Robbie Williams koncertjével ajándékozta meg az orosz oligarcha az üzbégeket

Élelmiszerhiány és áramkimaradások közepette a belépő egy közepes havi kereset duplájába került.

Stier Gábor
2017. 12. 17. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönhetően az egyik leggazdagabb orosz oligarchának, a hét végén Üzbegisztánban lépett fel az ismert brit popénekes és dalszerző, Robbie Williams. Aliser Uszmanov, akinek a vagyonát a Forbes 15,5 milliárd dollárra becsüli, a taskenti koncerttel a Podrobno.uz portál szerint megajándékozta az üzbég népet. Már akit, mert a jegyek helyi mértékkel így is horribilis összegbe kerültek. A belépőkért ugyanis 1,5-2 millió szomot kellett fizetni, ami nagyjából 60 ezer forint, s éppen másfél-kétszerese egy közepes havi átlagkeresetnek.

Ezért aztán nem meglepő, hogy a koncert nem váltott ki egyértelmű lelkesedést az üzbég társadalomban. Sokan azt kérdezték, miért kell ilyen drága sztárt meghívni. Egyrészt Robbie Williamst nem igazán ismerik errefelé, másrészt az „aranyárban” mért belépőket igencsak kevesen tudják megengedni maguknak. Egy jegy árán 377 kilogramm krumplit, 1360 lavast, azaz lepénykenyeret, 38 kiló húst vagy 314 kilogramm lisztet lehetett volna venni. Ezért aztán joggal értetlenkedtek sokan a brit sztár meghívásán. Főképp annak fényében, hogy Üzbegisztánban élelmiszerhiány van, s több régióban is akadozik az áramellátás.

Az üzbég gazdaság erősen megsínylette az előző elnök, az országot negyedszázadon át irányító Iszlam Karimov izolacionista politikáját. Ennek az elszigetelődésnek is köszönhető, hogy a közép-ázsiai országban nincsenek meg az üzleti élet alapvető feltételei, s lényegében az egész költségvetés a nyersanyagok exportjától függ. Az új államfő, Savkat Mirzijojev igyekszik Üzbegisztánba csábítani a külföldi befektetőket, akik közül az egyik legjelentősebb az orosz Aliser Uszmanov. Az orosz oligarcha más szívességet is tett már, így az elnök az ő gépén repült idén az Egyesült Államokba.

Világsztárok egyébként nem először fordulnak meg Taskentban. A tavaly ősszel elhunyt elnök lánya, a nagyvilági Gulnara Karimova előszeretettel hívott meg hírességeket. Pénze bőven volt rá, mert kezében volt az üzbég gazdaság egy jelentős szelete, s úgy bánt az állam javaival, mint a sajátjával. Már apja is megelégelte ezt az életmódot, az ő halála után azonban az utód Gulnara házi őrizetbe helyezésével demonstrálta a politikai nyitást.

A Karimov lány jóvoltából azonban fellépett Taskentban az olasz tenor, Andrea Bocelli, az orosz operadíva, Anna Netrebko és a spanyol Julio Iglesias is.

A brit énekes, Sting sokakat megbotránkoztatva 2010-ben tette tiszteletét a diktatúrában. Sting ugyanis kizárólag azért utazott a 32 milliós, rendkívül szegény közép-ázsiai országba, hogy Gulnara Karimova előtt lépjen fel. A honoráriuma egymillió font, mai árfolyamon 1,3 millió dollár volt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.