Végső búcsú az opera Elvisétől

Oroszországban temették el a világ operaszínpadainak sztárját, Dmitrij Hvorosztovszkijt.

Stier Gábor
2017. 11. 28. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jött, énekelt és győzött” – írta róla még 1989-ben a The Times, amikor a BBC versenyének győzteseként az első koncertjét adta a londoni Wigmore Hallban. Előmenetelét sok tekintetben segítette sokakat elkápráztató külsője, s a glasznoszty is. A csúcsokra azonban átütő erejű szibériai hangja feletti uralom, a sziporkázó, szenvedélyes előadásmód, valamint a mindenkit magával ragadó gesztusai emelték. Ezt már a nekrológban írja a Times. Az évek óta Londonban élő, a világ nagy operaszínpadait meghódító baritont oroszországi méltatói az olasz Tito Gobbival, Ettore Bastianinivel, s természetesen Fjodor Saljapinnal emlegetik egy sorban, megjegyezve, hogy nemcsak egy ország, de az egész világ rajongott érte.

A visszaemlékezések igazi lázadóként mutatják be Hvorosztovszkijt, akit gyermekkorától körülvett a zene. Apja hamar megismertette vele a klasszikusokat s tanította énekelni és zongorázni. A kis Gyimával nemsokára már családi koncerteket adtak, a zeneiskolában pedig tanárai kezdettől nagy jövőt jósoltak neki. Nem volt éltanuló, sokszor összekülönbözött a tanáraival, s bármennyire terelték efelé, nem akart zongoraművész lenni. Lázadó természete a rockzene felé vitte. „Nehéz gyerek voltam, akaratos, öntörvényű. Szüleim megrökönyödésére egy rockbandában zenéltem, s el akartam menni otthonról a BAM-ot építeni. Csak a zene szeretete csendesített le” – emlékezett később a lázadás éveire az énekes.

A művészeti főiskolán tanára az operaénekesek sorát nevelő Jekatyerina Iofel volt, s még a harmadik évfolyamon tanult, amikor már fellépett a krasznojarszki operában. Énekelt az Anyeginben, a Traviatában és a Pikk dámában is, s hamar Krasznojarszk csillaga lett. Nem váratott sokáig magára a nemzetközi elismerés sem. Még csak 27 éves volt, amikor megnyerte a BBC Világ énekese elnevezésű, operaénekesek számára kiírt versenyét. „Úgy néz ki, mint a fiatal Nurejev, s úgy énekel, mint a Bolsoj jelenlegi sztárja, Pavel Liszician” – írta róla az ismert brit zenekritikus, Alan Blyth.

Innen aztán meg sem állt a csúcsig. Azonnal leszerződtette az amerikai Philips hanglemezgyár, s a sajtó elnevezte az opera Elvisének. Sorra hódította meg a világ nagy színpadainak, a londoni Covent Gardennek, a New York-i Metropolitannek, a milánói Scalának, a bécsi Staatsopernek s természetesen a moszkvai Bolsojnak és a szentpétervári Mariinszkijnak a közönségét. Még 1994-ben Londonban vásárolt házat, megkapta a brit állampolgárságot, hazájáról, Oroszországról, azonban soha nem felejtkezett el. Most visszatért oda, ahonnan indult, Krasznojarszkba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.