Mindörökké Nazarbajev

Kazahsztán első elnöke már piros betűs ünnepet is kapott, utcák, repülőtér viseli a nevét.

Stier Gábor
2017. 12. 01. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két születésnapom van. Az egyik július 6-án, amikor a világra jöttem, míg a másik december 1-én, amikor a kazah nép először az elnökévé választott – vallotta meg Nurszultan Nazarbajev az őt ünneplőknek. S ha az elnök ünnepel, akkor vele örül a népe is. Errefelé legalábbis. S hogy ünnepelhessék a 2010 óta törvénybe iktatva is a Nemzet vezetője nevet viselő, Kazahsztánt a függetlenné válása óta irányító Nazarbajevet, ez a nap hat éve már piros betűs ünnep.

Ahogy nevezik, az első elnök napja.

A lapok válogatást közölnek legbölcsebb és legszellemesebb mondásaiból, az elnök pedig különböző rendezvényeken mesél az életéről, az elért eredményekről. Mint egy bölcs atya a gyermekeinek. Egy fiatal díjnyertes zongoristával például megosztotta, hogy elalvás előtt általában Mozartot hallgat. A fiatalokat tanáccsal is ellátta az általa kezdeményezett projekt keretében minden évben az ország száz új arcát bemutató rendezvényen. Beszélt arról, hogy miért mennek férjhez oly későn a nők nyugaton, s azt ajánlotta, hogy ne a diszkók cigarettafüstös hangzavarában ismerkedjenek, és hasonló gondolkodású, érdeklődésű párt válasszanak maguknak. Ünnepelt az egész ország. Jégpályákat avattak, koncerteket tartottak, Almati egyik sugárútja pedig mától Nazarbajev nevét viseli, mint ahogy egyébként a világkiállításra újjáépített asztanai repülőtér is. E nap tiszteletére a kazah modernizációs modellt a középpontba állítva nagyszabású nemzetközi konferenciát is tartottak a világ nemzeti parlamentjeit képviselő küldöttségek részvételével. A magyar Országgyűlést Sneider Tamás jobbikos alelnök képviselte.  

Nurszultan Nazarbajevet 1991. december 1-én a kazahok 98,7 százalékos többséggel választották államfővé, s legutóbb 2015-ben immár ötödször választották újra nagyjából hasonló eredménnyel. Mindez sokat elárul a világ e részéről nézve sajátos kazah politikai berendezkedésről, ám még mielőtt bárki diktatúrát kiáltana, jegyezzük meg, hogy a fél európányi ország 17 milliós lakosságának döntő többsége értékeli a Nazarbajev nevével összefonódott stabilitást. A függetlenség 26 éve alatt elért eredményeket egy blogger sokak véleményét kifejezve négy pontban foglalta össze. Az első magának a függetlenségnek a megszilárdítása, a határok megerősítése. A második a piaci reformok gyors bevezetése és a privatizáció. A harmadik a már említett stabilitás és a soknemzetiségű társadalomban az egyetértés megteremtése. A negyedik pedig, hogy Kazahsztánnak a világban nincsenek ellenségei. Ehhez még hozzátehetjük, hogy Kazahsztán a régió vezető hatalma, s ha az életszínvonal nem is kiugró, azért jobban él, mint a többi közép-ázsiai posztszovjet ország.

S ebben elévülhetetlen érdemei vannak az ország mindeddig egyetlen elnökének. Fel sem fogjuk, hogy milyen érték errefelé, ha egy államot elkerülnek az etnikai és vallási villongások, s a gazdaság, ha lassan s néha válságokkal megszakítva is, de folyamatosan növekszik. Túllépett a valóban nehéz kilencvenes éveken, s még az úgynevezett színes forradalmak is elkerülték. Nem utolsósorban azért, mert Nazarbajev okosan nemcsak hirdette, hanem a lehetőségekhez képest meg is valósította az „előbb a gazdaság, aztán a politika” tételt. A kazah fejlődés jelképe a sztyeppe közepén az egykori Akmolából, a volt Celinográdból szinte zöldmezős beruházásként felépített új főváros, Asztana. S a belső stabilitásra és a kiegyensúlyozott külpolitikára alapozva Nazarbajev Kazahsztánja igyekezett nevet kivívni magának a világban is. A diplomáciai sikerek közé tartozik, hogy a posztszovjet térség országai közöz elsőként látta el 2010-ben az EBESZ soros elnöki tisztét. De jól hangzik e sorban az asztanai folyamatként ismertté vált, a Szíriában érintett feleket Oroszország, Törökország és Irán védnökségével asztalhoz ültető tárgyalássorozat is. Idén emellett az Expo-2017, a jövő energiáját a középpontjába állító világkiállítás kapcsán figyelhetett a világ Kazahsztánra. Amely egyébként azon kevés országok közé tartozik, ahol áradó szeretettel, testvérként beszélnek a magyar népről.

Ebből is látszik, hogy a kazahok nem nyugati típusú demokráciát építenek s jól elvannak örökös elnökükkel. Sok viszontagságot kiállt sztyeppei népként úgy vannak vele, hogy csak háború ne legyen. Éppen ezért a 77 éves Nurszultan Nazarbajev azzal írhatja be magát végképp a kazah történelemkönyvekbe, ha majd az első és a második elnök közötti váltás is megrázkódtatások nélkül zajlik. Mert a természettel harmóniában élő kazahok nem sietnek. Jól tudják, mindennek eljön egyszer az ideje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.