Harmincötödik műholdját is útjára bocsátotta Kína

Kínában kedden útnak indították a Pejtou (Beidou BDS-3) navigációs rendszer legutolsó műholdját, ami a rendszer kiépítésének befejezését jelenti – közölte az Űrtechnológiai Kínai Akadémia (CAST).

Forrás: MTI2020. 06. 23. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a navigációs rendszer 35. műholdját a Hosszú Menetelés–3B típusú hordozórakétával lőtték fel a Szecsuan tartományban található Hszicsang műholdkilövő állomásról helyi idő szerint reggel 9 óra 43 perckor. Ez volt a Hosszú Menetelés rakétasorozat 336. kilövése, amely teljes siker – közölte a műholdkilövő állomás.

A műhold Föld körüli pályára állása után a BDS-3 rendszer utolsó eszköze lesz, a rendszer navigációs szolgáltatást nyújt az Egy övezet, egy út kezdeményezésben részt vevő államokban, és szinte már teljes globális lefedettséggel működik.

Kína 2000-ben kezdte meg saját navigációs rendszerének a kiépítését annak érdekében, hogy megszüntesse függőségét az amerikai GPS-rendszertől. A projektet három szakaszban valósították meg.

Harminc műholdból áll: 24 MEO – közepes magasságú Föld körüli pályán –, három GEO – geoszinkron pályán – és három IGSO – az egyenlítői síkkal nagyobb szöget bezáró geoszinkron pályán lévő – műhold alkotja.

A három GEO műhold, köztük a kedden felbocsátott utolsó, jelentősen javítja a rendszer technikai mutatóit – közölte a CAST.

A kínai Pejtou a világon a negyedik navigációs rendszer az amerikai GPS, az orosz Glonassz és az Európai Unió Galileo rendszere után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.