Látogatás a pezsgődugóban – Különleges múzeumok Magyarországon

A Különleges múzeumok és gyűjtemények Magyarországon című könyv lesz a Hazai úti célok turisztikai könyvsorozat negyedik darabja.

Ozsda
2020. 09. 04. 11:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múzeumrajongó vagyok. Hallottak már az orosházi Kútmúzeumról, az abaligeti Denevér-, a szerencsi cukor- vagy a nagydorogi Kalap- és Sipkamúzeumról? Létezik boszorkány-, flipper-, Biblia-, csokoládé-, gombfoci-, hajó-, rádió-, mentő-, fürdő-, lepke- és karácsonymúzeum is. Kedvencem a Terényben található orsósmagnó-múzeum, amelyet Nagy Vilmos gyűjtő 2002-ben 123 különböző típusú magnetofonnal nyitott meg. „Úgy hiszem, hogy lelki közösség van az orsós magnetofon meg közöttem” – mondta Nagy egy interjúban. Nagy örömömre az ő gyűjteménye is bekerült a Különleges múzeumok és gyűjtemények Magyarországon című könyv első részébe, amely a Hazai úti célok turisztikai könyvsorozat negyedik darabja.

A kiadó tervei szerint a sorozat tíz-tizenkét részes lenne, s tematikusan dolgozná fel a látnivalókat. Az első három kötet – a Fürdők és fürdőhelyek a Dunántúlon / az Alföldön / Budapesten és környékén címmel – gyógy-, termál- és wellnessfürdőinkkel, illetve a környékükön található érdekességekkel ismerteti meg az olvasókat. A múzeumokról szóló könyv 44 tárlatot mutat be, olyanokat, amelyekből csak egy, esetleg néhány található az országban. Kis és nagy gyűjteményeket, eddig kevés publicitást kapott vagy már nemzetközi hírnevet kivívott múzeumokat ismerhetünk meg. Minden régióból válogattak anyagot, a kötet hátsó borítóján látható térképen gyorsan azonosíthatjuk a helyszíneket. Színes a kínálat. „Műszaki, közlekedési, természettudományos, történelmi, gasztronómiai, néprajzi, sport-, humán vagy művészeti érdeklődésű olvasó/kiránduló/utazó/nyaraló honfitársunk egyaránt talál számára érdekes, megtekintésre érdemes kollekciót a könyvben” – olvasható a kiadó előszavában.

Megismerhetjük az épületek történetét, a gyűjtemények születését, a megtekinthető kiállítási anyagokat, valamint a múzeumok elérhetőségét, szolgáltatásait és nyitva tartását. Ha a településen további látnivaló – templom, arborétum, kalandpark, fürdő, erőd, skanzen, palota – található, azokat is felsorolják. A budapesti Aeroparkban a túravezetők fellebbentik a fátylat a légi közlekedés misztikus világáról. Továbblapozva megtudjuk, hogy a kilencvenéves Gellei fodrászdinasztia tagjai álmodták meg a Budapest Barber Shop hálózatot.

A Borbélymúzeum a felcsermunkától kezdve mutatja be a borbélyszakma történetét. Budafokon a Törley pezsgő másfél évszázados múltjába avatják be a látogatókat. A kiállítótérbe lépve pezsgődugó belsejében találjuk magunkat, majd egy palackban, végül egy pohárban.

Ki ne hagyják Cegléd főterén a Dobmúzeumot! Dobogókőn az ország egyetlen turistamúzeuma és az ország legrégebbi turistaháza várja a látogatókat. Mára Eger szenzációjává vált a Beatles Múzeum. Ez az ötödik tárlat a világon, amely a zenekar előtt tiszteleg. Ugyanitt található a Varázstorony a Csillagászati Múzeummal, camera obscurával, planetáriummal, optikatörténeti kiállítással. Miután Gödöllőn megnézték a királyi kastélyt, sétáljanak át a Méhészeti Gyűjteménytárba. Akiket az öntöttvas tárgyak, kályhák, vasalók, mozsarak, függőlámpák érdekelnek, Hajdúsámsonon csodálhatják meg őket. Kiskőrösön Old Car Museum, Kocs községben Kocsimúzeum látható. Komárom elég messze van a tengertől, mégis ott találjuk az ország egyetlen, kizárólag a magyar tengerészet történetével foglalkozó gyűjteményét. Mátraszentimrén az ásványok rajongóit várják, Sárváron pedig azokat, akiket a huszárok élete, fegyvereik és egyenruhájuk nyűgöz le. A szarvasi makettparkban néhány óra alatt bejárhatjuk a Mini Magyarországot, a Busóudvarban, Mohácson a busójárás hangulatából kapunk ízelítőt. A képeslapgyűjtőket Szerencsen látják szívesen, aki pedig a világ legnagyobb könyvére kíváncsi, az a Vizsolyhoz közeli Szinpetri községbe látogasson el.

És persze, ha tehetik, utazzanak el Terénybe, a Nógrádikum Díjjal kitüntetett orsósmagnó-múzeumba! Bármelyik tárlatot választhatják, nem bánják meg. Amint a könyv, a kiválasztott gyűjtemények is színvonalasak. A múzeumok egy szempontból állandóak: értéket képviselnek, igazodási pontként szolgálnak. Különösen fontos értékőrző és értékteremtő szerepük.

(Különleges múzeumok és gyűjtemények Magyarországon 1. Sorozatszerkesztő: Boda László.­ B. K. L. Kiadó, Szombathely, 2020. 164 oldal. Ára: 4200 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.