Roosevelt New Dealjét tekinti példának Asztana

Új, állami finanszírozású szociális csomaggal menekülne a gazdasági depresszióból a kazah vezetés.

Stier Gábor
2018. 03. 14. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó szociális csomagot terjesztett elő a kazah elnök. A döntés értelmében egyebek mellett a fejlett országok szintjén, 7 százalék alatt szabják meg a jelzáloghitelek kamatait, csökkentik a jövedelemadót, minden eddiginél több felsőoktatási ösztöndíjat létesítenek, kiszélesítik a mikrohitelezést. Nem tartozik közvetlenül a szociális szférához, ám minden településre be akarják vezetni a földgázt. Ezzel nemcsak a lakosság életminősége javul, de környezetvédelmi szempontból is előnyös. Nurszultan Nazarbajev a közép-ázsiai országot szociális paradicsommá alakítaná, nagy kérdés azonban, hogy mekkora ennek a realitása.

A csomag középpontjában a lakáskérdés áll. Bulgakov szavaival ugyanis az nem csupán a moszkvaiakat rontotta el, de megkeserítheti a kazah városok lakóinak mindennapjait is. A nyugati világ felől nézve irigylésre méltóan alakuló demográfiai mutatók nyomán ugyanis egyre több lakásra van szükség. Az építőipar készen áll a kihívásra, amit bizonyít, hogy Kazahsztánban tavaly rekordnak számító 11 millió négyzetméternyi lakóingatlant építettek, s az idei tervek további növekedést irányoznak elő.

A legnagyobb problémát azonban a 14-16 százalékos kamatra szóló lakáshitelek jelentik, amely sok család lehetőségeit meghaladja. Ezért a kazah elnök javaslatára a lakáshitelek kamatát 7 százalékra csökkentik, a futamidőt pedig 25 évre terjesztik ki. Ennek bonyolítására az állam külön céget hoz létre. A logika egyszerű: az elképzelések szerint a program élénkíti a bankszektort, az építőipart, és a hozzá kapcsolódó szektorokat is, így új munkahelyeket teremt.

A munkavállalókat leginkább az adók mérséklése érinti. A havi 200 dollárnál kevesebbet keresők befizetési kötelezettsége például a tizedére csökken. A többi dolgozó progresszív skála szerint adózik.

A csomag harmadik nagy köre az oktatás hozzáférhetővé válását és a diákok életkörülményeinek a javítását szolgálja. Az eddigi 54 ezer ösztöndíjat az állam további 20 ezerrel fejeli meg, s ezek több mint fele már a negyedik ipari forradalomra készülve tudatosan a reálszférát érinti.

Fontos faktora a reformnak, hogy a háztartásokat a gázalapú fűtésre állítanák át. Ennek érdekében új vezeték épül. A terv egyértelműen javítja az életminőséget, a környezetvédelmi hatását pedig jól érzékelteti, hogy csupán a fővárosban hatodára csökken majd a káros anyagok kibocsátása.

A reformok eredményeiről még korai lenne beszélni, a kazah sajtó azonban a csomagot Franklin D. Roosevelt amerikai elnök 1933 és 1939 közötti New Dealjéhez hasonlítja. Mint ismert, az 1932-es választási hadjárat során Roosevelt új irányvonalat ígért választóinak. A nagy gazdasági világválságból való kilábalást a gazdasági folyamatokba való állami beavatkozással akarta elérni. Mint arra a sajtó emlékeztet, a modern Amerika alapjait akkor, a múlt század 30-as éveiben rakták le. Hozzáteszik azonban azt is, hogy a kazahok nem akarnak nyolc évtizedet várni a reform gyümölcseinek beérésére. Mit lehet erre mondani? Asztanában aztán mernek nagyot álmodni

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.