Kadirov lett Putyin embere a Közel-Keleten

A szíriai háború legkeményebb időszakaiban mintegy félezer csecsen és nagyjából 300 ingus harcolt az orosz hadsereg kötelékében.

Stier Gábor
2018. 01. 28. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramzan Kadirov emberei járőröznek Damaszkuszban és Aleppóban. A duma csecsen képviselői tárgyaltak Líbiában az elrabolt orosz tengerészek kiszabadítása ügyében. A csecsen elnök megengedi magának, hogy nyíltan bírálja Izraelt a jeruzsálemi mecset bezárása miatt. Közben időről időre felbukkan az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben és Szaúd-Arábiában, az arab tőke pedig megjelenik Csecsenföldön. A líbiai miniszterelnök-helyettes előbb Groznijban teszi tiszteletét, s csak utána utazik Moszkvába. Kadirov látványos magándiplomáciája ellen azonban a Moszkvának nincs kifogása. A Kreml muszlim serpájaként a csecsen elnök mozgása jól illeszkedik az orosz külpolitikai stratégiába. S Kadirov hatékony kijáróként érvényesíti az orosz s nem mellesleg a csecsen érdekeket a muzulmán világban. Segíti ebben a Közel-Kelet minden országában jelen lévő csecsen lobbi mellett muszlim volta, hiszen hittársak között könnyebben megy a beszélgetés. Ezenkívül Kadirov kimondhatja azt is, amit az orosz diplomácia nem. 

Szíriában a front két oldalán is harcoltak kaukázusiak. Az egyiken a radikálisok az Iszlám Államot erősítették, míg a másikon csecsen és ingus elitegységeket vetettek be a legforróbb helyeken. De ők szolgálnak katonai rendőrként is a hátországban, ahol legfőbb feladatuk a helyiek szimpátiájának biztosítása. A szíriai háború legkeményebb időszakaiban mintegy félezer csecsen és nagyjából 300 ingus harcolt az orosz hadsereg kötelékében. Az amerikai külpolitikai magazin, a Foreign Policy Putyin titkos fegyvereként emlegette ezeket a brigádokat, amelyeket Moszkva nemcsak katonai képességeik miatt értékelt. Fontos szerepet játszanak a többségében szintén szunnita helyi lakosság megnyerésében, de „előnyük” az is, hogy esetleges haláluk nem kelt nagy felháborodást az orosz társadalomban.

Ahogy ezek az egységek a Kreml előretolt helyőrségeként jó szolgálatot tettek Moszkvának, úgy Kadirov arab kapcsolatain keresztül segíti Csecsenföld felvirágzását s ezzel legfőbb pártfogóját, Putyint. A 80 százalékban az orosz büdzséből élő kaukázusi köztársaság vezetője ugyanis jó közel-keleti nexusa révén főképp az emírségekből érkező befektetésekkel tehermentesíti Moszkvát. Arab pénzből jelenleg egy szálloda és az egyetem épül, de szó van a kisvállalkozások támogatásáról is. Azt persze Kadirov is jól tudja, hogy a sejkek jótékony érdeklődése persze Csecsenföldön keresztül Putyinnak is szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.