Régi bűnök mérgezik a viszonyt Kijev és Varsó közt

Ismét kibuktak a közös geopolitikai érdekek mögül a lengyel–ukrán történelmi ellentétek. Kijev nem határolódik el Banderától.

Stier Gábor
2018. 01. 28. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki az ukrán külügyminisztérium a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény Ukrajnát is érintő módosítása miatt. Ennek értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik „nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják vagy „kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”. Így nemcsak azokat büntethetik három évig terjedő börtönnel, akik „lengyel haláltáborokról” beszélnek, hanem az ukrán nacionalisták által a második világháborúban elkövetett bűnök tagadóit, relativizálóit, az úgynevezett banderista eszmék terjesztőit is (Sztepan Andrijovics Bandera ukrán nacionalista volt, aki a német megszállás után Lvivben kikiáltotta a független ukrán államot, ami a valóságban persze nem létezett).

A törvénymódosítás külön kitér „az ukrán nacionalisták által 1925 és 1950 között elkövetett bűntettekre”, tiltva többek között a Harmadik Birodalommal kollaboráló ukrán alakulatok bűntetteinek tagadását. Az ilyen tettek példájaként a jogszabály „az ukrán nacionalistáknak a zsidók kiirtásában való részvételét” említi, valamint az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó, Lengyelország által népirtásnak minősített volínyi mészárlást.

A kijevi külügyminisztérium közleménye sajnálatosnak nevezi, hogy Varsó folytatja a közös történelem fájdalmas és tragikus fejezeteinek egyoldalú értelmezését, átpolitizálását és belpolitikai célokra használja az ukrán tematikát. Az ellenzéki Kukiz’15 párt javaslatára beemelt kérdés valóban megosztja a lengyel pártokat. A Kijev történelmi interpretációját kormányon elfogadó Polgári Platform képviselői például óvtak az ukrán nép megbélyegzésétől, s tartózkodtak a szavazáskor. Árulkodó ugyanakkor, hogy a törvénnyel szembe menni nem mertek, hiszen az ukrán nacionalisták szörnyűségeit a lengyel társadalom egyöntetűen elítéli. Ennek szellemében a volínyi mészárlást a szejm határozatával népirtásnak minősítette a jelenlegi, Jog és Igazságosság vezette kormány.

A kérdés ismételt felbukkanása kapcsán elemzők rámutatnak a lengyel–ukrán kapcsolatok kettősségére. Varsó jól felfogott biztonsági érdekeit követve Kijev euroatlanti integrációs törekvéseinek legfőbb támogatója, ugyanakkor a nyilvánvaló geopolitikai érdek és az oroszellenességben megmutatkozó közösség sem leplezheti el a kétoldalú viszonyban egyre nagyobb feszültségeket. A lengyeleknek sem tetszett az oktatási törvény kisebbségeket érintő cikkelye, nem fogadják el azt sem, hogy Kijev az orosz fenyegetés mögé bújva szabotálja el a reformokat. Varsó is bírálja az oligarchikus berendezkedés fennmaradását, a mindent elöntő korrupciót, a leghangosabb viták azonban – nem utolsó sorban az ukrán nacionalizmus kormány által támogatott felerősödése miatt – a történelmi múlt értékelésében robbannak ki a két ország között.

Az nem fenyegeti Ukrajnát, hogy Lengyelország szembe fordul vele, ám a legszorosabb szövetséges egyre hangosabb, messze nem csak belpolitikai okokkal magyarázható elégedetlensége figyelmeztető lehet az Amerikával a háta mögött magának a kelleténél többet megengedő Kijev számára. Jól jelzi ugyanis, hogy a támogatói is átlátnak a jelenlegi ukrán hatalom praktikáin, s csak a geopolitikai érdekek miatt nézik el azokat. Egyelőre. Ám, ha nem lehet már Moszkvára mutogatni, akkor a most szőnyeg alá söpört problémák, nézeteltérések is előkerülnek. Ezért aztán érthető, hogy Kijevnek nem igazán áll érdekében a Donbasz körüli feszültség feloldása és a kapcsolatok normalizálása Oroszországgal.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.