Porszem a gépezetben: még nem Matolcsy Ádámé az Origo

A jegybankelnök fiát vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki, az erről szóló határozatot a korábbi tulajdonos írta alá.

Jandó Zoltán
2017. 08. 16. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy Ádám lett az Origo.hu hírportált jegyző New Wave Media Group Zrt. (NWM) vezérigazgató-helyettese. Matolcsy György jegybankelnök fia augusztus 1-je óta tölti be az önálló képviseleti jogot biztosító pozíciót, amelyet a napokban vélhetőleg be is jegyeznek.

Az új vezérhelyettes feltűnése nem különösebben meglepő, hiszen ifjabb Matolcsy már június végén bejelentette, hogy az érdekeltségébe tartozó Magyar Stratégiai Zrt. megvásárolja az NWM-et. Azóta a Kreatív.hu azt is megírta, hogy a vállalattól szeptember végén távozik az eddigi vezérigazgató-helyettes, Tókos Lóránt, illetve a felső vezetés két másik meghatározó tagja is: Rottek Márton informatikai fejlesztési, valamint Magyarfalvi Éva kereskedelmi vezető.

A kinevezésnek azonban így is van egy elég érdekes eleme. A cégiratok alapján ugyanis az erről szóló határozatot július végén még alapító-tulajdonosként az a Száraz István jegyezte, akitől elvileg egy hónappal korábban Matolcsy Ádám megvette a New Wave Mediát. Azaz hiába dicsekedett el a hírportál megszerzésével a jegybankelnök fia, a tranzakciót, úgy fest, nem sikerült lezárni. Sőt egyelőre annak sincs jele, hogy az elmúlt két hétben bejegyezték, vagy legalább elkezdték volna bejegyezni a tulajdonosváltást.

A cégregiszter szerint az NWM kizárólagos tulajdonosa továbbra is (immár lassan három éve) közvetve a csehországi bejegyzésű Bawaco Invest, amelyről Száraz István tavaly ismerte el, az övé. Persze elképzelhető, hogy Matolcsy Ádám a külföldi háttércéget vette meg, de a másfél hónappal ezelőtti közlemény nem erről szólt. Abban ugyanis azt állították, hogy a fiatal vállalkozó által vezetett Magyar Stratégiai Zrt. a korábbi New Wave Media és az Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t vásárolta meg. Ráadásul ha így oldják meg a tulajdonosváltást, Száraz István akkor sem írhatott volna alá egyedüli részvényesként céges határozatot.

Persze a tranzakció csúszásának sok jelentősége nincs, hiszen a hírportált már azt követően „irányba állították”, hogy Száraz István cége 2015 végén – mint a június végi közleményben fogalmaztak, több hónapos tendereljárás eredményeként – megszerezte azt a Magyar Telekomtól. Bár Matolcsy Ádám július elején a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott, polgári-konzervatív értékrenddel fogja megkülönböztetni magát az Origo, meglepő lenne, ha ez érdemi változást hozna a portál tónusában.

Zálogjog

Bár csak közvetve, de az Origo mögött is felsejlik Mészáros Lőrinc. A Bawaco Invest tulajdonában lévő New Wave Media Kft. üzletrészeire tudniillik az MKB még 2016 elején zálogjogot jegyzett be, márpedig a bank 49 százalékos pakettje azóta a felcsúti polgármester érdekeltségébe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.