csoport információinak és kimutatásainak voltak kitéve. 2016 végére a pénzügyi irányítást összezavarta, kézben tartotta, még a tanácsadók sem fértek hozzá az információkhoz. Hiába próbálták menteni a céget, a javaslataikat nem fogadta meg. Pedig látható volt, hogy a bajon csak profi menedzsment segíthet, csak velük állnak szóba a partnerek.

Galambos Ádám (jobbra) raklapos demonstrációja az Alexandra Nyugati téri könyvesházánál 2017. február 17-én
Fotó: Fotó: MTI–Balogh Zoltán

Javasolták, hogy Matyi Dezső hivatalosan szálljon ki az üzletből. Erre ő felhozatta a boltokból a pénzt. Minél több készpénzt próbált kezelni. Miközben már nem fizetett, ő és a hozzá kötődő cégek és személyek semmiben nem szenvedtek hiányt.

Jogászok és támogatók

Zseniális és rendkívül szabálytalan, mondja Matyira Stotz. Mostanra tulajdona nincs, a Könyvbazár és a Rainbow felszámolás alatt, nincs ingatlanvagyona, a magánvagyona viszont sértetlen, azt kimentette. Az Alexandra cégcsoport jelenlegi budakalászi székhelye az ingatlan-nyilvántartás szerint Vági Tibor György tulajdona, Matyi Dezsőtől, Szabó Tündétől, Matyi Alexandrától és Matyi Biankától 2018. novemberben kapta ajándékba.

A jelenleg működő Matyi-cégek Budaörsön egy székhelyszolgáltatással is foglalkozó bérirodaházban működnek. Az egykor a könyv-nagykereskedelmet vivő Könyvbazár Kft. felszámolója, Megay Róbert kijelölése is érdekes. Megayt még egykor vevőként a Matyi család hozta a már bajba került Rainbow-ba, de a Wolf Kft.-sek leszavazták, mert ugyan 4,4 milliárdos tőkebevonást ígért, a pénz forrását üzleti titokra hivatkozva nem árulta el.

A felszámolás általában sem sikertörténet, és Matyi nemcsak jogászokkal, hanem támogatókkal is körbevette magát. Stotz szerint itt nincs politika, itt csak bűnkapcsolatok vannak, akiknek a segítségével el lehet érni, hogy a vizsgálat ne folyjon, és akik segítenek terjeszteni, hogy valójában Matyi Dezső a szegény, földönfutó, kirabolt ember. A vállalkozó jelenleg sok fronton harcol. Perben áll a felszámolóval, de különös összhang van közöttük a tárgyalóteremben, rágalmazási ügyben védekezik és támad, büntető- és polgári eljárások zajlanak. Az elmúlt héten az egyik rágalmazási perében első fokon bűnösnek ítélték, és két év próbára bocsátották.

A nyomozás a büntetőügyekben még a kezdeti szakaszban tart. A számvitel rendjének megsértésétől a folytatólagosan elkövetett költségvetési csaláson át a pénzmosásig terjedhet a gyanú. Ki kell deríteni, hogy Matyi Dezső vagy az átvilágítók nem mondanak igazat, fel kell tárni, hogy a rendkívül kiterjedt Matyi-birodalom tagjai között történt-e szabálytalan pénzmozgás. És hogy a nyereséges könyves ágazat pénze miként „égett el” a pécsi fociban, a mostanra szintén bezárt borászatban, a földvásárlásokban, a Matyi lányának fenntartott lovardában, miből származik a vállalkozó műkincsgyűjteménye, nagy Zsolnay-kollekciója, valamint hol a pénzvagyona.

Ha külföldön parkol, akkor aligha van esélyük a hitelezőknek. Mindeközben az Alexandra kiadócsoport újra szárnyal. Sokan szeretnék megtudni, hogy miből. A NAV adóslistáján ugyanis az egykori zászlóshajó cégek százmillió fölötti adótartozással szerepelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.