Nyomkövető gallért kaptak nepáli vörös pandák

A kutatók az állatok viselkedését és életmódját akarják ily módon tanulmányozni.

Forrás: MTI2020. 06. 05. 21:47
null
Nyregyhza, 2014. jnius 4. Ting-ting, az egyves vrs macskamedve, ms nven kis panda (Ailurus fulgens) a Nyregyhzi llatparkban 2014. jnius 4-n. Az llat a pozsonyi llatkertbl kerlt a Nemzetkzi Fajmegrzsi Program (EEP) keretben Nyregyhzra. A Himalja mrskelt vi erdeiben l kis panda a vadszat s az erdirts miatt az elterjedsi terletn tallhat sszes orszgban vdelmet lvez, a fajt a Termszetvdelmi Vilgszvetsg a slyosan veszlyeztetett kategriba sorolta. MTI Fot: Balzs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz vörös pandát szereltek fel GPS nyomkövető gallérral nepáli kutatók, hogy tanulmányozhassák az állatok viselkedését és életmódját.

A műholdas megfigyelést lehetővé tevő gallérokat hat nőstény és négy hím vörös pandára, más néven vörös macskamedvére erősítették fel Nepál keleti, erdős vidékén, az indiai határ közelében. A projektről pénteken tájékoztattak a kutatók, akiknek munkáját a nepáli kormány és a vörös pandák védelmére létrehozott szervezet, a Red Panda Network (RPN) finanszírozza.

A kutatást vezető Damber Bista, a Queenslandi Egyetem hallgatója, az RPN biológusa elmondta: a GPS által küldött adatokból a vadon élő pandák mozgását, társas viselkedését, jellegzetes szokásait tudják nyomon követni.

A gallérok minden két órában rögzítik az állat tartózkodási helyét. Az adatokat egy éven át továbbítják a műszerek a műholdas rendszerbe.

A vörös pandákat tavaly szeptember és december között szerelték fel a gallérokkal. A kísérlet egy nemzeti parkon kívül zajlik. A kutatók szerint rendben folyik a megfigyelés, az állatok jól vannak.

Először használnak Nepálban GPS-t vörös pandák nyomonkövetésére. Az országban mintegy ezer vörös panda él, a legtöbb a himalájai régióban.

Fotó: MTI/Mészáros János

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.