Ukrajna már a mondai hősökben is Moszkva katonáit látja

A kijevi hatalom betiltotta az óorosz verses mondák hőseiről szóló moszkvai kiadású könyvek forgalmazását.

Stier Gábor
2017. 12. 26. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgatom Danyiela Tulesovát, s lenyűgöz a hangja. Fellépését már közel nyolcmillió alkalommal nézték meg a YouTube-on. A 10 éves almati kislány az egyik népszerű ukrán csatornán, az 1+1-en futó, gyerekekre szabott tehetségkutató, a „Golosz. Diti-4” győztese. Ukrajna idei gyerekhangja egy kazah kislány. Ukránul nem tud, a Nem a te háborúd című dalt, az Okean elzi slágerét azonban természetesen ukránul adta elő. Ennyi politikát azonban elvisel még egy ilyen népszerű show, amelyben megszólalnak oroszul és ukránul is. S ez a természetes, hiszen keleti szomszédunkban nemcsak értik, de beszélik is mindkét nyelvet. Megnyugodva hallgatom a zenét, s elégedetten konstatálom, hogy még sincs minden veszve Ukrajnában. A gyerekeket legalább nem keverik bele a nacionalista őrületbe.

Itt tartok, amikor a hírek között tallózva megpillantom, hogy az évszázados történetet befutott óorosz bilinák, a verses népi mondák vitéz hőseiben, a „bogatirekben” Ukrajna veszélyt szimatol, s betiltotta az orosz kiadású meséskönyvek forgalmazását. A hivatalos indoklás szerint ugyanis a Vlagyimir herceg szolgálatában álló mondai hősök, Ilja Muromec, Dobrinyja Nyikityics vagy Aljosa Popovics az „agresszor propagandájának részei”. Annak „a birodalmi geopolitikai doktrínának a szolgálatában állnak, amelynek célja a népek egyesítése az agresszor állam körül. Annak nyelve, kultúrája, vallása pedig ideológiai értelemben megalapozzák, hogy Ukrajna visszatérjen az agresszor érdekszférájába.”  De ezzel az indoklással tiltották be a brit Antony Beevor Sztálingrádról szóló bestsellerének és Borisz Akunyin néven publikáló, otthon Putyin ádáz ellenségének számító Grigorij Cshartisvili két történelmi krimijének ukrajnai forgalmazását is.

Tulesova dala közben befészkeli magát az agyamba, egyre jobban megértem, mit tesz egy néppel a háború, s nem hiszek már abban, hogy Ukrajnában még sincs minden veszve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.