Az igazi pofon

Mi lett a gazdasági „nemzetegyesítéssel”? Krulik Zoltán-interjú. Ikerkutatás és genetika. Szombaton Magazin!

MN
2017. 08. 25. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Talán az, hogy milyen sokan hallgattak szinte egész életükben a háború idején átélt borzalmakról. Jól példázza ezt annak a hölgynek a családi tragédiája, aki az egyik könyvbemutatóm után mesélte el, hogy annak idején az ő édesanyját is megbecstelenítették az orosz katonák, a hölgy édesapja pedig a feleségét hibáztatta az erőszakért. A házasságuk megromlott, elváltak, és az édesanya, miután felnevelte gyermekeit, öngyilkos lett. Sajnos ez nem volt egyedi eset.” (Kováts Judit)

Ez csak néhány a sok erős mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Amikor öt éve, 2012 augusztusában Matolcsy György meghirdette a We­ker­le-tervet, a kormánypárti po­li­ti­ku­sok nem fukarkodtak a patetikus jelzőkkel. Volt, aki egyenesen gazdasági nemzetegyesítésnek nevezte a programot, amelynek legfőbb stratégiai célja a hazai vállalkozások Kárpát-medencei pozícióinak erősítése volt. A magyar vállalkozók hamarosan fel is fedezték maguknak a Vajdaságot, amely több okból is kiaknázatlan aranybányának bizonyult. Ma szinte tapintani lehet a csalódottságot a helyi magyarok körében. A Vajdaságban jártunk, hogy megnézzük, hogyan halad a „nemzetegyesítés”.

A legvadabb diktatúrában született, a gyerekként beleivódott szorongás egész életében elkísérte. A múltat hallgatás övezte, ő pedig emlékfoszlányok, elejtett szavak alapján próbálja újraalkotni családi és személyes történetét. Nemrég jelent meg a Makám együttes vezetőjének, Krulik Zoltánnak az önéletrajzi ihletésű pró­za­kötete, Az utolsó papírrepülő.

A település, amelyről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe: a dülöngélve nyilatkozó Szalacsi Sándor és az általa csak jó munkásembernek tartott, több évtized alatt a kertje végében „atombunkert” építő Fogarasi Árpád. A megítélése is hasonló a két mémmé lett személynek, a közmegegyezés szerint ők amolyan vicces figurák. Pedig valójában a sorsuk igazán drámai, és Kocsordot, ezt a szatmári kis falut is egészen más érdekli már, mint a napokban eladósorba kerülő „ojjektum”.

Augusztus első hétvégéjén tartották a világ legnagyobb ikertalálkozóját az ohiói Twinsburgben. Bár első látásra és talán a résztvevők többsége számára a fesztivál nem több a megszámlálhatatlan, valamilyen szem­pontból hasonló embereket vonzó könnyed nyári mulatságnál, a tudomány számára rendkívüli a jelentősége. Az ikrek ugyanis, mint az egy magyar kutatópáros – amely maga is egypetéjű ikerpárt alkot – vizsgála­taiból kiderül, csodálatos kísérleti alanyai az öröklődés kutatásának.

Ha van kollektív bűnösség, akkor kell lennie kollektív ártatlanságnak is – gondolkodik Kováts Judit Elszakítva című regényének egyik főszereplője. Az író-tör­té­nész-le­véltáros szerint a történelmi traumáinkat máig nem dolgoztuk fel, ám ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, beszélnünk kell róla. Megtagadva című regénye a szovjet megszállás borzalmait, az Elszakítva a Benes-dekrétumokkal sújtott felvidéki magyarság kálváriáját mutatja be.

Témák a Magazinból

Az igazi pofon
„Ha ezt tudnák Magyarországon, biztosan nem engednék” – Felemás gazdasági nemzetegyesítés a Vajdaságban (17., 21. oldal)

Mélyfúrások a múltban
Krulik Zoltán a kozmikus szorongásról, „jótékony” telefonkiutalásokról és a pannonhalmi útravalóról (18–19. oldal)

Árpád utca, Szalacsi-ház
Nem a fakazettás mennyezetű unitárius templom és nem is a Tisza-kastély, hanem még ma is az „ojjektum” jut mindenkinek Kocsordról eszébe (20-21. oldal)

Papot és cigányt eltartani
A székelyföldi Atyhán százévente történik valami, de akkor nagyon (22–23. oldal)

Egyenfrizura
A magát Jézusnak hirdető női szektavezér, aki erőszakkal alapította meg családját, ahol a drog és a verés is a nevelés állandó része volt (22–23. oldal)

Összenőve
Egy klub, ahová nem vásárolhatja be magát az ember – Az ikerfesztivál a génkutatók aranybányája (24. oldal)

Mélyből a csúcsra
Huszonöt éves a Premier League (25. oldal)

Lóhús és tarlórépa
Kováts Judit író-történész múltbeli bűnökről, a szepességi tündérszigetről és a tiszalöki munkatábor szadista parancsnokáról (26–27. oldal)

Gion Nándor: Az író mindenhez ért, ismeri az egész világot, és mindenről tud írni
(eddig publikálatlan kézirattal emlékezünk a 15 éve elhunyt íróra) (26–27. oldal)

Behúzni Adolf Hitlernek
Száz éve született Jack Kirby, aki forradalmasította a szuperhősképregényeket (32. oldal)

Gazda Albert Finkelsteinről és a politikai erkölcsről. Vass Norbert a digitális sportok növekvő népszerűségéről. Plusz Hegyi Zoltán, Stier Gábor, Szörényi László, Benedek Szabolcs és Győrffy Ákos tárcái. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.