Kiszorítják az orosz sajtót a Baltikumból

A hidegháborús őrületben nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva orosz újságírókat utasítottak ki Lettországból.

Stier Gábor
2018. 01. 04. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha időgépben ülnénk. A hidegháborús időkre emlékeztet, ahogy a balti országok és Ukrajna az orosz újságírókkal, művészekkel bánik. „Feketelistákat” állítanak össze, s akadályozzák meg a bejutásukat vagy utasítják ki őket az országból. Az indok, hogy nézeteikkel az orosz propagandát terjesztik s nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Kijev így „listázta” mások mellett például az orosz show-biznisz olyan ismert sztárjait, mint például Nyikolaj Baszkovot, Filip Kirkorovot vagy éppen a Leningrád frontemberét, Snurt, azaz Szergej Snurovot. Az érintettek sokszor nem is tudják, hogy tiltólistán vannak.

A lett hatóságok néhány napja Anatolij Kurlajevet, a TV Centr újságíróját, ma pedig feleségét, Olga Kurlajevát, a Rosszija 24 tudósítóját fogták le nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Mindketten magánúton tartózkodtak a balti államban. Kurlajev már kiutasítása után Moszkvában elmondta, hogy a letartóztatásakor egy olyan dokumentumot mutattak neki, amelyben az áll, hogy 2015 áprilisától persona non grata Lettországban. Richard Kozlovskis belügyminiszter megerősítette, hogy az újságíró nemkívánatos személy, s ezeket a listákat háromévenként vizsgálják felül. Letartóztatásakor igazoltatták feleségét is, akit akkor elengedtek. Rá két napra, ma reggel Olga Kurlajevát a határőrök a szállodából vitték magukkal, s közölték vele a kiutasítás tényét. Elvették a telefonját, ám az újságíró előtte még fel tudta hívni a szerkesztőséget. Elmondása szerint maguk a határőrök is értetlenül álltak e döntés előtt.

Az orosz külügyminisztérium a történteket az információs térben Brüsszel hallgatólagos beleegyezése mellett zajló tisztogatás részeként értékelte. Marija Zaharova szóvivő a kiutasítás indoklását abszurdnak nevezte, s mint fogalmazott, az a 20. század harmincas éveit idézi. Kifejezte reményét, hogy ezeket a lépéseket nemcsak az erre illetékes európai szervezetek, de a jogvédők is elítélik. Emlékeztetett arra is, hogy a lett hatóságok az „orosz propaganda” elleni harcra hivatkozva folyamatosan akadályozzák az országban az orosz sajtó munkáját. E kiszorítás jegyében tavaly formai okokra hivatkozva nem engedték az ország területére lépni a REN TV operatőrét, Ilja Omelcsenkót, három évvel korábban pedig indoklás nélkül elutasították a RIA Novosztyi tudósítójának, Irina Pavlovának az akkreditálását. Az orosz sajtó az esemény kapcsán megállapítja, hogy a történtek látványosan demonstrálják, mit értenek a Baltikumban a sokat emlegetett szólásszabadság és demokrácia alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.