A szocializmus idején felcseperedett nemzedék gyermekkorában a születésnapi babazsúrokról nem hiányozhatott a „ronda, de finom” keksztorta. A hideg kutya néven is emlegetett retródesszert története azonban jóval korábban kezdődik.
A FILOZÓFUSRÓL ELNEVEZETT KEKSZ
Maga a vajas keksz az Angliát megjárt hannoveri Hermann Bahlsenhez (1859–1919) kötődik, aki 1889-ben átvett egy angol süteményekre szakosodott gyárat a szülővárosában. 1891-ben a Hannoversche Cakesfabrik H. Bahlsen piacra dobott egy újfajta, a szélén 52 fogacskás vajas kekszet, és a város híres lakójáról, Gottfried Wilhelm Leibniz (1646–1716) polihisztor filozófusról elnevezett, mindig ropogós cake aranyérmet kapott az 1893-ban chicagói világkiállításon. Mivel a német vásárlók számára nehézséget okozott az angol terméknév kiejtése, Bahlsen 1911-ben megalkotta a Keks szót, amely 1915 óta „száraz, sokáig eltartható aprósütemény” jelentéssel szerepel a Duden értelmező szótárban.
DE MIÉRT HIDEG KUTYA?
Az 1920-as években a gyár egy csokoládés süteményrecepttel népszerűsítette a Leibniz kekszet. Vélhetően ehhez nyúltak vissza a háziasszonyok a II. világháborút követő szűkös években, miután újraindult a kekszgyártás, az amerikaiak pedig nagy mennyiségben szállítottak kakaóport az országba. A kevés hozzávaló mellett fontos szempont volt, hogy a keksztortát frizsider híján a pincében is le lehetett hűteni. S hogy mi köze van a pincesütinek a hideg kutya (németül kalter Hund) elnevezéshez? Erre több magyarázat is kínálkozik. Egyrészt: a keksz rétegezéséhez használt vekniforma emlékeztet a csillére (Grubenhunt), talán félrehallotta valaki. Másrészt: egy egészséges kutya orra is hideg, akárcsak a szóban forgó sütemény.
ALAPRECEPT
Hozzávalók 12 szelethez:
25 dkg kókuszzsír
5 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
1 csomag vajas keksz
15 dkg étcsokoládé (min. 50 százalékos)
Kibélelünk egy 25 × 11 cm-es vekniformát sütőpapírral vagy folpakkal. A gyenge tűzön felolvasztott kókuszzsírt keverőtálba öntjük, és hagyjuk lehűlni. Hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport, majd kézi mixer habverőjével krémesre keverjük. A forma alját kirakjuk szorosan egymáshoz illesztett kekszekkel, és vékonyan megkenjük a krémmel. Folytatjuk a rétegezést a maradék hozzávalókkal, majd a folpakkal letakart formát a hűtőbe tesszük éjszakára vagy legalább három órára. A fémtálba tördelt bevonót vízfürdőben felolvasztjuk. A süteményt tálcára borítjuk, bevonjuk a csokimázzal és hagyjuk megdermedni.