Putyintól várnak milliókat a cári állampapírokért franciák százezrei

Közel 30 milliárd eurót remélnek száz évvel Lenin dekrétuma után is az egykori befektetők leszármazottai.

Stier Gábor
2018. 01. 20. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még 1974-ben adott át a dédapám egy dossziét, azzal, hogy egyszer ezért még sok pénzt fognak fizetni” – meséli a külföldre sugárzó legnagyobb francia rádióállomásnak, az RFI-nek Christiane. Mintegy 400 ezer társa vár máig arra, hogy az orosz részvényeket birtoklók szervezetébe tömörülve valahogy pénzzé tegye a mára értéktelen papírokat.

Annak idején mintegy 28 millió részvényt bocsátott ki az orosz állam, és francia kézben van ezek közül nagyjából egymillió. Értékük darabonként a szervezet vezetőjének becslése alapján 10–30 ezer euró között mozog, így összesen közel 30 milliárd euró kifizetéséről van szó. Erre azonban nincs remény – jegyzi meg az RFI –, hiszen Franciaország és Oroszország 1997-ben megállapodásban rendezték az orosz államadósságot; ennek értelmében Moszkva több mint 330 millió eurót fizetett ki Párizsnak.

Még 1867-ben az orosz állami vasút kezdte el a részvények kibocsátását, aminek fedezetéül az ország aranytartalékai szolgáltak. Az ezt követő évtizedekben francia befektetők nagyjából 15 milliárd frankot invesztáltak csupán az orosz vasútépítésbe; ez mai árfolyamon körülbelül 53 milliárd eurónak felel meg.

Ám mint az RFI emlékeztet rá, pontosan száz évvel ezelőtt, 1918 januárjában Lenin rendeletben utasította el a cári adósságok kifizetését. Így egyetlen tollvonással részvények százezrei értéktelenedtek el, de az utódok közül sokan máig reménykednek benne, hogy valaha pénzt látnak a megsárgult papírokból. Követelésüket az 1997-es államközi szerződés ellenére arra alapozzák, hogy Oroszország nem jelentett csődöt, az államadósság pedig nem évül el. És miközben a leszármazottak a francia sajtóban a történelem legnagyobb befektetési botrányáról beszélnek, az orosz közösségi portálokon csendesen csak annyit jegyeznek meg ezzel kapcsolatban, hogy ilyen alapon Moszkva is kérhetne kártérítést Napóleon 1812-es dúlása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.