Kohl halála után a leninista Junge Welt hozta a formáját, a taz viccelődött

A Die Tageszeitung gunyoros címlapja miatt a főszerkesztő kénytelen volt bocsánatot kérni.

Techet Péter
2017. 06. 19. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helmut Kohl halálának másnapján, szombaton minden német újság értelemszerűen a kancellár elhunytával foglalkozott. Akadt azonban két napilap, amelynek címlapja kilógott a sorból. A leninista Junge Welt számára eleve csak belföldi kishír volt Kohl halála, melynek kapcsán a berlini napilap csupán annyit emelt ki, hogy a Bild bulvárnapilap „forrás megjelölése nélkül” közölte pénteken a halálhírt. A Junge Welt ilyen hűvös távolságtartása nem újszerű, az újság a mai napig az NDK fő védelmezője. 2011-ben a berlini fal felépülésének ötvenedik évfordulóján például címlapon mondott „köszönetet” a falnál egykor lőfegyverüket használó katonáknak.

Kohl halálának kishírré való leminősítése, ismerve az újság nem túl szívderítő, ám következetes álláspontját, még talán nem is annyira meglepő. Annál inkább az volt a hatvannyolcas értelmiség vezető napilapjának, a Die Tageszeitungnak, azaz a taz-nak a reakciója.

Az eleve humoros címlapjairól ismert újság szombati számán német zászlós koszorúk és virágok felett az a felirat állt, hogy „virágzó vidékek”. A sokak szerint ízetlen vicc megértéséhez tudni kell: Helmut Kohl 1990-ben azzal kampányolta végig a keletnémet területeket, hogy „virágzó vidékeket” ígért. A taz szombati címlapja ezt a mondást fordította ki, mondván: Kohl halála után tényleg jönni fognak a virágok, a koszorúk, azaz a „virágzó vidékek”.

A német közéletben gyakorlatilag pártállástól függetlenül mindenki elítélte a címlapot. A taz állítása szerint a kohli idézettel egyfajta görbe tükröt akartak állítani a politikus életműve elé. Ami természetesen legitim igény, különösen egy olyan újság részéről, amely a kereszténydemokrata kancellárnak kezdetektől fogva éles kritikusa volt. A vitatott felirat azonban úgy is érthető volt, mintha a lap eleve örülne Kohl halálának. Végül maga az újság főszerkesztője kért bocsánatot, mondván: „egy olyan vicc, amit sokan félreértenek, egyszerűen rossz vicc”.

Kohl kapcsán egyedül a cinikus humoráról ismert Titanic magazintól fogadta el, vagy hagyta szó nélkül a közvélemény a viccelődést. A lap Kohllal már élete során is nagyon keményen bánt el, számtalan címlapot szentelt neki. Kohl halála már évekkel korábban is többször téma, durva vicc témája volt a Titanicnál. Egy 2007-es címlapon a buddhista szerzetesnek öltöztetett Kohl azzal „fenyeget”, hogy úgyis „újjá fog születni”. Egy három évvel ezelőtti címlapon pedig Helmut Kohl második, jóval fiatalabb felesége látható, amint a tolókocsiba kényszerült volt kancellárt tolja. Felette a felirat: „Álomállás: eutanázia-segítő”.

Kohl kancellárként elsősorban határozott politikája, jobboldalisága miatt állt a kritikák kereszttüzében. Idős korában aztán a magánélete szolgáltatta az alapot a támadásokhoz. Miután 2001-ben első felesége öngyilkosságot követett el, rá öt évre egy fiatal rajongóját vette el feleségül. Kohl fiai is nagyon rossz szemmel néztek az új feleségre, aki az idős és beteg kancellárt teljesen elzárta a családjától. Fiai interjúkban és könyvekben fogalmaztak meg apjukkal szemben kemény bírálatot, közvetve felelőssé téve őt édesanyjuk haláláért is.

Peter Kohl, a fiatalabbik gyermek 2002-ben életrajzot jelentetett meg elhunyt édesanyjáról, amelyben apját, Helmut Kohlt úgy ábrázolja, mint hideg, szigorú, kemény apafigurát és férjet, aki a könyv szerint csak kifelé, az újságok címlapjain játszotta el az ideális családfőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.