Apja egykori parancsnokának fia szólította meg Putyint a piszkarjevói temetőben

Az orosz elnök gondolkodásában meghatározó erővel bír Leningrád védelme, s az áttörés évfordulóján apjára és a bátyjára emlékezik.

Stier Gábor
2018. 01. 18. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindaz, amit az oroszoknak Leningrád védelme jelent, az Vlagyimir Putyin számára személyes történelem. Apja, Vlagyimir Szpiridonovics ugyanis a Nyéva keleti oldalán egy kis szakasz védelmében ott harcolt maga is. Azt a parancsot kapták, hogy minden áron védjék meg ezt a darabka földet. Később a szakasz tagjai úgy emlékeztek erre a harcra, hogy az egész háború alatt nem éltek át ilyen szörnyűséget. Ennek a darabka földnek a védelmében 400 nap alatt mintegy 50 ezren estek el. Közben a leningrádi családok számára külön tragédia volt, hogy a gyerekeket az éhhalált megelőzendő elszakították a családoktól, s külön otthonokba kerültek, ahonnan evakuálták őket. Putyin másfél éves testvérén, Viktoron ez sem segített, diftériában megbetegedett és meghalt. A szülők azt sem tudták, hogy hol temették el.

Maga Vlagyimir Putyin először 2014-ben beszélt nyilvánosan erről a családi tragédiáról. Ezután az archívumokból kiderült, hogy Viktort 1942-ben a piszkarjevói temetőben hantolták el. Ezért január végén az orosz elnök minden évben egy csokor virágot helyez el a temetőben, s azon a helyen, ahol apja 400 napig védte a város.

S hogy miért fontos mindez? Mert Putyin gondolkodására ezek az élmények és emlékek meghatározó módon hatottak. Putyin nem véletlenül beszélt arról többször is, hogy édesapjának felmentése volt az alól, hogy a frontra vigyék, de önként jelentkezett a haza védelmére. Ráadásul az NKVD speciális alakulatába kérte magát.

Ez alkalommal azonban igazi meglepetés érte Putyint. Amikor a piszkarjevói temetőben elhelyezte a szokásos csokrot a bátyja emlékére, a Moszkovszkij Komszomolec beszámolója szerint odament hozzá egy idős ember, aki az apja parancsnokának a fiaként mutatkozott be. Személyes találkozót kért az elnöktől, hogy elbeszélgessenek a mindkettőjük számára fontos emlékekről.

A blokád 1943-as áttörésének 75. évfordulóján a kampány ellenére is kevesen voltak ott az eseményen, hiszen a dicső napról az áttörés múzeumában emlékeztek. Az erre az alkalomra az elnök kezdeményezésére létrehozott új kiállítás megnyitóján megjelentek a ma már 90 év körüli védők is. Kérhettek volna bármit, de számukra a legfontosabb most az egészség. Erre pedig még maga Putyin sem vállalhat garanciát.

A Szovjetunió „második fővárosát” 1941. szeptember 8-án zárta körbe a von Leeb német tábornok vezette Észak Hadseregcsoport. Ezzel ádáz küzdelem kezdődött az egykori cári főváros birtoklásáért, a sikertelen ostrom végül 872 napon át – 1944 januárjáig – húzódott, és becslések szerint kétmillió áldozatot követelt a várost védő civilek és katonák között. 1943. január 18-án törték át először a szovjet csapatok az ostromgyűrűt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.