Joe hazatért

Egy mecseki láthatatlan kalandjai. Básti Juli-interjú. Trollhadseregek csatája. Szombaton Magazin!

MN
2017. 10. 20. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egykori világkerülő csibészből a villányi lankán megpihenő, elégedett öreg lett, akit az 1956 óta eltelt évtizedek sem tartottak vissza attól, hogy egyik első útja Ibolyához vezessen, aki annak idején úgy megigézte azon a somogyviszlói éjszakán, hogy azóta sem tudta kiverni a fejéből. A hangjában most is szomorúság cseng, amikor kimondja: csak egy öregasszonyt talált a házban, Ibolya, a lány régen halott. Anélkül halt meg, hogy valaha megtudta volna, ez az öreg vagány, aki tizenhat éves szabadságharcosként, telve harci szenvedéllyel és életösztönnel keresztülgázolt a fél világon, vitte magával az emlékét mindenhová.”

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Bár a „pesti srácok” alatt általában nemcsak a főváros utcáin harcoló forradalmárokat értjük, általános és méltatlan jelenség, hogy a vidéki felkelőkről kevesebb szót ejtünk, mint a budapestiekről. A szabadság­harcba bekapcsolódó csibészek lélektana régi téma, és az utóbbi időben fellángolt az a posztkádári vélekedés is, hogy sokuk csak a balhét kereste, elvek nélkül kapcsolódott be a harcba. Pedig volt közös nevező: a „Ruszkik, haza!” jelszó mögé mindenki egyként oda tudott állni. Ez Farkas Józsefnek sem volt kérdés, akit pedig sem 1956 előtt, sem utána nemigen érdekelt a politika.

Színészgyerekként korán meg­ta­pasz­talta, hogy milyen az, amikor a „nagy” és a „kis” művészek még a büfében sem ülhetnek egymás mellé. Nem ilyen életre vágyott, ezért is szerződött a Nemzeti helyett a hazai színjátszás bölcsőjének tartott kaposvári Csiky Gergely Színházba. Azóta sok minden más lett, a nagy színészek már nem számítanak élő legendának, a mai világ a fiatalokról szól, de Básti Juli nem bánja. A Kossuth-díjas színésznő állítja, a világ változott, de nem lett rosszabb, kesergés helyett érdemes inkább felvenni a tempót.

Akik valaha az internet megjelenésében a demokrácia kiteljesedését látták, napjainkra keservesen csalódtak. A hírek hozzászólási fórumait gyorsan elárasztották az értelmes párbeszéd szétverésében érdekeltek. A politikusok ugyanis jól ráéreztek, hogy a kommentmező kitűnő terep az emberek manipulálására. Így ma már többezres állami trollhadsereg ügyködik a virtuális térben, hogy befolyásoljon minket. Jól jellemzi az erejét, hogy Len­gyel­országnak a külföldi trollok leszerelésére most egész kiberhadsereget kellett mozgósítania.

Üdvözlendő erjedési folyamat indult el. Ismét kialakulóban egy polgárosuló, tehetős réteg, amely fogékony az igényes műalkotásokra. Olyan értelmiségiek sorolhatók ide, akik felülemelkedve a társadalmi presztízst jelentő márkás autók, kerti medencék horizontján, nem sajnálnak komoly összegeket áldozni a magasabb kultúrára. Többségük rendszeresen megfordul a galériákban, ott van az árveréseken, és folyamatosan bővül a gyűjteménye. Közéjük tartozik a Völgyi Miklós és Skonda Mária alkotta házaspár is, amely a gyűjtés mellett az ifjú tehetségek felkarolására is szán időt és pénzt.

Sokkal régebb óta gyötörheti a lepra az embereket, mint eddig hittük. Abony mellett, egy rézkori temetkezési helyen 5700 éves leprás megbetegedések nyomaira bukkantak magyar kutatók. E felfedezés számos, korábban közkeletű elméletet cáfol a lepra eredetére vonatkozóan, a fertőző megbetegedés korai történetére derítve fényt.

Témák a Magazinból

Joe hazatért
Egy „mecseki láthatatlan” útja a jugoszláv gyűjtőtáborból Ausztráliáig – és vissza (17., 21. oldal)

„Nekem triplán kellett bizonyítanom”
Básti Juli a kaposvári aranykorról, a Nemzeti botrányos indulásáról és a veszélyes pillanatokról (18–19. oldal)

Miss Piggy a szőlősben
Barbecue-fesztivál a Tokaj-hegyaljai borvidéken: ujjakat lenyalni szigorúan tilos! (20–21. oldal)

„Sajnos mi nem sportcsarnok vagyunk”
A Vitányvár nagy kincs, de még az állagmegőrzésre sem jut pénz (22. oldal)

Alvajárók ébredése
Gondosan gereblyézett dobódombok és páratlan hangulat – Mosolygós baseballhétköznapok Magyarországon (23. oldal)

Homár nem lesz, világpolitika igen
Pártkongresszus Kínában: a keményvonalas Hszi Csin-ping hatalmát szinte semmi nem veszélyezteti (24. oldal)

A nagy trollháború
A fizetett kommentelők ma már az állampolgáraikat manipuláló kormányok szemében is egyre fontosabb fegyvernek számítanak (25. oldal)

A látás gyönyöre feltölti a lelket
A Völgyi–Skonda-gyűjtemény és a funkcionális analfabetizmus (26–27. oldal)

Messziről jött ragály
Klímaváltozás esetén az újonnan felbukkanó és akár világjárványt okozó betegségek szinte elkerülhetetlenek (26–27. oldal)

A kisebb darab csokoládé
A bilincs a szabadság legyen címmel megjelent a Polcz Alaine és Mészöly Miklós fél évszázados levelezését bemutató kötet (28. oldal)

Lepráról árulkodó csontok (32. oldal)

Gazda Albert a borospoharak esztétikájáról. Hegyi Zoltán, Halász Margit és Győrffy Ákos tárcái. Részlet Térey János készülő regényéből.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.