Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új titkok derültek ki a híres holland festőről

Új ismereteket tárt fel Johannes Vermeer (1632-1675) holland festőről és munkamódszeréről világhírű festménye, a Leány gyöngy fülbevalóval című alkotás minden eddiginél kiterjedtebb tudományos kutatása.

Forrás: MTI2020. 04. 28. 15:29
Hága, 2018. február 27. Állványzatra szerelt szkennert használ egy kutató Jan Vermeer holland festõ leghíresebb alkotása, a Leány gyöngy fülbevalóval címû olajkép vizsgálatához a hágai Mauritshuis múzeumban 2018. február 26-án. Az 1665 körül készült festményt egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálja február 26-tól két héten át a Lány reflektorfényben elnevezésû projekt keretében. A szakértõk üvegfalak között dolgoznak, hogy a látogatók is megfigyelhessék a munkát, amely során a legmodernebb technológiákat, röntgen-fluoreszcencia analízist és digitális mikroszkópot használnak a festéstechnika és a felhasznált anyagok feltárására. (MTI/EPA/Bart Maat) Fotó: BART MAAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közelebb kerültünk a festményhez, mint korábban valaha” – mondta Martine Gosselink, a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója kedden.

Az intézmény virtuális sajtótájékoztatón mutatta be a kutatás eredményeit. Egy nemzetközi kutatócsoport 2018 márciusában a legújabb szkennerekkel és technológiákkal vizsgálta az 1665 és 1667 között készült alkotást. 1994 óta ez volt a kép második nagy volumenű vizsgálata.

A szakértők felfedezték, hogy Vermeer a lány mögé eredetileg egy zöld függönyt festett, mely azonban idővel eltűnt. Röntgensugarak segítségével láthatóvá váltak a lány szempillái is, melyek szabad szemmel nem észrevehetőek.

A gyöngy fülbevaló pedig „illúzió” a múzeum szerint: lebeg, nincs akasztója, mely a fülhöz kapcsolná. A vizsgálatnak köszönhetően először sikerül részletesen leírni Vermeer színpalettáját is. A legnagyobb titokra azonban, hogy ki lehet a képen szereplő fiatal nő, egyelőre nem találtak választ a tudósok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.