Ha a vagyonőr beveri a fejedet

Fizess, és takarodj! Ez az a kiirthatatlan képlet, ami a mai napig áthatja a hazai kereskedelmet.

D. Horváth Gábor
2017. 06. 19. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történeteknek sokszor az a bajuk, hogy nem érnek véget. De van itt egy, amelyik igen. Négy éve írtam a férfiról, aki egy szép tavaszi napon reggeliért indult a boltba, és végül a kórházban kötött ki. Úgy megverte ugyanis az áruház biztonsági őre, hogy látleletet kellett felvenni róla. A férfi feljelentést tett, a bíróság a napokban mondta ki az ítéletet.

A helyszín a fővárosi Mammut bevásárlóközpont földszintjén az azóta Magyarországról kivonult Match multilánc áruháza. Azon a négy évvel ezelőtti szombat kora reggelen alig páran lézengtek a hatalmas élelmiszerboltban. A pénztárban ücsörgő hölgyek álmosan is megismerték a férfit, mivel rendszeresen ott vásárolt. 

Hamar kiválogatott mindent, és fizetett. Utána begyömöszölte a dolgokat a bevásárlószatyrába, és már sietett is volna haza, amikor felvillant benne, hogy valamit elfelejtett. A pénztárnál ülő hölgyre bízta a zacskót, és visszaszaladt a boltba. Ezután újra fizetett, majd a zacskót a pénztáros mögül újra magához vette, és elindult a kijárat felé.

K. Attila, a Match biztonsági őre a mozgólépcső tetején érte utol, és egyből rávetette magát. A ruhájánál fogva rángatta lefelé, és hangosan anyázva lökdöste be a bejárat melletti fülkébe. Itt aztán egy alapos verés következett. A megalázó helyzettől és a fájdalomtól lemerevedett vásárló fejére és tarkójára záporoztak az ütések. Eközben az őr azt ordította neki, hogy tolvaj, és azonnal adja át a személyi igazolványát. A férfi ekkor már nem bírta, rendőrért kiáltott. K. Attila azonban arról biztosította, hogy jó helyen van, mert ott ő a rendőr. A fülkébe belépett a biztonságiak főnöke, rendőrt azonban ő sem hívott. A férfi ekkor már torkaszakadtából üvöltött segítségért, amire mások is felfigyeltek. Így ért véget a bántalmazás.

A biztonsági őr ezután, biztos ami biztos, megkérdezte a pénztárosokat, akik elmondták neki, hogy a férfi nem lopott el semmit, mindent kifizetett. Így nem maradt más hátra, K. Attila röviden közölte a vásárlóval, hogy mivel nem lopott, akár el is mehet. Egy bocsánatot sem lökött neki oda. A sokkot kapott férfi kitántorgott a fülkéből, arcát elöntötte a könny. Az emberek szánakozva nézték.

A hangoskodásra az áruház vezetője is odakeveredett, majd a semlegesség mellett döntve sunyin elsomfordált. A rendőrséget egy másik vásárló értesítette, a rendőrök pedig a mentőket hívták. A látlelet szerint a sértett nyolc napon belül gyógyuló koponyazúzódást szenvedett.

Négy év után a bíróság bűnösnek mondta ki K. Attilát egyrendbeli garázdaság és egyrendbeli testi sértés vétségében. Megállapította, hogy a vádlott magatartása közösségellenes és erőszakos volt: egy forgalmas bevásárlóközpont üzletében a sértett bántalmazása egyértelműen erőszakos magatartás, ami alkalmas arra, hogy másokban riadalmat és megbotránkozást keltsen, és megvalósította a testi sértést is. Halmazati büntetésként 120 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, napi ezer forintjával számolva 120 ezer forintra.

A történet tehát lezárult, mégis hiányérzet marad az emberben. A bíróság ilyen kirívóan durva esetben például eltilthatta volna K. Attilát a foglalkozásától. Kérdés az is, hogy vajon milyen elméleti képzést kapnak a vásárlók tömegeivel közvetlen kapcsolatba kerülő biztonsági őrök, hogy ennyire tudatlanul ösztönlényként viselkedhetnek. És vajon hol van az áruház felelőssége? A péppé vert sértettnek a Match nemhogy egy bőrönd pénzt, egy föld körüli utat vagy egy kisebb ajándékkosarat nem ajánlott fel kártérítésként, még csak bocsánatot sem kért tőle.

Ami K. Attilát illeti, ő köszöni szépen, jól van. Vagyonőrként keresi a kenyerét. Most épp az Auchannál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.