Albán zászló szerb bölcsőben – Magazin-ajánló

Tízéves Európa legfiatalabb országa. Romsics Ignác-interjú. Megrázó magyar gulágtörténet. Szombaton Magazin!

MN
2018. 02. 23. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezek az asszonyok gyűlöletből vertek. Közben oroszul szitkozódtak. Valamivel később magánzárkába kerültem. Megkezdődtek a vallatások. A tortúra elején nem volt tolmács. Semmit nem értettem abból, amit mondtak, aztán érkezett egy kárpátaljai orosz katona, aki beszélt magyarul. Ő fordított nekem. Azzal vádoltak, hogy kémkedni jöttem a magyaroknak a Szovjetunióba. Utána már azt állították, hogy az amerikaiaknak dolgozom. Azt sem tudtam, mit jelent a kémkedés. Nagyon sokáig gyötörtek. Éjjel vallattak. Napközben nem engedtek aludni. Körbe kellett sétálnom a cellámban. Az őrök állandóan figyeltek. Volt, hogy séta közben aludtam el, de felébresztettek, és folytatnom kellett. Átvittek egy szűk kis cellába, ahol meztelenre vetkőztettek. Ott ültettek, míg csöpögött rám a víz – emlékezik vissza a kínzásokra. Majd felém nyújtja a kezét. – Látja ezeket a forradásokat? Az ujjamat az ajtó mögé kellett dugni, és rácsapták. Így gyötörtek.”

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Kevés olyan ország van, amely saját nemzeti ünnepén egy másik állam lobogóját emeli a magasba. Őszintén, szívből jövő lelkesedéssel. Tíz évvel azután, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét, egyre világosabban látszik: a kis balkáni országot magára hagyták mentorai, az egykori szerbiai tartomány egyedül keresi az útját. És úgy tűnik, ez az út Albánia felé vezet.

Ezer év ötszáz oldalon: több átfogó országtörténet szerkesztése után Romsics Ignác történész maga is megírta Magyarország történetét, aki szerint szabadságharcaink és forradalmaink nem ok nélkül buktak el, és azt is elmondja, a jövő mely mulasztásainkért fog súlyos ítéletet mondani fölöttünk.

Két évtizede Európa még a keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. A helyzet azóta gyökeresen megváltozott. A romantikát kiszorította a realizmus. Míg a múlt század 90-es éveiben a jogvédők foglalkoztak a Kaukázusból érkező menekültekkel, ma leginkább a rendőrségnek jelent gondot a nyugat-európai városok lakóinak életét megkeserítő csecsenek kezelése. A hatóságok tehetetlenek, a Kaukázusból pedig – főképp Németországba – egyre többen érkeznek.

Magyarország harangjai már több mint fél évszázada Őrbottyánból származnak. Meglátogattuk a családi házat, amelynek udvarán ugyanúgy űzik mesterségüket, ahogyan évszázadokkal ezelőtt. Gombos Miklós és fia műhelyébe látogattunk.

Témák a Magazinból

Albán zászló szerb bölcsőben
Tízéves Európa legfiatalabb országa (17., 20–21. oldal)

Sem labanc, sem kuruc
Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról (18–19. oldal)

Vajnah partizánjai
Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában (20–21. oldal)

„A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa”
Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból lesz a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk (22. oldal)

Aki a gulágon nőtt fel
Február 25-én emlékezünk a kommunizmus áldozataira – Rózsa, akit 14 évesen hurcoltak el a Szovjetunióba (23. oldal)

A nagy reneszánsz gát
Etiópia és Egyiptom vitája a Nílus eltereléséről (24–25. oldal)

Egykerekező információzsonglőr
Claude Shannon tudományágat alapított, de egyéb tekintetben is hozta a különcködő zseniktől elvárt furcsaságokat (24–25. oldal)

A Kennedyk szégyene
Családi versenyistálló, ahol pár kiló felszedése is majdnem halálos bűnnek számított – Egy félresiklott lobotómia előtörténete és utóélete (26. oldal)

Csak lebeg a feldolgozatlan trauma
Az egykori pártüdülő a magyar társadalom tehetetlenségének is a szimbóluma – Hernád Géza statikus fotóin megelevenednek a Kádár János fémjelezte balatoni nyarak árnyai (27. oldal)

István, a király Wakandában?
Afrofuturizmus – lehetséges jövőképek az eltörölt múlt helyett: egy kulturális jelenségről a Fekete Párduc című film kapcsán (28. oldal)

„Tintafosóknak nem dudálok!”
A Pál István mesél című könyv a régi magyar identitástudat egyik utolsó képviselőjének állít emléket (29. oldal)

Csillagkép
Tíz éve hunyt el Orszáczky Jackie Miklós (32. oldal)

Gazda Albert Elizabeth Swaney teljesítményéről. Bugaca, a görög gasztronómiai csoda (Gazda Albert írása). Hegyi Zoltán, Benedek Szabolcs, Kelecsényi László és B. Kovács Gergely tárcái.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.