Sokat költök magamra, mert nekem ez jár

Luxusfeleségek mindennapjait mutatja be a Viasat3 új sorozata. Mintha a Szomszédok antitézisét néznénk.

Ficsor Benedek
2017. 09. 27. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ha bőségnek örvend is valaki, az élete nem azokból a dolgokból származik, amelyek vannak neki – mondja Lukács evangélistánál Jézus. – Miért ne vegyek Gucci táskát, kiterítenek úgyis – válaszolják erre a luxusfeleségek, és betérnek az első boltba, hogy többmilliós költekezéssel dobják fel az unalmas hétköznapokat. – Kár a magyar polgári középosztályon erőlködni, abból úgysem lesz semmi, ugorjunk egyet – gondolják mindeközben a Viasat3 vezetői –, mutassuk be a gazdagok életét, hadd csorgassa a nyálát a sok szerencsétlen. A csatorna Feleségek luxuskivitelben című sorozata hat pompában tartott nő életéről lebbenti fel a fátylat, és közben talán észre sem veszik, hogy a Szomszédok antitézisét próbálja épp műanyagba önteni.

A szürke kötött pulóverre húzott susogós kabátban siránkozó kisember helyett kibuggyanó műmelleket és halántékig érő mosolyt kapunk, a Trabantot és a Zsigulit Bentley-re és Porschéra cserélték, Vágási Ferit itt Fecsónak, Julit pedig Babettnek hívják, és mondani sem kell, hogy a luxusasszonyok nem tíz deka párizsin aggodalmaskodnak Lenke néni boltjában. De hiába minden igyekezet, a létezés üressége őket is ugyanúgy elnyeli, mint Horváth Ádám korszakos remekművének hőseit.

Amerikában mindenkinek elidegeníthetetlen joga, hogy a gazdagok fényűzését bámulja a tévében. Évtizedes hagyománya van a Max Weber-i protestáns etikát zárójelbe tévő műsoroknak, amikben a szereplők egyetlen különlegessége, hogy gazdagok, ám ehhez semmilyen eredmény – és főként munka – nem társul. A felfokozott jómód l’art pour l’art, a pénz önmagát gerjeszti. Ilyen produkció a 2006-ban indult The Real Housewives (Az igazi feleségek) is, amely országszerte felkutatja és a sok millió hiteltörlesztésben és lélekölő napi nyolcórázásban megfáradt néző elé tárja a milliomos vagy milliárdos feleségek életét.

Nem tudom, Vajna Tímeának (és persze Rogán Cecíliának) mekkora szerepe volt abban, hogy a Viasat3-nál úgy érezhették, végre elérkezett az idő az amerikai sorozat honosítására, de gyanítom, hogy az életmódja jelentősen felgyorsította a folyamatot. Andy Vajna filmügyi biztos neje nélkül ugyanis a hivatalossá tett kitartott női státusz megmaradt volna a négy fal között. Tímea asszony volt az, aki büszkén ország-világ elé tárta, hogy ezt lehet így is. Hogy nem kell hozzá semmi, csak jól karban tartott hús, és a világ kitárul. És ha ezen már fel sem hördül, akkor a közönség megérett rá, hogy még nagyobb dózisban kapja a gyémántba és nem vacak Swarowskiba csomagolt életmódot.

A Viasat3 feleségei előtt is kitárult a világ. Persze igazságtalanság lenne a hétfőn indult reality minden szereplőjét Vajnánéhoz hasonlítani, hiszen egy részük tesz is valamit azért, hogy minél többet költhessen táskákra és cipőre. Bár ezt mintha egy kicsit szégyellnék a műsor készítői, így a munkát diszkréten háttérbe tolják, hogy több hely maradjon a pénznek.

– Csillár, tapéta és festmény nélkül nincsen vécé – fogalmaz Babett, aki színésznőként definiálja önmagát, mi pedig bele sem merünk gondolni, anyagcseréjének titkait vajon melyik helyiség őrzi. – Sokat költök magamra, mert nekem ez jár – teszi még magasabbra a lécet Rita, aki ha nem lenne mit ennie, a haját akkor is fodrásszal csináltatná meg. De még együtt is csak kispályások a török milliárdos feleségeként bemutatkozó Bogihoz képest, aki a Boszporusz felett koktélozva annyit mond: „Törökországban mostanában történtek olyan dolgok, amik megrémítenek.” De a negyvennek kinéző huszonéves Vivi sem tűnne fel Kazemir Malevics szuprematista festményén. Hiába nyitja ki a száját, nemhogy a tagmondatai, még a szavai között sincs semmilyen logikus kapcsolat. Mondjuk az legalább kiderült, hogy a Seychelle-szigeteken nem lehet shoppingolni.

Izgalmas élmény, ha egy műsorban Schobert Norbertné Rubint Réka fitneszguru a legemberibb szereplő, pedig hiába szoláriumozta magát édesburgonya-színűre, természetessége a műanyag luxusfeleségek között vakítóbb, mint a rágógumireklámok fogsorai.

Az első epizód alapján úgy tűnik, az asszonyok életmódja egyetlen dologra korlátozódik: újabb és újabb pótlékok felkutatására. Fenékplasztika, szájfeltöltés, ráncfelvarrás, sportautók, jacht, táskák és cipők minden mennyiségben. Persze mélységet senki sem vár egy ilyen sorozattól, de egyszerű reklámnál mindenképpen többet. A Feleségek luxuskivitelben ugyanis, amellett, hogy a másolatban természetesként adja el a mai politikai elit tagjainak életmódját, a sugar daddy intézményét igyekszik meghonosítani itthon. Ennek a lényege, hogy gazdag idősebb férfiak meghatározott ellenszolgáltatásért cserébe fényűző életmódot biztosítanak fiatal hölgyek számára. Nem véletlenül támogatja a műsort a fenti kapcsolatokra szakosodott Puncs.hu párkereső.

Ha Nietzsche téved, és az okozat minden esetben követi az okot, akkor egy békemenetbe oltott proletárdiktatúra haragjának kellene elsöpörnie a produkciót. De úgy tűnik, igaza van, és a világ sosem az, aminek mutatja magát, így a polgári és kispolgári Magyarország a tévé előtt marad, a luxusnejek pedig beszaladnak egy újabb Gucci táskáért a boltba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.