Perelhető az MTI a valótlan tartalmú közleményekért

A Fővárosi Törvényszék szerint az MTI Országos Sajtószolgálata hírszerkesztést végez, ezért helyreigazításra kötelezhető.

MN
2018. 02. 01. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvesztette első fokon a Magyar Helsinki Bizottság az MTI ellen indított sajtóperét, ám a Fővárosi Törvényszék ítélete döntő fontosságú lehet a hasonló ügyekben: a bírói testület ugyanis kimondta, hogy az MTI valójában válogatja a hozzá beérkezett kormányzati és pártközleményeket – így helyreigazításra is kötelezhető.

 Az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ december 8-án a bizottság szerint képtelen vádakat megfogalmazó közleményt adott ki. A kommünikét az MTI OS közölte, és átvette tőle számos orgánum. „A kormányközlemény agresszív hangvétele különösen annak fényében volt feltűnő, hogy a közpénzből működtetett MTI OS korábban ilyen-olyan okokra (leginkább személyiségi jogok megsértésére) hivatkozva tagadta meg például az Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt vagy Habony Árpádot bíráló nyilatkozatok közlését. A Magyar Helsinki Bizottság ezért próbapert indított, és beperelte az MTI-t működtető Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t” – írja a Magyar Helsinki Bizottság.

A sajtóperben az alperes távirati iroda arra hivatkozott, hogy még ha a különös szűrőjén átment hírek közzétételével „esetleg” valótlan tényeket híresztelne is az MTI OS, helyreigazítási kötelezettséggel akkor sem tartozik, mert a közzétett híreket nem ők írják, ezért szerintük nem is szerkesztik. Márpedig felelősség a törvény alapján csak szerkesztés esetén áll fönn; egyébként pedig a konkrét esetben semmi akadálya nem lett volna a Magyar Helsinki Bizottság cáfolata közlésének.

Csakhogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint az MTI OS a közlemények közötti válogatással valójában szerkesztést végez, és így helyreigazításra kötelezhető. Vagyis ha az ítélet jogerőssé válik, az MTI-vel szemben is felléphetnek azok, akikkel kapcsolatban az MTI OS által közölt közlemények valótlan, esetleg sértő tényeket tartalmaznak.

A Fővárosi Törvényszék ezzel együtt elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, mondván, a helyreigazítást pótolhatta volna az, ha a civil szervezet az MTI OS-sel fennálló szerződése alapján cáfolatot tesz közzé ugyanezen a felületen. Vagyis bár a pert első fokon elveszítette a szervezet, azért a bíróság elvi éllel kimondta, hogy az MTI OS a korábbi gyakorlattal szemben helyreigazításra kötelezhető.

Az ítélet után mégis meglepő fordulatot vett az ügy: a Magyar Helsinki Bizottság január 23-án megpróbálkozott az MTI OS-nél azzal, hogy a cáfolatát közölje a Kormányzati Tájékoztatási Központ valótlan állításairól, ám az MTI Országos Sajtószolgálata megtagadta. Az MHB ezért tervei szerint megfellebbezi a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.