Tízpercenként egy lövés

Magyar sorsok a háború sújtotta Szíriában. Koós János-interjú. A szocializmussal szembeszálló Remete. Magazin!

MN
2017. 12. 08. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Apámmal minden Fradi-meccsre feljöttünk. A reggeli vonattal indultunk a Keletibe, ott a Fehér Ökörben apám ivott egy nagyfröccsöt, aztán a Fiumei úton kigyalogoltunk a stadionba, akkor még a régi, favázas stadion állt az Üllői úton. Nem messze tőlünk ült Ortutay Gyula, aki sok egyéb mellett miniszter is volt. Az ötvenes évek elején, amikor Rákosiék a csapatot Kinizsire nevezték át, és piros-fehér mezt adtak a játékosokra, nem volt szerencsés a Fradinak szurkolni, főleg nem egy politikusnak, Ortutay mégis minden meccsen ott volt. Ha gólt lőtt a csapat, felpattant a helyéről, örömujjongásban tört ki, de néhány másodperc után rájött, hogy jobb, ha nem hívja fel magára a figyelmet nagyon, s csendben visszaült. A Fradi-mánia megmagyarázhatatlan szenvedély. Anyám még nyolcvanhárom évesen is kijárt a meccsekre.” (Koós János)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Mielőtt kitört volna a háború, több száz magyar élt Szíriában. A lassan hét éve tartó, közel félmillió halálos áldozatot követelő konfliktus fel­mor­zsolta a virágzó közösséget, így napjainkra csupán tucatnyi magyar maradt a sokat szenvedett országban. Nehéz sors jutott nekik: az ágyúdörgés, a gránáteső és rakétatűz már teljesen természetessé vált az életükben, sőt olyan is akad közöttük, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Mindezek ellenére a végsőkig kitartanak. Szíriába utaztunk, hogy felkeressük a fronton élő hon­fi­társainkat.

Muszáj megtalálni a humort a világban, mert komolyan nem lehet élni – figyelmeztet az énekes, színész, aki november 20-án ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, de még most sem hagyott fel a koncertezéssel, és senkinek sem adja át a volánt. A kerek évforduló kapcsán Koós Jánossal Erdélyről, a Fradiról és Hofi Gézáról is beszélgettünk, s kiderült az is, miért nem volt még sosem beteg, miért kellett nevet változtatnia, mi volt a három kívánsága Rióban, és hogy mit főzött Dajka Margitnak hajnali háromkor.

Börtönből való szabadulása után, 1960-ban költözött fel Némethy Jenő a Szendrőlád melletti hegy oldalába, egy maga eszkábálta kuny­hóba. A kommunista rendszer által többszörösen meghurcolt remete két év alatt emberfeletti munkával, rejtélyes módon középkori várat tárt fel a hegytetőn.

Hazánkban sem az art deco, sem a Bauhaus nem tudott meghatározó építészeti stílussá válni, hiszen amikor ezek az irányzatok fénykorukat élték (az 1920-as, 30-as és 40-es években), a magyar politikai berendezkedés nem kedvezett elterjedésüknek. Persze akadnak e stílusokban épült vagy legalább azokra hajazó épületek Magyarországon (főleg a fővárosban), ám azokat többnyire magánszemélyek vagy különféle szer­vezetek építették maguknak.

Cigánysoron született, tizenöt évesen szült először, és már hat gyermeke volt, amikor leérettségizett, majd diplomát szerzett. Bár az édesanyja eltiltotta őt a cigányoktól, most Kecskemét egyik legszegényebb részén működtet játszóházat hátrányos helyzetű gyerekek számára. A Védőháló Karitatív Egyesület alelnökeként a szervezet adományboltját vezeti, és önkéntesként dolgozik a kecskeméti református egyházközség cigánymissziójában is. Lacziné Somogyi Tímea Anna nemrég Richter Aranyanyu Díjat kapott.

Témák a Magazinból

Tízpercenként egy lövés
„Itt nagyobb szükség van rám, mint Magyarországon” – Magyar sorsok a háború sújtotta Szíriában (17., 20–21. oldal)

„Ha a humor meghal, öt perc múlva én is halott vagyok”
Koós János az ellopott oboáról, a Ferencvárosról és Latabár Kálmán csínytevéséről (18–19. oldal)

Fejét kőpárnára hajtotta
Kivonult a szocialista társadalomból, állítólag víziók segítették, hogy megtalálja egy középkori vár nyomait – A remete élete és tevékenysége mindmáig sokak számára eleven és felkavaró emlék (22–23. oldal)

Egy pofon, vagy kettő
„Hát tisztára sokkban voltak!” – Majdnem Olaszliszka Sályon (22–23. oldal)

Bauhaus a fürdőházban
Ha még élne, talán a létesítmény eredeti tervezője, Janáky István is szívesen látogatná a szépen rendbe tett Palatinust (24–25. oldal)

Kétszázezer tó és sok-sok nokiás doboz
Lenintől a Nightwishig: százéves lett Finnország (24–25. oldal)

Eszébe jutott, hogy befejezi a gimnáziumot
Lacziné Somogyi Tímea Anna szociológus előítéletekről, életre szóló hátrányokról és a lemoshatatlan barnaságról (26–27. oldal)

Shakespeare és a termodinamika második főtétele
Láng Benedek Galilei konfliktuskereséséről, a mágia modernitásáról és egy tudományos médiahackről (26–27. oldal)

Méteres plakátokkal a közönséget megmaszlagolni
Ady megmondja: bő száz éve írt pontos látlelet napjaink Magyarországáról – Meddig szabdalható egy életmű? (28. oldal)

A kegyetlen kelenföldi panellakó
„A rendszerváltás során és utána – bár Péter Gábor még élt – a nyilvánosságban nem vetődött fel politikai felelőssége” (29. oldal)

Stier Gábor Donald Trump döntéséről. Gazda Albert egy cseh borról. Hegyi Zoltán, Szántó T. Gábor, Kelecsényi László és Weiner Sennyey Tibor tárcái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.