A beton átka

Rongyrázó román vendégmunkások. Frankenstein és a tudomány. Magyar orvosok és az indiai sziámi ikrek. Magazin.

MN
2018. 03. 09. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokan járnak a Lyukóvölgyből, köztudott, hogy ott van az ország egyik legnagyobb szegénytelepe. Jönnek a számozott utcákból kilakoltatottak, és a Miklós utcába járnak állami gondozottak is. Meggyőződésem, hogy ezekről a gyerekekről lemondott a hatalom. De nemcsak őket hagyta magára az állam, hanem az iskolában tanító pedagógusokat is. Ugyanis ha nyilvánvalóvá válik, hogy egy iskolának néhány év leforgása alatt teljesen meg fog változni a tanulói összetétele, és egészen más célokat kell kitűznie, mint addig, akkor erre az ott tanító tanárokat is fel kellene készíteni. Nem meglepő, ha egy pedagógus, aki huszonöt-harminc év tanítás után egyszer csak teljesen megváltozott környezetben találja magát, úgy dönt, hogy inkább másik munkahelyet keres.” (Szekrényes Miklós)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Különös, ámde felettébb értelmetlen verseny zajlik jó néhány éve Erdély északi, zömében románlakta falvaiban. A vetélkedés néhány évvel az után kezdődött, hogy az emberek tömegesen indultak Nyugat-Európába dolgozni. A hazaküldött eurókból házakat húztak fel, de ha a szomszédban emeletes otthon épült, akkor a szemben lakó kötelességének érezte eggyel több szintet építeni. Furcsábbnál furcsább betonmonstrumok létesültek azokban a falvakban, ahol mára csak az öregek maradtak. A nagy házakat télen kifűteni sem tudják; távolban dolgozó tulajdonosaik csak augusztusban használják őket pár hétig, amikor hazalátogatnak Romániába.

– Ezek a gyerekek farkastörvények által uralt világban élnek, hogyha ezt az iskola figyelmen kívül hagyja, akkor semmiféle hatást nem tud gyakorolni rájuk – mondja Szekrényes Miklós. A tanár, író, irodalomszervező és futballedző meggyőződése, hogy a fiatalokat a kortárs irodalom segítségével lehet az olvasás szeretetére nevelni. Hiszi, hogy azokkal a gyerekekkel is szót lehet érteni, akikről már lemondott a hatalom. Például a rap és a slam poetry segítségével. Ő maga nemrég jelentette meg első novelláskötetét.

Sikeres beavatkozáson vannak túl a bangladesi sziámi ikrek, akiknek a szétválasztását magyar orvosok vállalták el, ám még két súlyos operáció vár a lányokra. Pataki Gergely doktor, a gyerekeket kezelő or­vos­cso­port koordinátora, a bangladesi magyar alapítású plasztikai sebészeti missziók vezetője számol be a szenzációs műtétről.

Kétszáz éve jelent meg az irodalomtörténet talán legnagyobb hatású horrorregénye, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz (jelentőségével csak a Drakuláé ér fel). Noha a regény nemcsak a maga korában, hanem még ma is tudományos fantasztikumnak számít, a szerző, Mary Shel­ley sokat merített a XIX. század első évtizedeinek főként a hivatalos fősodortól távolabb zajló ember­élettani kutatásaiból. Merthogy az ő korában valóban próbálkoztak halottak újraélesztésével.

Hatvannyolc óra egy héten – ennyiben maximálták korábban a munkahetet Dél-Koreában, ami napjainkra valóságos demográfiai válsághoz vezetett. Az ország most valamelyest fellélegezhet, mert az új szabályok értelmében már „csupán” 52 órán át robotoltathatók a dolgozók. Számos országa van azonban a világnak, ahol csak álmodnak a napi nyolc óra munkáról – már ha van idejük alvásra.

Témák a Magazinból

A beton átka
Szegények Párizsban és extravagánsak otthon – Petruț Călinescu fotósorozata a Nyugat-Európában dolgozó román munkavállalók kettős életét tárja fel (17., 20. oldal)

Meseszag van
Szekrényes Miklós tanár, író és edző a foci lélekformáló erejéről, a rap és a slam poetry rokonságáról és a magukra hagyott diákokról (18–19. oldal)

Néhány tízezer forintból több élet is megmenthető
A bangladesi sziámi ikrek szétválasztásán dolgozó magyar orvoscsoport új módszere világraszóló példa lehet (21. oldal)

Életre kelt!
Frankenstein doktor felmenői, avagy hullarablók és újraélesztők a György kori Angliában

Golyóstoll hölgyek részére
Ha valaki fél a bukástól, sohasem juthat előre – tanítja az elvetélt találmányokat bemutató svéd múzeum (23. oldal)

Kaviccsal az ablakot
„A háborúk korszaka sosem ér véget” – Sokan úgy vélik, a nyugati világ védtelen a kibertámadásokkal szemben (24. oldal)

Heti nyolc és fél munkanap
Minél kevesebbet robotol valaki, annál produktívabb (25. oldal)

Fehérpartizánok
A lengyel fegyveres antikommunista ellenállás története tanulságos összevetést kínál a magyar és más illegális mozgalmak működésével (28. oldal)

Mi van, ha a NER a normalitás?
A szerző szerint a jelenleg tapasztalható „romlástudat” éppen annak a félreértésnek az egyik terméke, amely a magyar értelmiséget a rendszerváltáskor jellemezte (29. oldal)

Síppal, dobbal, szívószállal
Mankófuvola, dallampumpa, palackorgona, népi partvis – Kovács Gábor unortodox hangszerkészítőnél jártunk (32. oldal)

Kósa András Orbán Viktor felcsúti magányáról. Gazda Albert a bikavérek idei párbajáról. Hegyi Zoltán, Lackfi János, Szántó T. Gábor és Győrffy Ákos tárcái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.