„A normalitásért most épp küzdeni kell”

Századik adásához ért a hét erős ember közötti közéleti szóbirkózásként ismert Szabadfogás. Dévényi István műsorvezetővel beszélgettünk.

György Zsombor
2017. 08. 25. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már megbocsáss, hogy ezzel kezdem, de nem éppen harsány, agresszív emberként ismerünk, nem érzed úgy, hogy műsorodban felfalnak a nagyvadak?
– Felfalják egymást, rám már nem marad idő. De komolyra fordítva: eleinte tartottam ettől, mindenki mondogatta is, hogy nekem annyi, ráadásul a műfaj, maga a televíziózás is teljesen ismeretlen volt számomra. Viszont még a legelső felvétel előtt gondolkodtam, hogy mit fogunk üzenni ezzel az egésszel, és akkor fogalmazódott meg bennem, amit azóta sokszor el is mondok a Szabadfogásban, hogy a legfontosabb üzenet az: le lehet, le tudunk, le kell ülni egymással vitázni. És erre a „nagyvadak” is ráéreztek.

– A globális hírcsatornákon is futnak beszélgetős műsorok, humoros talk show-k, a Hír TV életében azonban újdonságnak számított indulásakor egy olyan műsor, mint a most századik adásához közelítő Szabadfogás. Igen különféle, gyakran extrém figurákat hívtok meg, nem csaptátok ki a biztosítékot a nézőknél?
– A visszajelzésekből úgy tűnik, hogy minden gyakori szereplőnek van rajongó- és utálótábora is. Ami egyébként nem feltétlenül rossz, hiszen ez csak erősíti azt a bizonyos üzenetet. Sokszor olvasok olyan hozzászólást, hogy nagyon szeretem X-et, ezért nem értem, hogy tud leülni ebben a műsorban Y-nal vitázni. Hát úgy, hogy ez lenne a normális, csak sajnos ezért a normalitásért most épp küzdeni kell. Úgyhogy küzdünk érte.

– A szélsőjobbtól a szélsőbalig sokféle megmondóember megfordul nálatok, talán egyedül vállaltan kormánypártiból akad kevés. Félnek? Nem jönnek be?
– Pompás kalandjaink voltak eleinte, amikor sorra próbáltuk a kormánypárti közszereplőket meghívni. Volt köztük, aki a titkárnőjével tagadtatta le magát, amikor megtudta, hogy miről lenne szó – én meg végighallgattam a telefonban, ahogy sutyorog szegény asszisztensével, hogy mit kellene kamuzni. Azóta picit más szemmel nézek a bátor publicisztikáira. De akadt azért olyan is, aki legalább egyenesen megmondta, hogy jönne szívesen, csakhogy ennél nagyobb felségsértést manapság nem nagyon lehet elkövetni.

– Előfordul-e, hogy meghívtok valakit, de politikai okoktól függetlenül nem hajlandó leülni valamelyik másik meghívottal?
– Egyszer volt ilyen, de aztán megoldódott.

 – Hogy érzed, milyen állapotban van ma a hazai vitakultúra, ehhez képest sikerül-e a stúdióban felülemelkedni a kompromisszumképtelenségen, a „csak nekem lehet igazam” hozzáálláson?
– Pörzse Sándor mondta az egyik felvétel után, hogy mennyire tanulságos neki ez az egész, ahogy így élőben összeülve elkezdte megérteni például Konok Péter gondolkodásmódját. Szerintem ebben minden benne van.

– Feltűnő, hogy nők viszonylag ritkán vendégek nálatok. Miért?
– Volt egy rendszeres vendégünk, Magyar Kornélia, aki aztán olyan munkát vállalt, amelybe ez a szereplés már nem fért bele. De azóta is próbálkozunk, és fogunk is – sajnos amiről az előbb beszéltünk, hogy a kormányoldalról tilos, az azért rendesen megnehezíti a dolgunkat.

– A műsorvezetés mellett a Heti Válasz portáljának vagy felelős szerkesztője. Évekkel ezelőttről ismerünk, remek riporter is voltál. Nem hiányzik a terep, a klasszikus újságírói munka?
– Rettenetesen hiányzik. Ha tehetném, mást sem csinálnék, csak járnám a legapróbb, legeldugottabb településeket, hogy megmutassam, milyen a valódi Magyarország, amikor nem lelkesítőnek szánt statisztikai adatokon és kormánypropagandán keresztül nézzük.

Dévényi István 1973. április 20-án született Sátoraljaújhelyen. Az ELTE-n végzett, dolgozott a Magyar Nemzetnél, az MTI-nél, jelenleg a Heti Válasz munkatársa, a Hír TV műsorvezetője. A Szabadfogás visszatérő vendégei: Konok Péter történész, Wahorn András zenész-képzőművész, Csintalan Sándor rádiós műsorvezető, volt országgyűlési képviselő, Bogdán László, Cserdi polgármestere, Puzsér Róbert kritikus, Kardos Gábor filozófus, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd. Dévényi István gyakran ír publicisztikát, fanyar stílusáról, a valós élethez makacsul ragaszkodó, lényeglátó jegyzeteiről is ismert. Rendszeresen járja a Kárpát-medencét, természeti szépségeinket és épített örökségünk gyakran feledésbe menő értékeit fotókon is szívesen megörökíti.

  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.