A Földművelésügyi Minisztérium a híreit a kormányzat hivatalos honlapján közli. Leginkább hervasztó írások olvashatók rajta, de azért nem kell sokat keresgélni, hogy eljussunk valamilyen gyakorlatias dologhoz. Az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárságon például megtudható, hogy melyek Magyarországon a legjobb minőségű élelmiszerek. Elvileg azok, amelyek egy-egy hazai régió, egy-egy terület speciális éghajlati stb. jegyeit hordozhatják magukon, amelyek csak nálunk, csak itt és csak mostanság találhatóak. Amelyeket nem véletlenül mutatunk be a világhálón úgy, mint hivatalos büszkeségeinket. Azt azonban, hogy sajnos egyáltalán nem ezek a kiválasztási szempontok, megtudhatjuk, ha ráklikkelünk a Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyre.
Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel bír például a Tesco Finest Kacsamájas és a Tesco Finest Libamájas. Biztosan nagyon finomak, mivel a termékek kacsa-, illetve libamájat 50-50 százalékban tartalmaznak, ám sebaj, van bennük más: tej, csirkemáj meg szójagranulátum is. Ha valaki ezek után is kedvet kap hozzá, szaladhat, a Tesco honlapja szerint mostanában 18 százalékkal olcsóbban vásárolhatja meg.
„A KMÉ logó feltüntetése a terméken segíti a fogyasztók tájékoztatását, amelyen keresztül a vásárlót ösztönzi a magasabb minőségi színvonalú élelmiszerek vásárlására, valamint hozzájárul az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlesztéséhez is.” Így szól többek között a hivatalos indoklás a védjegyről; azt pedig, hogy miért is nem kizárólag az eredeti gyártók, hanem az áruházláncok saját márkás termékei kapják a védjegyet, ez az indok: „ez a lépés elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az elmúlt években a saját márkás termékekkel kapcsolatban kialakult »gyenge minőségű« negatív képet enyhítsék, illetve megszüntessék. A saját márkás termékeknek is meg kell felelni a KMÉ rendszer szigorú minőségi követelményeinek”. Meg vagyunk nyugodva.
Egyébként Bognár Lajos államtitkár, mindenkori kormánytisztviselő jelentette be az örömhírt, hogy a Tesco 29 saját márkás termékével bővült a Kiváló Magyar Élelmiszer-védjegyesek száma. Azt is mondta szegény, hogy az új tanúsítási rendszerben az érzékszervi tulajdonságok mellett „a tápérték is fontos szempontja a védjegy odaítélésének”. Hurrá!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!