A médiatanács nem tud mit kezdeni a TV2 „rákkeltő” riportjával

A csatorna szerint 11 és 15 óra között napozzunk, és ne használjunk naptejet. A hatóság mégis tehetetlen.

Ficsor Benedek
2017. 06. 19. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megértik a felháborodást, amelyet a TV2 riportja váltott ki, de nem áll módjukban fellépni a csatornával szemben, hiszen az kívül esik a jogkörükön – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Vastagbőrrel. Az Átlátszó blogja azt követően kereste meg a hatóságot, hogy a TV2 Tények című hírműsora a Ripost nyomán riportot készített a déli napozás előnyeiről, később pedig azt állították, a naptej rákkeltő hatású, senki ne kenje be magát.

A csatorna Szendi Gábor „tudományos álláspontjára” hivatkozva igyekezett bátorítani a nézőket a veszélyes napozásra, mivel szerinte a szervezet ekkor tudja a legtöbb D-vitamint előállítani. Szendi programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egykori tudományos munkatársa, klinikus, a paleolit táplálkozás szakértője, valamint a Tények és tévhitek oldal szerkesztője – írja a Vastagbőr, vagyis kevés köze van bőrgyógyászathoz. A riportban a szakember nem szólalt meg, pedig bizonyára árnyalta volna a napozásra buzdító álláspontot.

Nem véletlen, hogy a bőrgyógyászokat tömörítő Magyar Dermatológiai Társulat vezetősége azonnal reagált, szakmai érvekkel darabokra szedte Szendi tudományosnak szánt kijelentéseit. Mint írták, nem szükséges a déli, káros sugaraknak kitenni magunkat azért, hogy elegendő D-vitamin képződjön a bőrünkben. A konklúziójuk szerint tehát továbbra sem jó 11 és 15 óra között napozni. Jellemző, hogy a TV2 adását követő napokban a közmédiában is egymásnak adták a kilincset a bőrgyógyászok, és mindenki igyekezett hangsúlyozni, hogy a nézők ne hallgassanak Szendire.

Ám hiába a minden valódi szakmai vélemény alapján egyértelműen veszélyesnek ítélt műsorrész, a hatóság nem tud mit tenni. A médiatanács a Vastagbőrnek küldött válaszában hangsúlyozza, hatáskörük az elektronikus hírközlési, valamint a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki. A médiatörvény alapján minden médiaszolgáltató szabadon határozza meg szolgáltatása tartalmát. Amennyiben a szolgáltató eleget tesz műsorszámai tartalmára vonatkozó, a törvényben előírt kötelezettségeinek, további követelmények nem támaszthatók vele szemben.

„Megértjük, hogy felháborodást keltett önben a műsor, de a jogszabályok alapján a hatóság csak a hatáskörébe tartozó intézkedéséket teheti meg”

– írták. Zárásként arra bátorítják az újságírót, hogy írjon a TV2-nek, jelezze észrevételeit, hogy a csatorna a műsorok készítése során figyelembe vehesse véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.