Bogár László ismeri a dörgést

A közgazdász szerint a történelem során elherdáltuk a vagyonunkat. A történelemnek azonban nincs vége.

D. Horváth Gábor
2017. 07. 17. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes összefüggésekre hívta föl a figyelmet Bogár László közgazdász a minap. Kiindulópontja és összegzése is az a cikkének, hogy „minden emberi közösség számára alapvető fontosságú kérdés, hogy »a jó gazda gondosságával« kezeli-e mindazt, amit anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi értelemben vagyonának tekinthet”. A konkrét dolgokat illetően magunkkal kezdi: a magyar nemzet nevű emberi közösség az elmúlt évtizedekben, évszázadokban nem gyarapította, hanem elherdálta a vagyonát. Történelme gigászi vagyonvesztések sorozataként írható le. Trianon tragédiáját említi elsőként Bogár, amikor az ország területének és népességének, „fizikai testének” nagy része kikerült a közösség önújrateremtési folyamatainak hatóköréből. Ezután az 1970-es, 1980-as éveket hozza fel. Ezen belül is az anyagi eladósodást, amely a hazai vagyongazdálkodás máig föl nem tárt sötét fejezete, s amelynek eredménye a „»negatív vagyon«”, ami az országnak máig súlyos következményekkel járó tehertétel. (Ami ha igaz lenne, nem lett volna később mit privatizálni.) A nemzet „fizikai testében” elszenvedett veszteségekért is hibáztatja ezt a korszakot Bogár, mert a levét az utána következő évtizedek isszák meg. A magyar közösség egészsége szerinte ekkortól indult romlásnak, az „egészségvagyon” lepusztulása világviszonylatban is mérhető. A lélekszám drámai apadása pedig „népességvagyonunk” csökkenését jelzi.

Bogár a rendszerváltás súlyos hiányosságának nevezi, hogy ezekről a folyamatokról ekkortól nem keletkeznek adatok, mert a vagyonnyilvántartások elkészítését a Központi Statisztikai Hivatal megszüntette. Súlyos hiba, állítja joggal, ennek ellenkezőjére lett volna szükség. Részletes adatszolgáltatásra, hogy a közösség a vagyonnyilvántartás ismeretében felelős vagyongazdálkodást folytathasson. De ez a hajó elment.

A közgazdász szerint emiatt is üdvözlendő, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most részletes összefoglalót adott közre, amely legalább a lakosság tulajdonában lévő anyagi vagyonról nyújt átfogó, nemzetközi összevetésre is alkalmas adatokat. Ismertetve ezeket, azt a következtetést vonja le, hogy a Nyugat centrumaitól nem elsősorban a jövedelmek eltérése, hanem a vagyonokban meglévő gigantikus különbségek miatt vagyunk távol. Ezért jó lenne, ha mi is a jó gazda gondosságával gazdálkodnánk végre.

Aktuálpolitikába torkolló okfejtéséhez Bogár László azonban más példákat is fel tudott volna sorakoztatni a mából. A történelmünkön átívelő vagyonvesztés ugyanis ma is zajlik. A leendő vezető közgazdászok képzését végző egyetem rektorának, Lánczi Andrásnak – aki Bogár főnöke – az a bátorító véleménye az ország vezetéséről, hogy amit mások korrupciónak neveznek, az a legfőbb politikája. Pedig a korrupció így is, úgy is csúnya dolog, Lánczi tolmácsolásában ugyanakkor a legcsekélyebb súlyú gazdasági folyamatokban is tapasztalható erkölcsi, lelki, anyagi és fizikai vagyonvesztés a Fideszben polgárjogot nyert.

S ha már a példáknál tartunk, az uniós források jelentős része nem a magyar közösség felzárkózását segíti, hanem magánzsebekbe folyik, és klientúrát épít titokban. A közpénzből megvalósuló beruházások mindig ész nélkül túlárazottak, ez a módszer a pénz kiszivattyúzását szolgálja a közösség hasznából.

A főváros I., V. és IX. kerületében az önkormányzati vagyonvesztés ma már letagadhatatlan. Az állam hatósági eszközöket adott ki a kezéből simlis, a kormánypártok gazdasági holdudvarához tartozó üzletembereknek, hogy a letelepedési államkötvénnyel vagyonokat halmozzanak föl maguknak a társadalom kárára. A társasági adó „sportcélú” elterelése miatt ugyancsak vagyonvesztést szenved el a közösség.

És az MNB? A közgazdász is kurátor olyan alapítványban, amilyeneknek százmilliárdokat adott át törvénytelenül a jegybank elpazarolni. Bogár László élesen és tisztán látja a vagyonvesztést. Akár mesélhetne is róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.