Migráns az égből

Migránsok az égből. Szabó Márton-interjú. E-cigaretta: érvek és ellenérvek. Szombaton ismét Magazin!

MN
2018. 01. 26. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meg is kérdeztem Simon Miklóst, hogy akár a térség országgyűlési képviselőjeként, akár a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként tett-e érdemi lépéseket, javaslatokat az ügyben. Érdeklődtem annak kapcsán is, kezdeményezi-e esetleg, hogy a Magyar Honvédség léptessen életbe szigorúbb protokollt az ukrán, illetve a román légtérből a magyarba »betévedő« csempészgépekkel kapcsolatban. Simon azonban nem válaszolt. Mindenesetre a DK-s Vadai Ágnes a szóban forgó bizottság összehívását kezdeményezi. Közleményében azt írja: »Tudni akarjuk, hogy hogyan történhetett meg az, hogy az évek óta határvédelemmel kampányoló Orbán Magyarországára háborítatlanul repült be egy kisrepülő!«”

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

 Az, hogy csempészgépek érkeznek be Ukrajna felől a magyar légtérbe, feltehetően nem először fordul elő, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén is látni, illetve hallani vélték már a rendszerint igen alacsonyan, radar alatt repülő masinákat. Most fordult elő azonban először, hogy egy ilyen – ezúttal nem cigarettát, hanem migránsokat szállító – repülő, egy An–2 szó szerint a sárba ragadva a földön maradt Kállósemjén mellett. A személyzet elmenekült, a migránsok szétszéledtek, a nagypolitika pedig rászállt az ügyre. A községben tehát megjelent az illegális bevándorlás, de egyelőre nagyobb gondot okoz a folyamatos elvándorlás.

Szinte mindennap az ő munkájuk alapján döntünk róla, megveszünk-e valamit, el­me­gyünk-e egy előadásra, elgondolkodunk-e valamely társadal­mi problémán. Nekik is köszönhe­tően kötődünk a kedvenc kávézónkhoz, legkedvesebb könyvünkhöz, él­ve­zünk egy kiállítást, mégsem tudunk róluk szinte semmit. A rejtőzködő ex­hi­bicionisták, a grafikusok világáról a friss Arany Rajzszög díjast, Szabó Mártont kérdeztük.

Várnai Anna már régen rájött, hogy az elfogadáshoz az emberek hasán keresztül vezet az út. 2015-ben Pécsen megnyitotta Magyarország első roma lakáséttermét. A Kóstoldát elsősorban találkozási pontnak szánta többség és kisebbség között. Olyan helynek, ahol úgy lehet használni a „cigány” szót, hogy senki ne sértődjön meg. A Színes Gyöngyök Egyesület vezetőjét tavaly Baranyában az év emberének választották.

Az elektromos (e-)cigarettával továbbra sem tudnak mit kezdeni a közegészségügyi döntéshozók a világ legtöbb országában. Miközben mára nagyjából egyetértenek a kutatók abban, hogy kevésbé ártalmas az elektromos, mint a hagyományos cigaretta, előbbinek számos más egészségügyi veszélye lehet.

Már ötéves korban felvilágosító programokon kellene részt venniük a gyerekeknek a késes bűnözés veszélyeivel kapcsolatban – javasolta a múlt héten a The Guardian brit napilap szerint egy magas rangú rendőri vezető. A Scotland Yard késes bűnözési osztályának feje, Sean Yates szerint a gyerekekben még azelőtt tudatosítani kellene, a késelés nagyon súlyos bűncselekmény, hogy iskolába kezdenek járni, megtanulnak írni-olvasni, és elkezdik használni a közösségi médiát – ekkor ugyanis már késő. Utóbbi időben ráadásul a savas támadások száma is látványosan megszaporodott a szigetországban.

Témák a Magazinból

Migráns az égből
„Ki tudja, hogyan lép működésbe a stresszhormonjuk” – Alacsonyan szállnak a keleti határszélen a csempészáruval, néha pedig illegális határátlépőkkel megrakott kisgépek (17., 20. oldal)

Olyan, mint a cipészet
Szabó Márton a szemérmes magamutogatásról, az elrontott vécépiktogramról és a grafikus felelősségéről (18-19. oldal)

Punya és Húsos lecsó
„Nekünk nem szabad megsértődnünk” – Látogatás az ország első cigány lakáséttermében (21. oldal)

Kár a gőzért
Érvek és ellenérvek az e-cigarettával kapcsolatban (22. oldal)

A Jantar búvárhajói
Mit keresnek az orosz tengeralattjárók a víz alatti kábelek körül? (23. oldal)

Zombikés, sav, csavarhúzó
„Amikor gyerekek késelik meg egymást egy vita során, azzal a rendőrség már elég nehezen tud mit kezdeni” – Tavaly 46 fiatalt szúrtak halálra Londonban (24. oldal)

Egy igazi avantgárd géniusz
Lajta Béla, a modernista irányzatok elfeledett hazai előfutára (26. oldal)

A jól végzett munka íze
91 évesen elhunyt Paul Bocuse francia szakács, akinek neve egy korszakot is jelöl (28. oldal)

Romcsárdák bús düledékein
A racka juhban ott van a magyar sors és végzet minden melankóliája – Krzysztof Varga lezárta a lengyeleknek írt, rólunk szóló Turul-trilógiáját (29. oldal)

Lámpák teremtője
„Dagonyázunk az elektromos fényben” - Egy dán, aki melegséget vitt a sötét otthonokba (32. oldal)

Vass Norbert a magyar kultúra polarizálódásáról. Gazda Albert a narancsborról. Hegyi Zoltán, Lackfi János, Szenczi Tóth Károly és Győrffy Ákos tárcái.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.