Szabadságharc a Hegyközben

Harc az állattartás becsületéért, Tiborcz és Mészáros bevásárlókörútja, Fertő tavi tűzvész. Szombaton Magazin.

MN
2017. 07. 07. 6:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez itt a mi kis szabadságharcunk. Hisszük, hogy a háztáji állattartás visszaállítható. A régi ember pontosan annyit tartott mindenből, amennyi kellett a megélhetéséhez. Ráadásul mindenből tartott, nem egy fajta intenzív tenyésztésére állt rá. A juhok adták a gyapjút, egy tehén mellett felnőtt két disznó is, mert bőven elég volt nekik az egészséges, fehérjében gazdag tejsavó.”

Ez csak néhány a számos érdekes mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse szombatonként!

Magyarország keleti csücskében, a Hegyköz csodás tájain eredtünk a kárpáti borzderes nyomába. Közben belekóstoltunk egy szabadságharcát folytató család mindennapjaiba, tehenet fejtünk, és csordát hajtottunk itatni. A Miklós család áldozatos küzdelmet folytat azért, hogy visszaadja a háztáji állattartás becsületét.

Lehet bármilyen nagy a saját veszteségünk, mindig vannak olyanok, aki­ket még nálunk is nagyobb igazságtalanság ért – mondja Tompa And­rea. A Kolozsváron született, ma már Magyarországon élő író, színikritikus, a Színház című folyóirat főszerkesztője legújabb, Omerta – Hallgatások könyve című regényében keveset emlegetett történetekről: a hóstátiak kálváriájáról, az egykor sztálini nyomásra létrejött magyar kirakattartományról, az 1956 utáni erdélyi megtorlásokról írt.

Tiborcz István „egyik érdekeltsége” megvette az évek óta fedél nélkül omladozó, klasszicista badacsonyi Ranolder-villát. Az egykori püspöki nyaraló fölé valószínűleg tető kerül, a Tiborcz István és Mészáros Lőrinc nevéhez kötődő felvásárlássorozat pedig folytatódik.

Ahol szép cölöpös faházak álltak sorba, ma fekete, kormos foghíjak emlékeztetnek a június végi tűzvészre. A Fertő tavi katasztrófában milliárdos kár keletkezett, a rendőrség nyomoz.

 

Témák a Magazinból

Szabadságharc a Hegyközben
Miklós Rudolf és családja hisz abban, hogy a háztáji állattartás visszaállítható: „A régi parasztember prémiumminőségű ételt fogyasztott” (17., 20. oldal)

Táposok és románok
Tompa Andrea a városi földészekről, látszatkereszténységről, az elmérgesedett magyar–magyar viszonyról (18-19. oldal)

Bekerítő hadművelet
A badacsonyi Ranolder-villa eladása (22–23. oldal)

Forrongó színek
A város, amelyet kozmikus magasságokba emeltek Chagall ecsetvonásai (22–23. oldal)

A gyapotültetvény szelleme
Épp a rabszolgaság eltörlése tette lehetővé, hogy ma modern rabszolgák sokasága dolgozzon az USA-ban (24–25. oldal)

A lány, aki elcsavarta az első szuperhős fejét
Magyar modellről mintázták a világ egyik leghíresebb képregényfigurájának kedvesét (24–25. oldal)

Túl szűk keresztmetszet
Súlyos zavarok jöhetnek a globális élelmiszer-kereskedelemben, és ennek politikai következményei is lehetnek (25. oldal)

Gazda Albert az alábecsült kormánymédiáról. Tompos Ádám az Auróra bezárásáról és a nemzeti drogstratégiáról. Plusz Hegyi Zoltán, Lukács Csaba, Lackfi János, Halász Margit és Weiner Sennyey Tibor tárcái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.